Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ: Νέα δομή-πρότυπο από την “Ηλιαχτίδα

747

Να θεραπεύσει την ψυχή των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους, έχει ως στόχο η νέα δομή ψυχοκοινωνικής Στήριξης του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων & Φίλων  Παιδιών με Νεοπλασία «Ηλιαχτίδα». Η δομή, που παρουσιάστηκε χθες, λειτουργεί υπό την επιστημονική εποπτεία του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με σκοπό τη βελτίωση των επιπτώσεων της ασθένειας του καρκίνου της παιδικής ηλικίας στην ψυχική υγεία του παιδιού και στην ισορροπία της οικογενειακής δομής, παρέχοντας δωρεάν συστηματικές εβδομαδιαίες συνεδρίες ψυχικής ενδυνάμωσης  στα παιδιά και σε όλα τα μέλη των οικογενειών τους.

Σήμερα, η δομή, που βρίσκεται στην οδό Δουκός Μποφώρ 7, θα είναι ανοιχτή από τις 11 έως τις 3 το μεσημέρι, για όποιον επιθυμεί να ξεναγηθεί στο χώρο και να ενημερωθεί για το έργο του Συλλόγου, ενώ παράλληλα θα γίνονται λήψεις δειγμάτων και εγγραφές για εθελοντές δότες μυελού των οστών.Η νέα δομή ψυχοκοινωνικής στήριξης του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων & Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία « Ηλιαχτίδα» θα είναι ανοιχτή σήμερα για το κοινό


Η πρόεδρος της “Ηλιαχτίδας”, κα  Μαρία Ευστρατίου, τόνισε πως από το 2016 έως τον Σεπτέμβριο 2019 η Ηλιαχτίδα παρείχε δωρεάν ψυχολογική στήριξη μέσω συστηματικών εβδομαδιαίων συνεδριών από εξωτερικούς συνεργάτες ψυχολόγους στα ιδιωτικά τους γραφεία. Το σύνολο του αριθμού των συνεδριών είχε αυξητική  πορεία ανά έτος, ξεκινώντας με 99 το 2016 και καταλήγοντας στις 754 το 2019.

Εξήγησε ότι στην παρούσα φάση η λειτουργία της δομής έχει ξεκινήσει στη βασική της μορφή με τη στελέχωση από μία ψυχολόγο, χωρίς καμία έκπτωση στις ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές που είχαν αρχικά τεθεί στον σχεδιασμό και σύντομα το έργο θα υποβληθεί σε θεσμικούς δωρητές για χρηματοδότηση της υλοποίησης όλων των στόχων και δράσεών του.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που, ακολούθως  του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ μας το 2017, το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει την επιστημονική μέριμνα και εποπτεία της δομής με εκπρόσωπο και στενό συνεργάτη μας τον καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας κ. Ευάγγελο Καραδήμα», τόνισε. Αναφέρθηκε, ακόμα, στην πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την 7η ΔΥΠΕ Κρήτης, την άριστη συνεργασία μας με όλες τις διοικήσεις του Πα.Γ.Ν.Η. και την εύρυθμη λειτουργία του ξενώνα “η Ηλιαχτίδα”, ένα έργο που υλοποιήθηκε από την “Ηλιαχτίδα” και παραδόθηκε το 2013 στο Πα.Γ.Ν.Η.

Αναφέρθηκε στη συνεισφορά από το Τεχνικό Γραφείο Μιχάλης και Γιώργος Καφφετζάκης, την Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, ανέφερε πως «θα θέλαμε από την πλευρά μας να αποδώσουμε το σεβασμό που αξίζει  στα παιδιά και τους εφήβους που αγωνίζονται γενναία και θαρραλέα κατά του καρκίνου, στους επιζώντες  που ανταπέδωσαν το χτύπημα στον καρκίνο και τον νίκησαν, στις  οικογένειες που ζουν ατρόμητα με την πραγματικότητα του καρκίνου, στους ανθρώπους του ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού που υπηρετούν το λειτούργημά τους, παρέχοντας τα μέγιστα  για να βγουν οι μικροί ασθενείς νικητές στον αγώνα αυτόν και στους εθελοντές οι οποίοι υπηρετούν  με πάθος και αφιερώνουν το χρόνο τους με σκοπό να ενδυναμώνουν  με κάθε τρόπο τους μικρούς μαχητές και τις οικογένειές τους».

Η διοικήτρια της  7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, κα Λένα Μπορμπουδάκη, εξήρε το έργο του Συλλόγου.

Πρόκειται, όπως είπε, για μία προσπάθεια «που έρχεται ως συνέχεια της αντιμετώπισης της νόσου που γίνεται στην Πανεπιστημιακή Κλινική Ογκολογίας και Αιματολογίας παίδων του ΠΑΓΝΗ. Μια κλινική η οποία είναι  ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για την περιφέρεια της Κρήτης αλλά και πανελλαδικά, και αυτό οφείλεται στη διεύθυνση της κλινικής, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και σε όλο το προσωπικό. Έχουμε νοσοκομεία, κλινικές και ανθρώπους που μας δίνουν τη σιγουριά και την ασφάλεια της ίασης σε σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες».

Η πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Π.Κ., κα Στέλλα Γιακουμάκη,  αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ηλιαχτίδα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι στόχοι είναι η παροχή συμβουλευτικού έργου σε ζητήματα ανάπτυξης του κλινικού έργου της Ηλιαχτίδας, στήριξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και συνδρομή στη γνωστοποίηση και επέκταση του έργου του συλλόγου.

Ο καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας του Π.Κ., κ. Ευάγγελος Καραδήμας, ανέφερε πως όταν η  “Ηλιαχτίδα” προσπαθεί να αναπτύσσει δράσεις τόσο για το παιδί, αλλά και για την οικογένεια,  ώστε να τους βοηθήσουν να κρατηθούν και να συνεχίζουν  να ζουν όσο πιο φυσιολογικά γίνεται μετά από το χτύπημα που δέχονται. Βοηθά με τρόπο ώστε τη στιγμή της κρίσης να οργανώσει τη βοήθεια που έχουν ανάγκη και το κάνει εξαιρετικά. Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης, τόνισε πως γνωρίζει ήδη από την ίδρυσή της το 1992 το έργο και την προσφορά της “Ηλιαχτίδας”,  ως καθηγητής τότε του Πανεπιστήμιου Κρήτης και στενός συνεργάτης της Παιδοαιματολογικής  Κλινική του ΠαΓΝΗ. Δήλωσε πως το ΠΑΓΝΗ είναι ανοιχτό σε συνεργασία με την “Ηλιαχτίδα”, όποτε χρειαστεί.

Ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ, κ. Στέλιος Κτενιαδάκης, επισήμανε πως η  διοίκηση του ΠΑΓΝΗ εξακολουθεί να είναι δίπλα στην “Ηλιαχτίδα”, καθώς και σε  όλες τις οργανώσεις και τις ομάδες που στηρίζουν το έργο του νοσοκομείου στο δύσκολο έργο του να προσφέρει πέρα από τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου και την ιδέα πως κανένας δεν είναι μόνος στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει