Το έργο RURITAGE στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

197

Το έργο RURITAGE παρουσιάστηκε σήμερα στην πρώτη ετήσια συνάντηση – ενημέρωση που έγινε στις 11 το πρωί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για την πρόοδο και τα αποτελέσματα του έργου RURITAGE και η παρουσίαση κα χρήση από την τοπική κοινωνία των καινοτόμων εργαλείων προβολής και ανάδειξης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη που παράχθηκαν μέσα από το έργο GEO-IN “Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα”.

Το έργο RURITAGE χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ε.Ε. και επιδιώκει να μετασχηματίσει τις αγροτικές περιοχές σε εργαστήρια βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης του μοναδικού δυναμικού πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενούν. Στο έργο συμμετέχουν 38 εταίροι από 18 χώρες, οι περισσότερες της Ευρώπης, καθώς επίσης από τη Βραζιλία, Κολομβία, Ιαπωνία και Τουρκία.

Το έργο εστιάζει σε έξι συστημικές περιοχές καινοτομίας: τον προσκυνηματικό τουρισμό, την αγροτική κουζίνα, τη μετανάστευση, τις τοπικές εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, την ανθεκτικότητα και τη διαχείριση του τοπίου. Για κάθε περιοχή καινοτομίας έχουν επιλεγεί περιοχές επίδειξης (πρότυπα μοντέλα ρόλων) που έχουν αναπτύξει και μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν παραδείγματα ορθών πρακτικών, καθώς επίσης και από μια περιοχή εφαρμογής (αναπαραγωγός) των αποτελεσμάτων του έργου.

Το RURITAGE υποστηρίζεται επίσης από αρκετούς ερευνητικούς φορείς οι οποίοι θα αναπτύξουν καινοτόμα εργαλεία καταγραφής, ανάλυσης και μεταφοράς ορθών πρακτικών και πολιτικών. Το συντονισμό του έργου έχει το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, ενώ το ΜΦΙΚ με το γεωπάρκο του Ψηλορείτη συμμετέχουν ως φορείς επίδειξης στον τομέα της ανθεκτικότητας.

Το πρόγραμμα είχε ως εξής: 10:00 – 10:30, Συνέντευξη Τύπου 10:30 – 11:00, Επίδειξη εφαρμογών στους δημοσιογράφους 11:00 – 11:15, Άφιξη μελών του HUB – προσκεκλημένων, Διάλειμμα για καφέ 11:15 – 11:45, Καλωσόρισμα και ενημέρωση για την πρόοδο του έργου RURITAGE, Χαρ. Φασουλάς, ΜΦΙΚ, Ε.Υ. έργου 11:45 – 12:30,

Παρουσίαση έργου GEO-IN και των αποτελεσμάτων του, Χαρ. Φασουλάς και Δημ. Παττακός, Δντής ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΕ ΟΤΑ, (Ε.Υ. Πράξης GEO-IN) 12:30 – 13:00, Παρουσίαση διαδραστικού χάρτη προβολής Γεωπάρκου Ψηλορείτη, Σπ. Σταρίδας, Staridasgeography, Υπευθ. Σχεδιασμού Χάρτη 13:00 – 13:30, Παρουσίαση Aφηγηματικού χάρτη και Σφαιρικών Πανοραμάτων γεωπάρκου Ψηλορείτη, Μαν. Νικολακάκης, ΜΦΙΚ, Υπεύθ. Υλοποίησης 13:30 – 14:00 Συζήτηση.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει