ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Δεν πάει άλλο με τις διαρρήξεις!

ΕΦΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ

755

Τα σπίτια αδειάζουν, τα κρατητήρια γεμίζουν, αλλά οι διαρρήκτες συνεχίζουν το… πάρτι!


Τα σπίτια αδειάζουν, τα κρατητήρια γεμίζουν, οι εφημερίδες γράφουν και … πάλι από την αρχή. Οι διαρρήκτες δε σταματούν και οι αστυνομικοί λένε «σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Τους πιάνουμε αλλά…». Και δεν έχουν άδικο, αφού εάν οι διαρρήξεις στο Ηράκλειο δεν ήταν ένα θέμα που καίει πολλούς, θα μπορούσε να είναι ένα ανέκδοτο διαρκείας. Μόνο που οι παθόντες δεν το αντιμετωπίζουν ως ανέκδοτο και λένε ότι πιο συχνά βλέπουν διαρρήκτες στην περιοχή τους από αστυνομικούς.

Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. χθες στους δύο καταυλισμούς (φωτό αρχείου)

Χθες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ έκαναν έρευνες στους δύο καταυλισμούς Ρομά που υπάρχουν στο Ηράκλειο. Βρήκαν από προικιά και μαγειρικά σκεύη μέχρι κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από σπίτια που είχαν παραβιαστεί. Έγιναν συλλήψεις και προσαγωγές, αλλά και οι ίδιοι οι αστυνομικοί λένε ότι σε λίγο καιρό το έργο θα επαναληφθεί με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Μπαλκονόπορτες παραβιάζουν οι διαρρήκτες
Μπαλκονόπορτες παραβιάζουν οι διαρρήκτες

Κι ενώ γίνονταν έφοδοι της Αστυνομίας στα συνήθη μέρη,  προάστια του Ηρακλείου όπως οι Βασιλιές, η Σύλλαμος, ο Άγιος Σύλλας, οι Γούρνες, το Κοκκίνη και αλλού, έμπαιναν στο στόχαστρο διαρρηκτών.

Οι κάτοικοί τους δικαιολογημένα νιώθουν απροστάτευτοι και λένε ότι δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση και ψάχνουν τρόπους να δουν πώς θα προστατεύσουν τις περιουσίες τους αλλά και τους ίδιους. Τα περιστατικά είναι καθημερινά και μάλιστα οι «ποντικοί» δεν περιμένουν να πέσει το σκοτάδι για να «ξεμυτήσουν» αλλά μπαίνουν σε σπίτια μέρα μεσημέρι.

Οι καταγγελίες έχουν φυσικά φτάσει στις διωκτικές Αρχές, που προσπαθούν με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους να φτάσουν στην άκρη του νήματος.

Ενδεικτικό της αναταραχής που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε και συνέλευση των κατοίκων στο γραφείο της Κοινότητας Βασιλειών, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος.

Οι πληροφορίες που έχουν συλλεγεί κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρία νεαρά άτομα, τα οποία χρησιμοποιούν ακόμα και σκεπάρνι για να σπάσουν πόρτες ή παράθυρα και να “μπουκάρουν” στα σπίτια της περιοχής.

Έφοδοι και συλλήψεις χθες στον καταυλισμό

Οι έρευνες στους καταυλισμούς

Άτομα που ήρθαν από άλλα μέρη της χώρας και μένουν στους καταυλισμούς στα Δύο Αοράκια και στο παλιό ξενοδοχείο «Ξενία» στον Καρτερό διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν σε πρόσφατες διαρρήξεις που έγιναν στο Ηράκλειο αλλά και σε χωριά του νομού. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες παραβίαζαν μπαλκονόπορτες για να εισβάλουν μέσα στα σπίτια. Χρησιμοποιούνταν ακόμα και ανήλικοι Ρομά για να κρατούν «τσίλιες» και οι μεγαλύτεροι να αδειάζουν τα σπίτια στα οποία έμπαιναν.

Είναι εντυπωσιακό ότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά τις έρευνες της Υ.Α Ηρακλείου, βρέθηκαν τα ρούχα μιας οικογένειας ακόμα και τα κατσαρολικά, τα οποία η ιδιοκτήτρια αναγνώρισε. Οι νέοι τους «κάτοχοι» τα είχαν σε περίοπτη θέση στον καταυλισμό του Ξενία!

Σε κάποιες από τις περιπτώσεις που έγιναν  υπήρξαν καταγραφές από κάμερες που έδειχναν καθαρά τους διαρρήκτες έξω από τα σπίτια. Σε κάποιες άλλες, αυτόπτες μάρτυρες τούς αναγνώρισαν, ενώ υπήρξαν και διαρρήξεις όπου ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα.

Σε κάποιες από τις «εισβολές» που έγιναν οι διαρρήκτες στάθηκαν και πολύ τυχεροί, αφού βρήκαν και πήραν μαζί τους κοσμήματα μεγάλης αξίας. Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα σπίτι τα χρυσαφικά ήταν αξίας μεγαλύτερης των 15 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση του ιδιοκτήτη της οικίας, ενώ σε μία περίπτωση πήραν χρυσά μανικετόκουμπα που η αξία τους σύμφωνα με τον κάτοχό τους είναι μεγάλη.

Στη διάρκεια των δύο αστυνομικών επιχειρήσεων που έγιναν χθες, προσήχθησαν 20 άτομα και συγκεκριμένα 12 άντρες και οχτώ γυναίκες.

Προσήχθησαν συνολικά 20 ημεδαποί και συγκεκριμένα 12 άντρες και 8 γυναίκες. Σε πέντε  από τους προσαχθέντες σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 14  υποθέσεις  κλοπών – διαρρήξεων που διαπράχθηκαν σε οικίες στο Ηράκλειο, κατά το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο 2019 έως και τον Δεκέμβριο 2019 και για τις οποίες σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 47χρονου.

Συγκεκριμένα, ο συλληφθείς  αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα και διάφορα αντικείμενα, η συνολική χρηματική αξία των οποίων ξεπερνά τις 40.000 ευρώ. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετικό όπλο και φυσίγγια και συνελήφθη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Επιπλέον, από τη συνεχιζόμενη αστυνομική προανάκριση προέκυψε ότι τέσσερις από τους προσαχθέντες (3 γυναίκες και ένας ανήλικος) διέπραξαν ακόμα δύο κλοπές – διαρρήξεις σε οικίες πριν μία εβδομάδα  αφαιρώντας χρήματα και προσωπικά αντικείμενα συνολικής χρηματικής αξίας άνω των 2.000 ευρώ, για τις οποίες σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει