ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

538

Ούτε… το λάδι δεν κάνει τόσο!

«Βράζουν» και στην ύπαιθρο του Ηρακλείου με τους λογαριασμούς που έχουν πάρει από τη ΔΕΥΑΗ και τους βρίσκουν όχι απλώς… φουσκωμένους, αλλά υπέρογκους.

Σε περιοχές όπως τις Ασίτες, τον Άγιο Μύρωνα και άλλα χωριά πήραν… εξάμηνους λογαριασμούς, που υποτίθεται ότι είναι κλιμακωτές οι αυξήσεις -με το κυβικό να κάνει πλέον κοντά στα 4 ευρώ!- και μιλούν για απάτη!

«Μα φυσικά είναι απάτη να λες ότι όσο αυξάνει η κατανάλωση του νερού τόσο ρίχνω καμπάνες! Θέλεις να το βάλεις κλιμακωτά, κάνε τον λογαριασμό δίμηνο.

Όχι εξάμηνο. Το τελευταίο σπίτι στο εξάμηνο θα έχει κατανάλωση, άρα είναι ψεύτικα τα στοιχεία!

Δεν μπορούμε να πληρώνουμε 4 σχεδόν ευρώ το κυβικό. Ντα το λάδι το κιλό έχει δύο» έλεγε κάτοικος και προαναγγέλλει… τραβάγια.

 

Τάκης Θεοδωρικάκος

Κόβει τα χρόνια

Τέλος στη δυνατότητα όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα και παίρνουν μέσω του καθεστώτος των προσφύγων άσυλο να γίνονται Έλληνες μέσα σε μια τριετία, βάζει με ρύθμιση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ – Ρύθμιση θεμάτων Ιθαγένειας – Ρύθμιση θεμάτων ανθρωπίνου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης», ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, εξομοιώνοντας τον χρόνο με όσους εισέρχονται νόμιμα στη χώρα και παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια στα επτά χρόνια.

 

Οι αντιπεριφερειάρχες Κρητης

Οι αντιπεριφερειάρχες γίνονται… 8

Κατατέθηκε λοιπόν στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει κάποιες ρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ αυτών και παραπάνω θέσεις αντιπεριφερειαρχών -δύο συγκεκριμένα, που εάν θέλει ο περιφερειάρχης θα πληρωθούν από περιφερειακούς συμβούλους.

Ο Αρναουτάκης, μόλις ψηφιστεί και δημοσιευθεί το ΦΕΚ προφανώς θα ορίσει νέους αντιπεριφερειάρχες.

Ποιοι θα είναι; Πολλοί θέλουν, αλλά νομίζω πως στους δύο που θα γίνουν τους το έχει πει ήδη ο Αρναουτάκης.

 

Θα κοστίζουν παραπάνω

…Η παράγραφος  8 του αρ. 11 του νομοσχεδίου αντικαθιστά την περ. β’ της παρ. 2 του αρ. 160 του Καλλικράτη (ν. 3852/2010) ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Εκεί μέχρι σήμερα προβλέπεται ότι: «Οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες μπορούν να είναι έως και έξι (6) σε κάθε Περιφέρεια. Ορίζονται δυνητικά από τον Περιφερειάρχη, με την απόφαση της παρ. 1, μεταξύ όλων των Περιφερειακών Συμβούλων». Το νομοσχέδιο αντικαθιστώντας την ανωτέρω ρύθμιση ορίζει ότι:

«Οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες μπορεί να είναι έως οκτώ (8) σε κάθε Περιφέρεια. Ορίζονται από τον περιφερειάρχη, με την απόφαση της παρ. 1, μεταξύ όλων των Περιφερειακών Συμβούλων».

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκαλείται ενδεχόμενη δαπάνη των προϋπολογισμών των Περιφερειών από τη δυνατότητα σύστασης έως δύο επιπλέον θέσεων θεματικών αντιπεριφερειαρχών σε κάθε μία από τις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας.

Το ύψος της δαπάνης αυτής εκτιμάται στο ποσό των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ περίπου συνολικά κατ’ ανώτατο όριο.

 

πτήσεις που φεύγουν από την Κωνσταντινούπολη στη Λιβύη

Πάνε από τον γύρο!

Δεν ξέρω πώς το καταφέρνουν, αλλά όσες πτήσεις φεύγουν από την Κωνσταντινούπολη στη Λιβύη θα πηγαίνουν μέσω… Πατελών στον προορισμό τους;

Δείτε ένα καθημερινό στιγμιότυπο από το radar που είναι στο δίκτυο και θα καταλάβετε.

Η πτήση για Βεγγάζη αντί να ακολουθήσει μια ευθεία σχετικά γραμμή πτήσης που θα την έφερνε πάνω από την Ελλάδα, προτιμά να κάνει ένα κύκλο μεγάλο παρά να μπει στο ελληνικό FIR!

 

 

Επιστροφή στη δημοσιογραφία

Επιστροφή στη δημοσιογραφία για τον Σταύρο Θεοδωράκη! Έξι χρόνια από την τελευταία φορά που το μουσικό θέμα των Calexico, το χαρακτηριστικό σήμα των «Πρωταγωνιστών», ακούστηκε για τελευταία φορά στην ελληνική τηλεόραση, ο Σταύρος  επιστρέφει στη δουλειά που τον ανέδειξε.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, βγαίνουν στον «αέρα» τα podcast, με την υπογραφή του και τη συνεργασία της Κατερίνας Μπακογιάννη, η οποία ειδικεύεται 15 χρόνια στα podcast, του Παύλου Τσίμα, της Νίκης Λυμπεράκη και του σκηνοθέτη των Άγριων Μελισσών Λευτέρη Χαρίτου.

βγαίνουν στον «αέρα» τα podcast του Παύλου Τσίμα, Νίκης Λυμπεράκη, Χρήστου Φερεντίνου, Βασίλη Σκουντή

Τα podcast – ηχητικά ντοκιμαντέρ θα μπορούσαν να ειπωθούν στα ελληνικά – είναι το νέο διαδικτυακό μέσο, που γνωρίζει μεγάλες δόξες στη βόρεια Ευρώπη στη Βόρεια Αμερική αλλά και στη Νότια Κορέα των «Παράσιτων».

Στην αρχική ομάδα έχουν προστεθεί άλλοι 20 δημοσιογράφοι, συγγραφείς και ηθοποιοί, ανάμεσα στους οποίους η Μαρία Σολωμού, ο Χρήστος Φερεντίνος, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Βασίλης Σκουντής, ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, η Μάγια Τσόκλη, η Αθηναΐς Νέγκα, η Κορίνα Βρούσια, ο Σπύρος Μάλλης και ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου.

 

@patris
Κι εκεί που είχαμε τα “γατάκια” τους Τούρκους, μας έκατσε σοβαρός αντίπαλος.
Κοροναϊός, που δεν πιάνεται από πουθενά!
Kougias

 

Τώρα στην άλλη πλευρά

Βρε τη Λούκα Κατσέλη! Από εμπνευστής του περιβόητου νόμου Κατσέλη το 2010, σήμερα μέλος σε εταιρεία διαχείρισης “κόκκινων” δανείων! Η τοποθέτηση της  Λούκας Κατσέλη (πρώην υπουργού Οικονομίας και Εργασίας, και για μερικά φεγγάρια επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015 επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας) στο Διοικητικό Συμβούλιο πολυεθνικής εταιρείας “κόκκινων” δανείων έχει προκαλέσει πολλά σχόλια.

Η ίδια με δηλώσεις της αρνείται ότι «πέρασε στην αντίπερα όχθη», όπως της καταλογίζεται από τη στιγμή που τις τελευταίες ώρες αποκαλύπτεται ότι λίγο μετά τις εκλογές του 2019 ανέλαβε θέση μη εκτελεστικού μέλους στη διοίκηση της εταιρείας «Πέπερ Ελλάς Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», αυστραλιανών συμφερόντων.

Η απόφασή της, όμως, να δραστηριοποιηθεί σε μια εταιρεία της οποίας κύριο μέλημα είναι το κυνήγι “κόκκινων” δανειοληπτών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Μπορεί κάποιος που του προσάπτεται ότι συνέβαλε ώστε να δημιουργηθούν στρατιές «στρατηγικών κακοπληρωτών» επειδή χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που τους δόθηκε να κρυφτούν πίσω από τον «νόμο Κατσέλη» -και αργότερα Σταθάκη- δημιουργώντας τα μύρια όσα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, να ενδύεται τώρα τη φορεσιά  του κυνηγού των ιδιοκτητών ακινήτων που χρωστούν στις τράπεζες;

Η κα Κατσέλη ισχυρίζεται ότι ο ρόλος της ως ανεξάρτητου μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Pepper Hellas  «δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από το να διαχειρίζεται τα χρέη για το καλό της εταιρείας διαχείρισης, όπως και του ίδιου του οφειλέτη».

 

Στην Ελλάδα  η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

 

Στηρίζει την Ελλάδα

Στην Ελλάδα βρίσκεται από χθες η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί που πήγε και στο Μέγαρο Μαξίμου και είδε τον Μητσοτάκη. Η Παρλί ξεκαθάρισε ότι στηρίζει Ελλάδα, εάν πάρουμε και μερικές… φρεγάτες φυσικά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο προϊστάμενος του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος.

Τη Γαλλίδα υπουργό Αμυνας υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογός της Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η Φλοράνς Παρλί κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Αργότερα είχαν συνομιλίες και στο Πεντάγωνο.

 

Λαμπρινός-Κουράκης

Έτοιμοι για τον καβγά

Τελικά αποδείχθηκε (και χθες) ότι αφορμή γυρεύουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για καβγά. Το σχέδιο της αστικής ανάπλασης που έγινε ΦΕΚ- το έβγαλε και η “Π”- φαίνεται ξεκάθαρα ότι ενόχλησε τη Λότζια, καθώς θεώρησε ότι διέρρευσε από την πλευρά Κουράκη.

Ο δήμαρχος χθες στο Συμβούλιο, αφού χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο και επεσήμανε τις ενέργειες που έκανε 5 χρόνια για να ολοκληρώσει το σχέδιο, ευχαρίστησε τον κ. Κουράκη για τη βοήθεια που έδωσε για να συγκεντρωθούν οι τελευταίες υπογραφές, αλλά άφησε μια αιχμή λέγοντας ότι «θα ήταν προτιμότερο να ενημερώσει τον δήμαρχο πριν το δώσει στον Τύπο»!

Στην ατάκα του κ. Λαμπρινού αντέδρασε ο κ. Κουράκης λέγοντας ότι «το ΦΕΚ είναι δημόσιο, όφειλε το γραφείο σας και οι συνεργάτες να το ψάξουν», επεσήμανε δε ότι από τον ίδιο, λόγω και των σχέσεών του με την κ. Μενδώνη, ζητήθηκε να βοηθήσει και το έκανε. «Με τα κουτσομπολιά δεν ασχολούμαι», είπε.

Ο δήμαρχος… επέμεινε ότι δεν απαντάει για τη διαρροή που τον έφερε ως… κομιστή του ΦΕΚ και ο κ. Κουράκης επέμεινε:

«Μα εγώ δεν είμαι ούτε δημοτική Αρχή, ούτε συνεργαζόμενη παράταξη για να σας ενημερώνω. Δεν οφείλω. Εσείς οφείλατε να γνωρίζετε για το ΦΕΚ».

 

Τίποτα δεν είναι τυχαίο

…Ανεξάρτητα από το θέμα αυτό πάντως και το τι έγινε με τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ (κανονικά ο δήμαρχος ούτε έπρεπε να το ανοίξει και μάλλον από τους συνεργάτες του έπρεπε να ζητά εξηγήσεις…) δείχνει ότι κάποιοι σταθερά εργάζονται για να μην υπάρξει… ηρεμία στο Συμβούλιο και συνεργασία για την πόλη. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

 

γεύμα του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη

Φάγανε μαζί. Και λοιπόν;

Ένας χαμός έγινε με το γεύμα του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη.

Οι δύο βρέθηκαν στην ταβέρνα «Κουρσάρος» στην Δροσιά, απολαμβάνοντας εξαιρετικούς ψαρομεζέδες. Και προκάλεσε πολλά σχόλια, αλλά πού είναι το παράξενο, πού είναι η είδηση;

 

Τη Χριστίνα Φλαμπούρη, την πρώτη Ελληνίδα που πάτησε τις επτά ψηλότερες κορυφές του κόσμου (μαζί και το Έβερεστ), συνάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τα λόγια του μπαμπά

Τι τα θέλει κι ο πρόεδρος; Τη Χριστίνα Φλαμπούρη, την πρώτη Ελληνίδα που πάτησε τις επτά ψηλότερες κορυφές του κόσμου (μαζί και το Έβερεστ), συνάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και της έδωσε μια… συμβουλή: να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια!

Η 31χρονη ιδιωτική υπάλληλος δώρισε στον Προκόπη Παυλόπουλο μία ελληνική σημαία και ένα καραμπίνερ (ορειβατικός γάντζος ασφαλείας) που είχε πάνω δύο ημερομηνίες από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της, την ημέρα που πάτησε στο Έβερεστ (20 Μαΐου 2019) και την ημέρα που πάτησε στην πιο υψηλή κορυφή της Ανταρκτικής (16 Ιανουαρίου 2020).

Η ίδια η ορειβάτισσα εξομολογήθηκε μετά τη συνάντησή της στο Προεδρικό Μέγαρο ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος τής μίλησε όπως στις κόρες του, με στοργικότητα, λέγοντάς της ότι «ο προορισμός της κάθε γυναίκας είναι να κάνει οικογένεια». «Μου θύμισε τα λόγια του μπαμπά» είπε η Χριστίνα Φλαμπούρη.

Σχολίασε μάλιστα την εν λόγω συμβουλή κάνοντας λόγο για στερεότυπα: «Υπάρχει στο πλάνο μου η δημιουργία οικογένειας, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να έρθουν και μόνα τους.

Άλλωστε ένας από τους λόγους που έκανα όλη αυτή την προσπάθεια είναι για να δώσω το μήνυμα πως δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε στα στερεότυπα που υπάρχουν. Πρέπει να εκπληρώνουμε τα θέλω μας και όχι τα πρέπει. Οταν είναι να έρθει κάτι, θα έρθει».

 

Οι εστίες

Προχωράει λοιπόν! Έξι εταιρείες και μια κοινοπραξία εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον χθες  για το έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ΣΔΙΤ», προϋπολογισμού 205,9 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τους: Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Αρχιρόδον Group, Ιντρακάτ, Μυτιληναίος  – ΑΤΕΣΕ, ΓΕΚ Τέρνα  και Θέμελη.

Θα ακολουθήσει η προεπιλογή (εξέταση των τυπικών στοιχείων), στη συνέχεια ο ανταγωνιστικός διάλογος βάσει του οποίου θα καταρτιστεί η τελική σύμβαση και έπειτα οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά.

 

Τζάμπα

Ένας φάκελος που κατατέθηκε για να πάρει μεγάλη αθλητική διοργάνωση το Παγκρήτιο ετοιμάστηκε από τους τοπικούς φορείς και το Υπουργείο Αθλητισμού, χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ. Η πιάτσα βοά ότι κάποιοι ζητούσαν το ευτελές ποσό των 100 χιλιάδων. Τζάμπα.

 

Σχέδιο

H κρητική αλλαντοβιομηχανία Creta Farms ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε νέα δανειακή σύμβαση συνολικού ποσού 4 εκατ. ευρώ μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών, της IMPALA HELLAS και της Creta Farms ΑΒΕΕ.

Η εισηγμένη ανακοίνωσε επίσης ότι κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας και ορίστηκε δικάσιμος την 20.03.2020. Για να δούμε εάν σωθεί.

 

Χρυσός

Σε τι χώρα ζούμε! Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ να εκτινάξει τον μισθό του διευθύνοντος συμβούλου στις 128.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι εργοδοτικές εισφορές, είναι χαρακτηριστική στο τι… ζούμε

 

Λατομεία

Την αντίθεσή τους στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων που  αφορούν στον Β’ λατομικό χώρο της Λατομικής Περιοχής Δαμάστας και τον πλήρη αποχαρακτηρισμό της περιοχής σαν λατομικής, ζήτησαν σε έκτακτη λαϊκή συνέλευση της Κυριακής οι φορείς και οι κάτοικοι της Δαμάστας. Ίδια ταλαιπωρία χρόνια τώρα.

 

Στο Μαξίμου

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι περιφερειάρχες της χώρας στις 11 Μαρτίου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εξάλλου, την ερχόμενη Πέμπτη 27/2, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) θα έχει στο Υπουργείο Εσωτερικών κοινή συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο και την Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τη μεταρρύθμιση του κράτους.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ ο πρόεδρός της και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Επίσης το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε να προτείνει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τη διοργάνωση από κοινού έκτακτου συνεδρίου, στις 16 και 17 Μαρτίου, για τη μεταρρύθμιση του κράτους και την αποκέντρωση.

 

Απλήρωτοι

Τετράωρη στάση εργασίας έκαναν χθες οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Αυγή» καταγγέλλοντας επανειλημμένες καθυστερήσεις εξόφλησης της πληρωμής του μηνιαίου μισθού. Όπως λένε «με δεδομένες τις επανειλημμένες τους τελευταίους μήνες καθυστερήσεις εξόφλησης της πληρωμής του μηνιαίου μισθού μας, με καταβολή έναντι και τη συσσώρευση νέων τρεχουσών οφειλών προς τους εργαζόμενους και εξαιτίας της μη καταβολής του μηνιαίου μισθού μας στο σύνολό της, την Παρασκευή, όπως είχε δεσμευθεί η διοίκηση, η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων αποφάσισε προειδοποιητική στάση εργασίας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει