Υψηλές χρεώσεις προκαλούν απόγνωση σε πολλούς Ηρακλειώτες για τις διανοίξεις

446

Οι υψηλές χρεώσεις που προέκυψαν μετά από τις προσκυρώσεις που ακολούθησαν   μια διάνοιξη στο εσωτερικό της παλιάς πόλης, στην περιοχή του Πολιτιστικού Κέντρου, έχουν φέρει σε απόγνωση συμπολίτες μας, οι οποίοι ζητούν από τον Δήμο Ηρακλείου να αντιμετωπίσει με κατανόηση και ανθρωπιά την οικονομική αδυναμία τους να πληρώσουν τα ποσά που τους έχουν χρεωθεί.

Πρόκειται για ποσά της τάξεως των 70 .884 χιλ ευρώ, 65 χιλ. ευρώ, μέχρι και 120 χιλ. ευρώ, τα οποία χρεώθηκαν σε ανθρώπους που όπως τονίζουν στην «Π» δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στην εξόφληση μιας τόσο μεγάλης χρέωσης, γεγονός που όπως λένε τους έχει προκαλέσει δυσφορία καθώς έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συμπολίτισσάς μας η οποία αγόρασε ένα μικρό σπίτι το 1990, όπου και έμενε. Ωστόσο μετά από έντονες πιέσεις που είχαν ασκηθεί από το ευρύτερο περιβάλλον, ο δήμος Ηρακλείου προχώρησε σε μια διάνοιξη στο πλαίσιο της οποίας κατεδαφίστηκε ένα μικρό σπίτι δίπλα από το δικό της.

Από το κτίσμα που κατεδαφίστηκε προσκυρώθηκαν στην ιδιοκτησία της 30 τετραγωνικά μέτρα. Όμως σύμφωνα με την ίδια, κατά τη διαδικασία της κατεδάφισης της διπλανής ιδιοκτησίας, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σπίτι της,  στο οποίο σημειώθηκαν ρηγματώσεις, τόσο σοβαρές που αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει και να μετακομίσει σε άλλο σπίτι.

Η συμπολίτισσά μας απευθύνθηκε με τρία διαφορετικά γράμματα στις αρμόδιες  δημοτικές υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες που προκλήθηκαν στην ιδιοκτησία της, χωρίς όμως μέχρι στιγμής το αίτημά της να έχει ικανοποιηθεί.

Τον προηγούμενο μήνα παρέλαβε ένα ειδοποιητήριο από την Πολεοδομία, με το οποίο τής ζητούσαν να πληρώσει το ποσό των 70.884 ευρώ διότι της προσκυρώθηκε ένα μικρό κομμάτι από το σπίτι που γκρεμίστηκε δίπλα της, με αποτέλεσμα η δική της ιδιοκτησία να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία.

Η ίδια με δηλώσεις της στην «Π» εξηγεί ότι έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση καθώς αδυνατεί να πληρώσει 400 ευρώ τον μήνα για να εξοφληθεί το ποσό που της έχει χρεωθεί. Όπως τονίζει θα πρέπει η πλευρά του Δήμου να αντιληφθεί την οικονομική αδυναμία ενός συνταξιούχου που δεν μπορεί να ζήσει εάν από τα 500 ευρώ της σύνταξης που εισπράττει μηνιαίως κληθεί να διαθέσει τα 400 για να τακτοποιήσει τις πολεοδομικές χρεώσεις που του έχουν αποδοθεί.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική μέριμνα από την πλευρά του Δήμου, που με ευαισθησία, ανθρωπιά και κατανόηση στην οικονομική αδυναμία του πολίτη, θα δίνει διέξοδο σε τέτοιας μορφής προβλήματα αντιλαμβανόμενη την ευθύνη που έχει απέναντί του.

Βεβαιώνονται ταμειακά οι εισφορές σε χρήμα στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης

Με τη βεβαίωση της χρέωσης της εισφοράς σε χρήμα, στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης δεκάδες συμπολίτες μας θα πρέπει να προσέλθουν από το δημοτικό ταμείο για να εξοφλήσουν την εισφορά σε χρήμα που τους έχει χρεωθεί.

Η όλη διαδικασία της ενημέρωσης των πολιτών και της αποστολής ειδοποιητηρίων ξεκίνησε το 2017 και τώρα κλείνει ο κύκλος της, καθώς έληξε ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους οι πολίτες να προσφύγουν δικαστικά εάν αμφισβητούσαν τις χρεώσεις οι οποίες πλέον βεβαιώνονται.

Στο πλαίσιο αυτό,  αποστέλλονται τα ποσά που έχουν χρεωθεί στην περιοχή  Κορώνι Μαγαρά, τα οποία αφορούν πλέον σε βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές τις οποίες θα κληθούν να εξοφλήσουν.

Οι χρεώσεις των εισφορών ποικίλουν ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του κάθε ακινήτου, αλλά και τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει, που λειτουργούν συνδυαστικά και κυμαίνονται στα 112-465 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η πλευρά της πολεοδομίας υπογραμμίζει ότι τα χρήματα που εισπράττονται από κάθε πολεοδομική ενότητα ως εισφορά σε χρήμα, προβλέπεται  από τον νόμο ότι θα επενδυθούν στην ίδια περιοχή, προκειμένου να κατασκευαστούν παιδικές χαρές, να διαμορφωθούν δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι και να αποκτήσει μια σύγχρονη πολεοδομική οργάνωση με ανθρώπινες και ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει