ΑΜΚΑ από κούνια για τα νεογέννητα σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

203

ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα, αν είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας, αποκτούν τα μωρά αμέσως μόλις γεννηθούν στο Πανεπιστημιακό και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, καθώς είναι δύο από τα 15 νοσοκομεία της χώρας που εφαρμόζεται το πρόγραμμα πιλοτικά.

Πλέον με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό τα ταυτοποιητικά έγγραφα, οι γονείς θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία στο μαιευτήριο, έναντι τεσσάρων υπηρεσιών και πολλαπλών ουρών.

Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα (αν είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας). Επιπλέον θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοχη του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι επιχειρησιακά έτοιμο ώστε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η νέα διαδικασία να εφαρμόζεται καθολικά.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Το νέο, απλοποιημένο σύστημα για τη δήλωση γέννησης είναι πιλοτικό και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να το βελτιστοποιήσουμε και να το διευρύνουμε.

Δεν επιλέξαμε να αρχίσουμε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης των γεγονότων ζωής με τη γέννηση μόνο για σημειολογικούς λόγους, αλλά και γιατί επρόκειτο για μια από τις πλέον δαιδαλώδεις.

Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο δε θα ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις με περιττές ουρές και διατυπώσεις».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει