Έρχονται αυξήσεις στο νερό

437

Νέες, σοβαρές αλλαγές έρχονται στην τιμολόγηση του νερού στο Ηράκλειο με τις πολυκατοικίες και τους επαγγελματίες να είναι εκείνοι που θα διαπιστώσουν τις μεγαλύτερες αλλαγές.

Ειδικότερα, αναφορικά με τους επαγγελματίες, ενδέχεται να υπάρξουν σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις αναπροσαρμογές τιμολογίων, ακόμα και τέσσερις φορές προς τα πάνω.

Καλύτερη είναι η κατάσταση αναφορικά με την οικιακή κατανάλωση ανεξάρτητων σπιτιών, όπου φαίνεται ότι όσοι έχουν χαμηλές καταναλώσεις νερού ενδέχεται να δουν ακόμα και μειώσεις στους λογαριασμούς τους.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ, πάντως υποστηρίζει ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική κατ’ αρχάς επιβάλλεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2017 για αναπροσαρμογές τιμολογίων, επισημαίνοντας ότι η νέα πολιτική δημιουργεί ένα περισσότερο δίκαιο σύστημα.

Σε σχέση με τα επαγγελματικά τιμολόγια, υπάρχει μια αναγνώριση του ότι οι αναπροσαρμογές θα είναι προς τα πάνω, ωστόσο συνιστάται ψυχραιμία. Η Δημοτική Επιχείρηση εμφανίζεται σχετικά διαλλακτική ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ δεσμεύεται να επανεξετάσει το θέμα, εφόσον διαπιστωθούν τεράστιες αποκλίσεις και δυσανάλογες των κερδών των επιχειρήσεων.

Επαγγελματική υδροδότηση

Υπ’ αυτή την έννοια, τα ζητήματα που δημιουργούνται ως προς την υδροδότηση των επαγγελματικών καταστημάτων είναι πολύ σοβαρά, καθώς προβλέπονται πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Τι ίσχυε όμως με το παλιό καθεστώς τιμηλόγησης και τι πρόκειται να ισχύσει;

Μέχρι πρότινος, οι επιχειρήσεις που υδροδοτούνταν από τη ΔΕΥΑΗ υπάγονταν σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς ενιαίας τιμολόγησης την οποία λάμβαναν ανά τρίμηνο.

Με βάση τη νέα τιμολογιακή πολιτική ωστόσο της ΔΕΥΑΗ, οι επιχειρήσεις θα υπάγονται σε μια κλιμακωτή τιμολόγηση κατανάλωσης, η οποία ανάλογα με το ύψος των καταναλώσεων μπορεί να φθάσει ακόμα και πάνω από τα 2 ευρώ για ένα κυβικό νερού.

Πρακτικά, με βάση τους υπολογισμούς, οι επιχειρήσεις που κάνουν μέση χρήση νερού δεν θα διαπιστώσουν ιδιαίτερες αλλαγές στους λογαριασμούς. Οι επιχειρήσεις όμως που χρησιμοποιούν αρκετό νερό, ενδέχεται να δουν ακόμα και διπλασιασμό των λογαριασμών τους, ενώ για κάποιες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τα πλυντήρια αυτοκινήτων, μπορεί να υπάρξουν αναπροσαρμογές που να είναι τρεις ή ακόμα και τέσσερις φορές υψηλότερες από τους λογαριασμούς που πλήρωναν μέχρι πριν.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη αναστάτωση στους επαγγελματικούς κλάδους που χρησιμοποιούν νερό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», ήδη οι ιδιοκτήτες πλυντηρίων αυτοκινήτων ετοιμάζονται για δυναμικές διεκδικήσεις προς τη Δημοτική Επιχείρηση.

Πολυκατοικίες

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην τιμολόγηση του νερού και για όσους κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Οι αλλαγές υλοποιούνται, γιατί στο Ηράκλειο παρατηρείται το παράδοξο, οι περισσότερες πολυκατοικίες που ανεγέρθηκαν ως το 2018 να διαθέτουν ένα μόνο ρολόι υδροδότησης και όχι ένα ρολόι για κάθε διαμέρισμα.

Με βάση αυτό το δεδομένο, και σύμφωνα με το παλαιό πλαίσιο τιμολόγησης, στις πολυκατοικίες υπήρχε μια πρόβλεψη για πάγια κατανάλωση τριμήνου και στη συνέχεια μια τιμολόγηση της τάξεως των 81 λεπτών ανά κυβικό, ανεξάρτητα από την κατανάλωση.

Με βάση τη νέα τιμολογιακή πολιτική, το πάγιο πλέον δεν θα είναι σταθερό και κοινό για τις πολυκατοικίες, αλλά θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό διαμερισμάτων ανά πολυκατοικία. Εκτός από το πάγιο, στις πολυκατοικίες θα ακολουθείται επίσης μια κλιμακωτή τιμολόγηση ανάλογα με την κατανάλωση. Η Δημοτική Επιχείρηση ισχυρίζεται πως αυτός είναι ένας πιο δίκαιος τρόπος τιμολόγησης των πολυκατοικιών, που θα ευνοεί τους ενοίκους με χαμηλές καταναλώσεις και θα δημιουργεί μια σωστότερη τιμολογιακή πολιτική. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως με αυτό το σύστημα, οι τιμές στους λογαριασμούς των πολυκατοικιών θα είναι σαφέστατα ακριβότερες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει