Αερομεταφορές και φρούτα ανέβασαν στο 0,9% τον πληθωρισμό

162

Με αύξηση 0,9% «άνοιξε» το τρέχον έτος ο πληθωρισμός, μετά την άνοδο κατά 0,8% τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι αύξησης 0,4% τον Ιανουάριο 2019.

Σε μηνιαία σύγκριση (Ιανουάριος 2020 προς Δεκέμβριο 2019), οι κυριότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε: νωπά λαχανικά (18,4%), νωπά ψάρια (2,1%), βενζίνη (1,4%), χοιρινό (1,2%), πετρέλαιο θέρμανσης (0,7%) και ψωμί και δημητριακά (0,5%). Ενώ, ξεχωρίζουν οι μειώσεις των τιμών στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (16,6%) και στο φυσικό αέριο (12,4%).

Σε ετήσια σύγκριση (Ιανουάριος 2020 προς Ιανουάριο 2019), οι κυριότερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε: μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (17,8%), νωπά φρούτα (12,6%), χοιρινό (9,4%), αρνί- κατσίκι (8,7%), καύσιμα- λιπαντικά (8,1%), ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (6,4%), πετρέλαιο θέρμανσης (5,4%), αλλαντικά (4,7%), φαρμακευτικά προϊόντα (4,6%), νωπό γάλα πλήρες (2,8%), γιαούρτι (2,6%), δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (2,2%), μοσχάρι (1,4%), τηλεφωνικές υπηρεσίες (1,1%) και ασφάλιστρα οχημάτων (1%). Ενώ, μειώσεις τιμών καταγράφηκαν κυρίως σε: φυσικό αέριο (12,8%), πατάτες (10,6%), χυμούς φρούτων (8,4%), καφέ- κακάο- τσάι (6,3%) και ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (4,3%).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει