ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Στον ρυθμό της Αποκριάς

201

Στον ρυθμό της Αποκριάς ζουν πόλεις και χωριά της Κρήτης που οργανώνουν εκδηλώσεις και καρναβάλια. Ειδικότερα:

Καστρινή βεγγέρα

Όταν οι εμπειρίες των εν ζωή ανθρώπων γίνονται ιστορία.

Τις Αποκριές στο παλιό Ηράκλειο, των δεκαετιών 1950-70, όπως τις μεταφέρουν άνθρωποι που τις έζησαν, σε προφορικές συνεντεύξεις, πολύτιμη παρακαταθήκη για την πόλη μας και ταυτόχρονα εξαιρετικά διασκεδαστική, παρουσιάζουν οι “Ψηφίδες Κρητικής Ιστορίας”, στο πλαίσιο της «Καστρινής Αποκριάς 2020».

Η καστρινή βεγγέρα με τίτλο «Ημέρες χαράς», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Νεολαίας της οδού Ανδρόγεω, οργανώνεται από την   Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουρισμού και Εθελοντισμού.

“Θα ζήσουμε-τονίζεται από τους διοργανωτές – μαζί τους το απίστευτο κλίμα εκείνων των “ημερών χαράς” κατά την αναβίωση του καρναβαλιού στο Ηράκλειο, από το 1952, μετά τα ζοφερά χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, καθώς οι προφορικές µαρτυρίες αποκτούν φωνή και αυτό που αποκαλούµε «ιστορία από τα κάτω» χρωματίζεται από την βιωματική αντίληψη κάθε αφηγητή.

Η προφορική Ιστορία είναι ο πραγματικά «ζωντανός» κλάδος της ιστορίας που διασώζουμε και συνθέτουμε εμείς οι ίδιοι. Δεν περιορίζεται στα γεγονότα αλλά τα συµπληρώνει µε το πώς αυτή βιώθηκε κι όχι μόνο με το τί  βιώθηκε, συνδέοντας την έρευνα με τη βιογραφία και την εµπειρία με τις κοινωνικές μεταβολές”.

Η βραδιά θα κλείσει με τραγούδι, μια καστρινή βεγγέρα με τους αγαπημένους μουσικούς “Στυλοβάτες”.

Επιμέλεια διοργάνωσης-παρουσίαση: Μάρα Παναγιωτάκη, τηλ. επικοινωνίας 697.4453575, e-mail: [email protected].

Μάσκες ΑποκριάςΜάσκες και τζουλαμάς στην Πόμπια

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους ενόψει της αυριανής της γιορτής της Τσικνοπέμπτης για την δημιουργία αυτοσχέδιων μασκών,  πριν  οι συμμετέχοντες απολαύσουν  το αποκριάτικο γλύκισμα του χωριού  τον τζουλαμά.

Η εκδήλωση  θα γίνει  μετά τις 5 το απόγευμα στον χώρο της βιβλιοθήκης.

Διήμερο στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Το εορταστικό στοιχείο της Αποκριάς, είναι το θέμα του δημιουργικού  διημέρου που  διοργανώνεται στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου, στην Τύλισο την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • 10.30 π.μ.: Ομιλία στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης με θέμα: «Τα μορφολογικά στοιχεία της μάσκας-ιστορική αναδρομή ανά τους αιώνες»
  • 11.00π.μ.: Ανοικτό εργαστήριο κατασκευής μάσκας για ενήλικες με θέμα: «Μάσκα, ο Άλλος μου εαυτός».

Η ομιλία και το εργαστήριο θα πραγματοποιηθούν από την επιμελήτρια-εικαστικό της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου κα. Χρύσα Βαθιανάκη και παρέχονται δωρεάν για τους ενδιαφερόμενους.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου:

  • Στις 11:00 π.μ.: Αφιέρωμα στη «Σιβιανή Μάσκα». Η παρουσίαση της κατασκευής της θα γίνει από τον δημιουργό της κ. Οδυσσέα Μεσσαριτάκη.
  • 11.30π.μ.: Θα ακολουθήσει δρώμενο με τραγούδια σκωπτικού περιεχομένου με τους: Φραγκιαδάκη Αντώνη (λαούτο-φωνή), Σοφία Αλατζά (φωνή) και Εύα Καπελλάκη (αφήγηση).

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην περιοδική έκθεση  «Generations 1960-2019» καθώς και ελεύθερη συμμετοχή στην εικαστική δράση «Γίναμε κομμάτια» της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

Διαγωνισμός στολής στις Μοίρες

Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού και Διαγωνισμό Αυτοσχέδιας Αποκριάτικης Στολής ,oργανώνουν ο Συλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μοιρών, σε συνεργασία με τον Δήμο Φαιστού,την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020  ,στις  10:00, στην πλατεία του Δημαρχείου Φαιστού.

Το Κυνήγι Θησαυρού απευθύνεται σε παιδιά των Β’, Γ’ Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων, τα οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος σε ομάδες των 4-8 ατόμων. Στον Διαγωνισμό Αυτοσχέδιας Αποκριάτικης Στολής μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα παιδιά του Δήμου Φαιστού, ανεξαρτήτως ηλικίας, σε ομάδες 3-10 ατόμων ή και μεμονωμένα, χρησιμοποιώντας την φαντασία, την εφευρετικότητα και την δημιουργικότητά τους!

Παρακαλούνται οι διευθυντές των σχολείων και οι δάσκαλοι να μοιράσουν τις δηλώσεις και το συνοδευτικό έντυπο στα παιδιά που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις και να τις στείλουν στο Δήμο Φαιστού ή στους Συλλόγους των σχολείων τους το αργότερο μέχρι αύριο  Πέμπτη 20/02/2020.

Μαζί με τις δηλώσεις θα υπάρχει ένα συνοδευτικό έντυπο για τον καθορισμό των ομάδων (σε κάθε ομάδα θα πρέπει να αρχηγός).

Πληροφορίες: Μισιρλάκη Μαρία (Σ.Γ.Κ 1ου Δημοτικού) τηλ.: 6977774325.

Ρένα Μπαμπιονιτάκη (Δήμος Φαιστού) τηλ: 2892340275.

Ακυρώνει τον χορό της η Ηράκλεια Πρωτοβουλία

Τις οικογένειες των μελών της, Γιάννη Καλαϊτζάκη, Στέλιου Ζαχαριουδάκη, Ανδρέα και Κώστα Βαρβεράκη συλλυπείται θερμά η Ηράκλεια Πρωτοβουλία για την απώλεια αγαπημένων συγγενών τους. Συμμετέχοντας στο πένθος τους αναβάλλει τον ετήσιο χορό, που είχε προγραμματισθεί για την προσεχή Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει