Σε αναζήτηση εργολάβου για τις αναπλάσεις του κέντρου

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΟΤΖΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΑΔΟΧΟ

391

Αυτό το έργο ποιος θα το πάρει; Είναι το μεγάλο ερώτημα που καλείται να διαχειριστεί η Λότζια, καθώς αποχωρεί και επισήμως ο έκπτωτος ανάδοχος του μεγάλου έργου ανάπλασης του πλέγματος των κεντρικών οδικών αρτηριών στο κέντρο της πόλης και ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο διαπραγμάτευσής του με τους  άλλους δύο μειοδότες του διαγωνισμού.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα με τον οποίο κλείνουν οι οικονομικές εκκρεμότητες ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και τον έκπτωτο ανάδοχο, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας υλοποίησε σε ποσοστό 45% το έργο που δημοπρατήθηκε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκκρεμεί η υλοποίηση του έργου της ανάπλασης των οδών 1821, μικρής Έβανς, Χ. Γιάνναρη, που σχεδιάζει η Λότζια να συμβασιοποιήσει με ένα ποσό της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά και την οριστική έξοδο του έκπτωτου αναδόχου από το εργοτάξιο, αρχίζει άμεσα η διαπραγμάτευση για την ανάθεση της ολοκλήρωσης της μεγάλης παρέμβασης ανάπλασης στην καρδιά της πόλης, με τους δύο μειοδότες του διαγωνισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα κληθεί ο δεύτερος κατά σειρά μειοδότης από την Τεχνική Υπηρεσία, προκειμένου να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα για το αν προτίθεται ή όχι να αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης, με βάση την έκπτωση που είχε δώσει όταν συμμετείχε στο διαγωνισμό.

Ο νόμος τού δίνει τη δυνατότητα να απαντήσει σε δεκαπέντε μέρες για το αν ενδιαφέρεται, ωστόσο είναι προφανές ότι μπορεί να διευκολύνει την υπηρεσία, χωρίς να εξαντλήσει το περιθώριο που του δίδεται. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, τότε ο Δήμος οφείλει να επαναλάβει ακριβώς την ίδια διαδικασία και με τον τρίτο σε σειρά κατάταξης εργολάβο στη δημοπράτηση του έργου ανάπλασης.

Στην περίπτωση που και εδώ η απάντηση είναι αρνητική τότε ο Δήμος θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για  την ολοκλήρωση του έργου που εκκρεμεί και μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή ήδη ετοιμάζεται η Τεχνική Υπηρεσία. Όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Αναστασάκης “είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο και να βγει στον αέρα μέσα στον Μάρτιο, με τη  διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού”.

Ο ίδιος  εκτιμά ότι είναι η πιο ορθόδοξη, διαδρομή προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου στην επανεκκίνηση του έργου, καθώς έχει όλο τον χρόνο στη διάθεσή του για να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία της ανάδειξης αναδόχου για την οποία θα χρειαστεί ένα πεντάμηνο,  με δεδομένο ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το προσεχές Φθινόπωρο, για να αποφύγει η πόλη τη φοβερή εργοταξιακή όχληση μέσα στην τουριστική σεζόν, που θα την αποδιοργανώσει λειτουργικά.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει