Ελπίδες για ύφεση του κοροναϊού από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

155

Μικρή ελπίδα ότι ξεκινά η ύφεση του κοροναϊού έρχεται από τη διαπίστωση από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  ότι είναι “ρεαλιστική η πιθανότητα να σταματήσει” η εξάπλωση στον κόσμο του COVID-19.

Ωστόσο, εξακολουθεί να συνιστά “πολύ σοβαρή απειλή” και χθες ξεπέρασε τους 1.100 θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα.

Μέχρι σήμερα το 99,9% των θανάτων από τον νέο κοροναϊό στον κόσμο έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα, όπου η ασθένεια εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στη μεγάλη πόλη Ουχάν, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ο νέος κοροναϊός, ο οποίος ονομάστηκε επισήμως από τον ΠΟΥ COVID-19, έχει προκαλέσει εκεί τον θάνατο 1.113 ανθρώπων, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές Αρχές.

Επίσης συνολικά 44.653 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί πλέον στην ηπειρωτική Κίνα.

Ωστόσο μια ενθαρρυντική ένδειξη είναι ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες (2.015) είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί την περασμένη Τρίτη, (2.478) και τη Δευτέρα (3.062), σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Επίσης και ο αριθμός των νέων θανάτων που ανακοινώθηκαν χθες (97) μειώθηκε για πρώτη φορά σε ημερήσια βάση από τις 2 Φεβρουαρίου. Το Πεκίνο είχε γνωστοποιήσει την Τρίτη 108 θανάτους.

Στις Βρυξέλλες

Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κοροναϊό COVID-19 στις Βρυξέλλες, μεταβαίνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Το Συμβούλιο ξεκινάει στις 10 το πρωί και θα παρουσιαστούν οι δράσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού καθώς και τα επιχειρησιακά μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη.

Στόχος του Συμβουλίου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών-μελών για έκτακτες καταστάσεις όπου απαιτείται ευθυγραμμισμένη προσέγγιση των προληπτικών και προπαρασκευαστικών μέτρων, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετάσχουν ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ Γιάνεζ Λέναρτσιτς και η επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Λήξη συναγερμού

Αρνητικό για τον κοροναϊό είναι το δείγμα του 33χρονου Κινέζου, o οποίος προσήλθε οικειοθελώς στο ιατρικό κέντρο Παλαιού Φαλήρου με συμπτώματα ίωσης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Αττικό Νοσοκομείο, στο κέντρο αναφοράς για τον κοροναϊό.

Το κρούσμα κρίθηκε ύποπτο καθώς ο 33χρονος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Για τον λόγο αυτό υποβλήθηκε σε τεστ το οποίο όπως έγινε γνωστόν είναι αρνητικό.

Ακύρωση πτήσεων

Πτήσεις από Πεκίνο προς Ελλάδα και αντίστροφα ακυρώνει τον μήνα Φεβρουάριο η εταιρεία Air China για επιχειρησιακούς λόγους, ενώ από τις 2 έως τις 18 Μαρτίου αναστέλλει τις πτήσεις της.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων από τον κοροναϊό ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ακυρώσεις από τους ταξιδιώτες με αποτέλεσμα η εταιρεία να προβεί σε ακυρώσεις, αλλά και σε αναστολή των προγραμματισμένων πτήσεων της από και προς Ελλάδα.

Τεστ εξπρές

Ένα νέο τεστ εξπρές που φέρεται να μπορεί να εντοπίσει τον Covid-19 ανέπτυξε γαλλο-βρετανική εταιρεία. Δεν έχει πάρει όμως ακόμη έγκριση από την Ε.Ε. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Novacyt ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα τεστ-εξπρές που επιτρέπει την ανίχνευση του νέου κοροναϊού σε λιγότερες από δύο ώρες.

Το τεστ είναι μέχρι στιγμής το πιο γρήγορο από τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά, τα οποία χρειάζονται από έξι ώρες έως μια μέρα. Το νέο τεστ εστιάζει σε μια μικρότερη αλληλουχία DNA από τα άλλα τεστ, προκειμένου να εντοπίσει τη γενετική «υπογραφή» του Covid-19.

Σύμφωνα με τη Novacyt -που δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα επένδυσε στην ανάπτυξη του τεστ- αυτό είναι όχι μόνο ταχύτερο, αλλά και πιο φθηνό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες πλατφόρμες διαγνωστικού εξοπλισμού που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η Novacyt έχει κιόλας λάβει παραγγελίες για 33.000 τεστ και αιτήματα για άλλα 32.000 από τουλάχιστον 30 χώρες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει