Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά από την πολεοδομία

601

Ανοίγει σήμερα η νέα πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών, από την οποία θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τα τετραγωνικά του σπιτιού τους, τα οποία δεν είχαν φροντίσει να δηλώσουν σωστά, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμα.

Οι δηλώσεις θα κατατίθενται στην πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, χωρίς να επιβάλλονται αναδρομικές χρεώσεις και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020. Το σύστημα θα μείνει ανοικτό έως τις 30 Ιουνίου 2020 καθώς μπορούν έως τότε να γίνονται τακτοποιήσεις αυθαιρέτων που θα διαφοροποιούν το Ε9.

Ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Γιώργος Καραντινός με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταθέσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά τους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμα.

Οι διορθωτικές κινήσεις που έγιναν στο νομοθετικό πλαίσιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο ίδιος δηλώσει ότι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένος αλλά συνταγματικά δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό …

 

Ο αντιδήμαρχος κ. Καραντινός

Τι προβλέπει ο νόμος

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος κ. Καραντινός, με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση ορίζονται τα εξής σε σχέση με τα δημοτικά τέλη ακινήτων:

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι την 30.6.2020.

Η προθεσμία για δήλωση των αδήλωτων εμβαδών παρατείνεται έως την 30.6.2020 μόνον για όσους ιδιοκτήτες προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά την 31.3.2020.

Διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών, όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον οικείο Δήμο.

Εξαιρούνται όμως από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του Δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου. Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα θα εμφανίζονται αυτόματα τα στοιχεία κάθε ακινήτου που είναι καταχωρισμένα στο Ε9, και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί με τους κωδικούς του του TAXISnet να εισέρχεται σε αυτήν, και να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, δεν θα απαιτείται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 01/01/2020 και μετά.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει