“Άνω – κάτω” οι καταστηματάρχες στην Ίδης για τον πεζόδρομο

1,063

πεζόδρομος οδός Ίδης από ψηλά«Φωτιές» έχει ανάψει στη Λότζια το θέμα των χρήσεων των νέων πεζόδρομων που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο της μεγάλης παρέμβασης ανάπλασης που έχει ξεκινήσει, σε σχέση με το αν θα έχουν εμπορική χρήση ή αν θα επιτρέπεται και η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Στο κάδρο βρίσκεται η οδός Ίδης, που συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε στη Λότζια με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και καταστηματαρχών που ζητούν να τους παραχωρηθούν διπλές θέσεις τραπεζοκαθισμάτων για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ήδη διατηρούν.

Από την πλευρά της η δημοτική Αρχή εμφανίστηκε ανέτοιμη να απαντήσει και επιφυλάχθηκε το θέμα να τεθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Στο μεταξύ  θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες η Δημοτική Αστυνομία μοίρασε πρόστιμα για παράνομη κατάληψη του οδοστρώματος από τραπεζοκαθίσματα, σε καταστήματα και μάλιστα νωρίτερα από τους προγραμματισμένους ελέγχους που αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τον Μάρτιο, μετά από έντονες πιέσεις που δέχτηκε…

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι διενεργήθηκαν μετά από καταγγελίες που έγιναν και ζητούσαν την άμεση παρέμβαση της υπηρεσίας.

 

Η οδός Ίδης συζητήθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε στη Λότζια
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή σύσκεψη

Ωστόσο με την αυστηροποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, -όπως τονίζουν στελέχη της δημοτικής Αρχής-, μοιραία δρομολογούνται εξελίξεις, καθώς μετά τους ελέγχους που έγιναν διαδικαστικά θα πρέπει οι έλεγχοι να επαναληφθούν σε μια εβδομάδα, και εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση, προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Λότζια θα πρέπει άμεσα να πάρει θέση και το σοβαρό αυτό θέμα να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα κληθεί να πάρει αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, η δημοτική Αρχή εμφανίζεται διχασμένη, καθώς από τη μια πλευρά διατυπώνεται η άποψη ότι υπάρχει μια κανονιστική πράξη που ξεκάθαρα ορίζει ότι η Ίδης είναι πεζόδρομος και δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που με κανέναν τρόπο δεν νομιμοποιούνται.

Η ίδια πλευρά αξιολογεί ότι υπάρχει ένα ανοικτό εργοτάξιο, το οποίο τυπικά έχει παραδοθεί προς χρήση μόνο στους πεζούς, και δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο να νομιμοποιήσει τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται «μυωπικά» ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικά θέμα.

Ειδικότερα όπως τονίζουν στελέχη της παράταξης, δεν είναι δυνατό όταν έχει αδειοδοτηθεί η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος γνωρίζοντας ότι θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα τώρα ο Δήμος να συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν.

Όπως υποστηρίζουν εάν ο Δήμος δεν επιθυμού- σε να μην υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα, δεν έπρεπε να νομιμοποιήσει τη λειτουργία αυτών των μαγαζιών, και όχι εκ των υστέρων να τα εγκαλεί και να τα εξωθεί σε «ξαφνικό θάνατο».

Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι το επίμαχο θέμα της χρήσης του πεζόδρομου φαίνεται ότι θα απασχολήσει άμεσα την Εκτελεστική Επιτροπή που θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει