Συνεδριάζει στην Αθήνα η ειδική επιτροπή για τις αποζημιώσεις

342

Στην Αθήνα «κληρώνει» σήμερα για το κρητικό ελαιόλαδο, καθώς λίγο μετά τις 10.00 το πρωί αρχίζει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε από τον υπουργό για την κατάρτιση πλήρους φακέλου αποζημιώσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Π», έχει προχωρήσει αρκετά η στοιχειοθέτηση των δεδομένων που μπορούν να συμβάλουν στην έγκριση χρηματοδότησης αποζημιωτικού χαρακτήρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βέβαια το αρμόδιο Υπουργείο θέλει να προχωρήσει στην κατάθεση ενός φακέλου, στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρχουν ακόμα υψηλότερες πιθανότητες χρηματοδότησης και να ελαχιστοποιηθούν μέσω των δεδομένων οι πιθανότητες μη έγκρισης του ποσού.

Το γεγονός πάντως πως στην Επιτροπή συμμετέχουν μέλη τα οποία είχαν χειριστεί και την υπόθεση κατάθεσης φακέλου για τον περονόσπορο υποδηλώνει πως υπάρχει η τεχνογνωσία, αλλά και η εμπειρία για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως τονίζεται πάντως, το Υπουργείο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά τα αποτελέσματα περί έγκρισης ή όχι των επιδοτήσεων δεν μπορούν να προδικαστούν, αφού πάντα υπάρχουν και οι απρόβλεπτοι παράγοντες.

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί παραμένουν χωρίς ενημέρωση σε σχέση με την προετοιμασία για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, η οποία και θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως αναφέρουν, χρειάζεται ένα πλήρες πακέτο στήριξης που θα αφορά σε όλους τους παραγωγούς και θα προλαμβάνει μια σειρά από προβλήματα που δημιουργούνται.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς παράλληλα, απαιτείται ένα πλαίσιο διεκδικήσεων από την ελληνική πλευρά και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας των παραγωγών έναντι των κινήσεων που γίνονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθιστούν το κρητικό ελαιόλαδο μη ανταγωνιστικό.

Με δεδομένο μάλιστα πως ακόμα το 65% από τις φετινές ποσότητες ελαιολάδου, που ήταν σαφέστατα μικρότερες σε σχέση με την περυσινή χρονιά, παραμένει αδιάθετο, οι παραγωγοί κάνουν λόγο για ανάγκη υιοθέτησης ουσιαστικών πολιτικών με άμεσο αντίκρυσμα. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και το αίτημα για αποθεματοποίηση της παραγωγής ή για δράσεις ενίσχυσης των παραγωγών μέσω πολιτικών κινήτρων και ρυθμίσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να θίξει στο Υπουργείο σήμερα αλλά και αύριο ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών και ελαιουργών Ηρακλείου Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος θα παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, αλλά και θα καταθέσει πλήρη φάκελο προτάσεων βάζοντας στην ατζέντα του Υπουργείου μια σειρά από δεδομένα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει