Προστατευόμενοι μάρτυρες και… άφαντοι

«ΚΕΛΕΣΗ», ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ «ΣΑΡΑΦΗΣ»!

131

Μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» και η «Αικατερίνη Κελέση» δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά τη σκευωρία Novartis, όπως άλλωστε είχε ουσιαστικά προαναγγείλει με δήλωσή της προς τα μέλη της Επιτροπής πριν από μερικές ημέρες. Κατά συνέπεια, και σε αυτήν την περίπτωση, εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής της μάρτυρος.

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. ότι «δεν κατέστη εφικτή η εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής», που εκδόθηκε την Τρίτη για τον «Μάξιμο Σαράφη». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς μπλοκάρει την εκτέλεση των σχετικών ενταλμάτων.

Εξερχόμενος της ΓΑΔΑ, o βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επέμεινε στην ανάγκη άρσης του καθεστώτος προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων. «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο.

Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για την στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει» έχει αναφέρει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε δήλωσή της προς την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Η «Αικατερίνη Κελέση» στη δήλωση-αίτησή της επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση.

Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ, που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

Μόνο η Εισαγγελία Διαφθοράς μπορεί να βγάλει τις κουκούλες

Σύμφωνα με εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο, η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια, που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Οι προστατευτόμενοι μάρτυρες έχουν διπλή ιδιότητα: την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χρίστηκαν από την Ελένη Τουλουπάκη και η απόφασή της επικυρώθηκε από τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρώην εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα την απέδωσε ο εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας.

Αρμόδιος για να δώσει εντολή για να βγουν οι κουκούλες είναι ο σημερινός εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Για να αρθεί η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος πρέπει να συναινέσει η Ελένη Τουλουπάκη και ο εποπτεύων αυτήν, εισαγγελέας Μπρακουμάτσος.

Σε κάθε περίπτωση, επομένως, για να υπάρξει η εξέλιξη αυτή θα πρέπει τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής να υποβάλουν σχετικό αίτημα στους παραπάνω εισαγγελείς.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει