Πρώτο “stop” για τραπεζοκαθίσματα στην Ίδης μετά την αντίδραση των εμπόρων της Λ. Καλοκαιρινού

971

Εμπορικά καταστήματα ή τραπεζοκαθίσματα; Ιδού η απορία…  που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να πυροδοτεί έριδες στην καρδιά της πόλης, με φόντο την ανάπλαση της Ίδης, αλλά και τη δρομολογούμενη επέκταση της παρέμβασης  ανάπλασης στην Καλοκαιρινού.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο κέντρο της πόλης και πιο εστιασμένα στην οδό Ίδης  μετά την ανάπλασή της λειτουργεί σαν μαγνήτης στον εμπορικό και επιχειρηματικό κλάδο, που φαίνεται ότι προσπαθεί να αποκτήσει ζωτικό χώρο στην κεντρική οδό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λότζια έχει ήδη αρχίσει να δέχεται ισχυρές πιέσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην οδό Ίδης, γεγονός που φαίνεται ότι έχει αναστατώσει τον εμπορικό κόσμο της Καλοκαιρινού, όπου αναμένεται να επεκταθεί η παρέμβαση ανάπλασης και έχουν αρχίσει να εκφράζονται φόβοι για το αν θα απειληθεί ο εμπορικός χαρακτήρας της περιοχής με την επέλαση τραπεζοκαθισμάτων.

Το όλο θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης που είχε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης με τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται κατά μήκος της Καλοκαιρινού, όπου τέθηκε επί τάπητος το κρίσιμο θέμα των χρήσεων τόσο στην Ίδης όσο και την Καλοκαιρινού.

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος με δηλώσεις του στην «Π» «αυτό το οποίο εξηγήσαμε στους καταστηματάρχες είναι ότι η κανονιστική  που διέπει τη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων είναι ξεκάθαρη σε σχέση με το ότι δεν επιτρέπει τραπεζοκαθίσματα.

Ωστόσο  υπάρχει μια αγωνία όσων έχουν εμπορικά καταστήματα και έχουν επενδύσει στην επιλογή τους αυτή, που όπως είναι φυσικό θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα απειληθεί. Από την πλευρά του ο Δήμος έχει εκφράσει ξεκάθαρη άποψη ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ο εμπορικός χαρακτήρας της περιοχής, διότι είναι προφανές ότι η πόλη έχει αρκετές οδούς με τραπεζοκαθίσματα…».

Στη διάρκεια της συνάντησης με τους καταστηματάρχες  έγινε ενημέρωση και σε σχέση με την πορεία των έργων ανάπλασης,  όπου ο αντιδήμαρχος τούς εξήγησε ότι ο ρεαλιστικός στόχος είναι μέσα στο τρέχον έτος να γίνει αφενός η ωρίμανση των μελετών αλλά και η εξασφάλιση του συνόλου των εγκρίσεων που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει η παρέμβαση.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα έργα ανάπλασης θα επεκταθούν και σε όλη την έκταση της οδού Καλοκαιρινού, από το ύψος που ενώνεται με την Ίδης μέχρι και το σημείο που φτάνει στη Χανιόπορτα. Η μεγάλη  παρέμβαση ανάπλασης στην οδό Καλοκαιρινού θα ακολουθήσει το μοτίβο της Δικαιοσύνης μέχρι το ύψος που συμβάλλει με την οδό Γιαμαλάκη, ώστε να υπάρχει ένα ομοιογενές αποτέλεσμα.

Το μοτίβο της ανάπλασης της Χανιόπορτας από το ύψος της Γιαμαλάκη μέχρι τη Χανιόπορτα θα είναι διαφορετικό, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων αλλά διατήρηση της κεντρικής οδού και των δύο λωρίδων κυκλοφορίας των οχημάτων.

Η παρέμβαση αυτή, όπως σημειώνει, έρχεται να αναβαθμίσει με ποιοτικά χαρακτηριστικά μια σπουδαία ιστορική αρτηρία της πόλης και να τονώσει αποφασιστικά τον εμπορικό χαρακτήρα της μέσα από την υπεραξία που θα πάρουν τα ακίνητα της περιοχής μετά την παρέμβαση ανάπλασης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει