Σε εξέλιξη η διαβούλευση για τις λαϊκές αγορές

ΣΕ ΜΑΣΤΑΜΠΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΝΙΑ

829

Στον “αέρα” βγήκε η δημόσια διαβούλευση που αφορά στη μετακίνηση δύο λαϊκών αγορών στο Μασταμπά και τα Καμίνια, στο πλαίσιο των οποίων οι πολίτες θα έχουν δέκα μέρες προθεσμία να εκφράσουν τις απόψεις και τις αντιρρήσεις τους.

Όπως είναι γνωστό, οι προτεινόμενες θέσεις της μετακίνησης τους, έχουν ήδη συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας, και στο πλαίσιο αυτό ανοίγει και ο καμβάς του δημόσιου διαλόγου που ήδη καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά στο Μασταμπά όπου η λαϊκή αγορά διεξάγεται στην οδό Παρασκευοπούλου εδώ και μια πενταετία, προτείνεται η μετακίνηση της στην προέκταση της ίδιας οδού από την συμβολή της με την οδό Παπαναστασίου έως την συμβολή της με την λ. Ιωνίας, αφήνοντας την οδό Μηνά Γεωργιάδου ελεύθερη για την ομαλή λειτουργία της κυκλοφορίας καθώς επίσης και όποιο άλλο κάθετο δρόμο χρειαστεί προς την λ. Ιωνίας.

Αντίστοιχα προτείνεται η μετακίνησης της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Δευτέρα, στην 3η Δημοτική Κοινότητα, στην περιοχή των Καμινίων που σχεδιάζεται να μετακινηθεί στις οδούς Κανδάνου και Θεοκρίτου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι όποιες διαφωνίες ή ενστάσεις θα μπορούν να κατατεθούν στο πρωτόκολλο του Δήμου Ηρακλείου έως την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.

Όπως είναι γνωστό ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες αντιδράσεις από την περιοχή των Καμινίων όπου εκφράζονται ενστάσεις σε σχέση με τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην οδό Κανδάνου,

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος των λαϊκών αγορών κ. Γιώργος Σισαμάκης ξεκαθαρίζει ότι με τις μετακινήσεις αυτές, αποκαθίσταται μια κατάφορη αδικία καθώς ειδικά στην περιοχή του Μασταμπά, η λαϊκή αγορά βρίσκεται στο ίδιο σημείο εδώ και πέντε χρόνια.

Ο ίδιος σημειώνει πως εδώ βρίσκεται η πηγή του όλου προβλήματος, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα αυστηρότητα και προσοχή. Όπως εξηγεί, «δεν είναι δυνατό να στοιχειώνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο η λειτουργία της λαϊκής αγοράς, και να επιβαρύνεται αφάνταστα μια περιοχή, οι κάτοικοι της οποίας είναι απολύτως λογικό να διαμαρτύρονται.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι θα τηρείται με μεγάλη αυστηρότητα ο χρόνος της 12μηνης παραμονής της λαϊκής αγοράς στην περιοχή που έχει επιλεγεί και δεν θα παραβιάζεται.

Μάλιστα πριν να συμπληρωθεί ο χρόνος, θα έχει επιλεγεί η επόμενη περιοχή μετακίνησης στην οποία η λαϊκή αγορά θα μεταφέρεται αμέσως μετά το 12μηνο. Με τον τρόπο αυτό θα μετακινούνται  οι λαϊκές αγορές θα αλλάζουν διαδοχικά θέσεις, με στόχο να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση διαδοχής, και να μην αδικείται μια περιοχή σε βάρος της άλλης».

Ο κ. Σισαμάκης προσθέτει επίσης ότι για τον ίδιο, είναι  ζήτημα κεντροβαρούς σημασίας η σωστή και ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης, τους εμπόρους των λαϊκών αγορών, και την Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από ανοικτό διεξοδικό διάλογο, αφού όπως εξηγεί είναι η μόνη διαδρομή που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές λύσεις.

«Στο δήμο Ηρακλείου επιλέγουμε τη λύση και όχι το πρόβλημα αφού υπάρχει μια πραγματική διάθεση συνεργασίας με όλες τις πλευρές. Ο θεσμός των λαϊκών αγορών είναι εξαιρετικά αγαπητός από την τοπική κοινωνία, και παράλληλα στηρίζει δεκάδες οικογένειες που καλλιεργούν ή εμπορεύονται προϊόντα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να θέτουν προς πώληση σε  εξαιρετικές τιμές στους καταναλωτές».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει