ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

501

Θυμήθηκε την ιστορία

Με μία προσωπική ιστορία έκλεισε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης των νέων αεροσκαφών της Aegean.

Ο πρωθυπουργός ανέτρεξε στο μακρινό 1999, όταν ακόμα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα, και περιέγραψε μία συζήτηση που είχε με τον ιδρυτή της Aegean, Θεόδωρο Βασιλάκη.

Στη συζήτηση αυτή είχε μεταφέρει στον ιδρυτή της εταιρείας όσα είχε ακούσει από έναν καθηγητή επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο, ο οποίος τους είχε πει με νόημα: «…σε ένα μάθημα επιχειρηματικότητας στο πανεπιστήμιο, ένας καθηγητής μας έλεγε, ξέρετε ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να γίνεται εκατομμυριούχοι;

Να είστε δισεκατομμυριούχοι και να φτιάξετε μια αεροπορική εταιρεία.

Ο Θόδωρος Βασιλάκης διέψευσε αυτήν την τάση και έχτισε μια αεροπορική εταιρεία η οποία σήμερα διαφημίζει την πατρίδα μας στα πέρατα του κόσμου».

 

 

«Έφυγε» πλήρης ημερών

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Βενιζέλος, εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου.Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Βενιζέλος, εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ο Νικήτας Βενιζέλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1930. Πατέρας του ήταν ο Κυριάκος Βενιζέλος, πρωτότοκος γιος του επί επτά φορές πρωθυπουργού της Ελλάδος.

Ο Νικήτας Βενιζέλος εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών και Χανίων και διετέλεσε αντιπρόεδρος του Eλληνικού Kοινοβουλίου. Ήταν παντρεμένος δύο φορές και έχει οκτώ παιδιά, δύο αγόρια, τον Κυριάκο και τον Ιωάννη, και έξι κορίτσια.

Η δεύτερη σύζυγός του, Κέιτι Άνταμς, είναι απόγονος του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Άνταμς. Μέχρι το 2002 είχε στην ιδιοκτησία του το πατρικό σπίτι των Βενιζέλων στην Χαλέπα Χανίων, το οποίο αγοράστηκε από το ελληνικό Δημόσιο και λειτουργεί ως Μουσείο.

 

Ο Νικήτας Βενιζέλος Κατά τη διάρκεια της Χούντας 

Μετά τη Χούντα

…Ο Νικήτας Βενιζέλος είχε κι αυτός πλούσια ιστορία. Με την εγκαθίδρυση της Χούντας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό, από όπου οργάνωσε αντιστασιακό κίνημα κατά της δικτατορίας. Με προσωπικά του έξοδα και πουλώντας καράβια, περιέθαλψε το αντιτορπιλικό “Βέλος”, που είχε στασιάσει και διαφύγει στο εξωτερικό, γι’ αυτό και του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό κράτος μετά την πτώση της Χούντας.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα, μαζί με τον γραμματέα του και μετέπειτα υπουργό ΥΜΕ Κώστα Μπαντουβά, προετοιμάζοντας επανάσταση από την Κρήτη και εφοδιάζοντας με όπλα τους Κρητικούς που αγόρασε ο ίδιος από τον Καντάφι, αλλά οι κινήσεις τους προδόθηκαν και αναγκάστηκαν μεταμφιεσμένοι να διαφύγουν και πάλι στο εξωτερικό.

Επέστρεψε το 1974 στην Ελλάδα και έθεσε υποψηφιότητα με την ΕΔΗΚ, με την οποία και εξελέγη. Επανεξελέγη το 1977 και ήταν ο τελευταίος βουλευτής που παρέμεινε πιστός μέχρι τη διάλυσή της.

Λίγο πριν τις εκλογές του 1981, το 1980, αποχωρεί από την ΕΔΗΚ και ενεργοποιεί το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο είχε ιδρύσει πρώτος ο παππούς του Ελευθέριος Βενιζέλος. Γεν. γραμματέας του Κόμματος ανέλαβε ο Κώστας Μπαντουβάς.

Το κόμμα παίρνει αδιάλειπτα μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1990, αλλά απέτυχε να λάβει το εκλογικό μέτρο του 3% και να εκλέξει βουλευτές σε όλη τη σύγχρονη πορεία του, σημειώνοντας όμως πολλαπλάσια ποσοστά στον νομό Χανίων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο.

Το 1993 ο Νικήτας Βενιζέλος συνεργάστηκε με την “Πολιτική Άνοιξη” καταφέρνοντας να εκλεγεί βουλευτής για τελευταία φορά, συγκεντρώνοντας 10.267 ψήφους στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών. Από αυτήν την εκλογή του, διετέλεσε από το 1993 έως το 1996 Ε’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

 

Αιχμές κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τα όσα έχουν κατατεθεί σε βάρος του στην Προανακριτική Επιτροπή άφησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Τα “καρφιά” του Κοντονή

Αιχμές κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τα όσα έχουν κατατεθεί σε βάρος του στην Προανακριτική Επιτροπή άφησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Μιλώντας  στην  ΕΡΤ1 ο κ. Κοντονής για τις καταθέσεις δικαστικών λειτουργών στην Προανακριτική Επιτροπή υπογράμμισε ότι «είναι σοβαρές καταθέσεις και από ό,τι έχουμε διαβάσει εμπεριέχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Ο ίδιος το έχει αρνηθεί. Έχει πει ότι όλα αυτά είναι αναληθή. Το λέω αυτό γιατί εδώ (σ.σ η εκπομπή) δεν είναι δικαστήριο».

Σχετικά με το αίτημα του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, την πρώην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ανέφερε πως «αυτό είναι πολύ σοβαρό». «Θα πάμε σε κατηγορίες για ψευδορκία» συνέχισε.

 

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο περιφερειάρχης Αζορών Vasco Cordeiro στην Επιτροπή των Περιφερειών

Πρώτος Έλληνας πρόεδρος

Νέα θητεία για την Επιτροπή των Περιφερειών (2020-2025) μετά την εκλογή από την Ολομέλεια του νέου Προεδρείου της Επιτροπής.

Για το πρώτο μισό της θητείας (2,5 έτη) νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών εξελέγη δια βοής ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ως πρώτος Έλληνας στη θέση του προέδρου της ΕτΠ στα 26 χρόνια από την ίδρυσή της.

Στο δεύτερο μισό της τρέχουσας περιόδου  θα προεδρεύσει ο περιφερειάρχης Αζορών Vasco Cordeiro.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που συμμετέχει στην ΕτΠ, ευχήθηκε και στους δύο καλή θητεία και συνέχιση της γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη και τη νέα περίοδο.

 

@patris
Εσείς κι εμείς θα τα πληρώσουμε. Μην έχετε καμία αυταπάτη!
Wings

 

Αποφασίζει το Υπουργικό

Τους κ.κ. Αθανάσιο Ράντο, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριο Σκαλτσούνη και Μαίρη Σαρπ προέκρινε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για το αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η διάσκεψη των προέδρων είχε να επιλέξει τρεις από τους έξι αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας που προτάθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο ισοψήφησαν στην τρίτη θέση δύο εξ αυτών. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αντικαταστήσει την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εξελέγη από τη Βουλή στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας και αναλαμβάνει τα καθήκοντά της στις 14 Μαρτίου.

 

Ο κ. Αυγενάκης στις συζητήσεις με τους ανθρώπους της UEFA και της FIFA

Θα έχουμε… θέμα

Δεν είμαι αθλητικός, αλλά βλέπω ότι θα έχουμε… ραγδαίες εξελίξεις στα… πολιτικά του αθλητισμού.

Από την UEFA έστειλαν… μήνυμα ότι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις ασυνάρτητες παρεμβάσεις του Γεραπετρίτη στοχεύοντας σε σπασμωδικές κινήσεις που έγιναν από το Μαξίμου.

Και με το δεδομένο ότι σήμερα το απόγευμα έχει επίσημη συνάντηση στο Μαξίμου ο Μητσοτάκης με τον Αυγενάκη, θα έχουμε… θέμα!

 

Κώστας Βαρδαβάς αντιδήμαρχος Ηρακλείου

Πάνε ξανά σε μετωπική

Στον απόηχο της αναμέτρησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων εκλέγεται αύριο στη 1.00 το μεσημέρι νέα διοίκηση στον ΕΣΔΑΚ, όπου για άλλη μια φορά τα δύο διαμορφωμένα αυτοδιοικητικά μπλοκ θα συγκρουστούν πολιτικά για το ποιος θα πάρει το “τιμόνι” του Ενιαίου Συνδέσμου.

Από την ομάδα του Β. Λαμπρινού υποψήφιος θα είναι ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κ. Βαρδαβάς, ενώ από την ομάδα του Γ. Κουράκη τη θέση του προέδρου διεκδικεί ο Ζ. Καλογεράκης.

Εκτός θεαματικού απροόπτου, συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν φαίνεται να προκύπτει, εκτός αν, όπως εκτιμούν κάποιοι, «πέσουν τα μεγάλα μέσα» δείχνοντας με νόημα την πλατεία Ελευθερίας, για να γίνει ο σασμός…

 

Η συνεδρίαση της ΠΕΔ

Αμέσως μετά τον ΕΣΔΑΚ και συγκεκριμένα στις 2.30 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γ. Κουράκης έχει συγκαλέσει συνεδρίαση στην οποία θα εξεταστεί μεταξύ άλλων  η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Διοικητικό Συμβούλιο προς την Εκτελεστική Επιτροπή, η πρόσληψη ειδικού συμβούλου, η ανακοίνωση του ονόματος, το οποίο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και η προμήθεια αυτοκινήτου για τις ανάγκες της Περιφερειακής Ένωσης προϋπολογισμού έως 14.400.

 

Περιοδεία στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Το δώρο στον Αλέξη

Περιοδεία στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Αρχικά περπάτησε στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ηπείρου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει αλλά και να φωτογραφηθεί με κατοίκους και ιδιοκτήτες καταστημάτων της πόλης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στην Άρτα. Μάλιστα πριν την ομιλία του στην αίθουσα του συλλόγου «Σκουφάς», ψηφοφόρος τον πλησίασε και του έκανε δώρο μια κορνίζα με φωτογραφία του από νεαρή ηλικία, με τον Αλέξη Τσίπρα να αντιδρά χαμογελώντας.

 

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χθες  με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες

Του έκανε παράπονα

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χθες  με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στη σκιά της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας αναφορικά με τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε δυσαρέσκεια για τις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία τους την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου αλλά και των συνεχών υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά.

 

Δεν ήξεραν

Έχουν πάρει… ανάποδες ορισμένοι ιεράρχες της Κρήτης. Γιατί έμαθαν από τις… εφημερίδες για τη χειροτονία του Αμβρόσιου και την τοποθέτησή του ως πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας. Φαντάζομαι ότι δεν είχε υποχρέωση να τους ενημερώσει ο μητροπολίτης, αλλά είθισται να γίνεται αυτό, καθώς ένας πρωτοσύγκελλος είναι… οιωνεί μητροπολίτης.

 

Φωτιές

Βρε το Μαριώ, τους έχει κάνει άνω-κάτω στο νοσοκομείο! Τώρα τρέχουν και αλλάζουν κλειδαριές στην κλινική, κοιτάζουν να δουν τι έχει κάνει με τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών που είχε πρόσβαση. Λέγεται επίσης ότι υπήρξε και… συστατική επιστολή από προηγούμενο  διοικητή για το πόσο καλή είναι, τι εξυπηρετική κλπ. Τώρα τρέχουν και δεν προλαβαίνουν με τις φωτιές που τους άναψε.

 

Έμεινε

Ευτυχώς που θα… έφευγε. Λες και θα έβρισκε δουλειά αλλού. Μια χαρά ήταν εκεί πάντα, μια χαρά το έπαιζε… “γαλάζια” ανεξαρτησία. Με τις υγείες σας οι υπόλοιποι!

 

Η προβολή

Είναι αλήθεια ότι τα ΜΜΕ, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά όλης της χώρας πρόβαλαν, ίσως και υπέρ το δέον, την είδηση ότι εισάγεται ως μάθημα επιλογής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το μάθημα για τα κρητικά με τον τίτλο «Οι νεοελληνικές διάλεκτοι στην εκπαίδευση, η περίπτωση της κρητικής διαλέκτου». Η πρώτη παράδοση με την αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Μαρίνα Τζακώστα – Θεοδωράκη  έγινε την Τρίτη το απόγευμα και η συμμετοχή των φοιτητών ήταν κατώτερη των προσδοκιών, αφού θα περίμενε κανείς ένα αμφιθέατρο όπου δεν θα έπεφτε καρφίτσα, κάτι που τελικά δε συνέβη.

 

Εξαγορές

Δεν κρατιέται ο Σαββίδης. Μετά την εξαγορά της «Σουρωτής» ο Ιβάν  αναμένεται για μια ακόμη φορά να κοντραριστεί επιχειρηματικά με τον Δαυίδ της Coca Cola 3E. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Capital.gr, αντικείμενo της νέας μάχης θα είναι αυτή τη φορά η εταιρεία Δουμπιά -ανήκει στην εταιρεία Μαλαματίνα- η οποία έχει βγει προς πώληση.

 

Άσχημο

Δεν είναι καθόλου ωραίο να ακούς την είδηση ότι συνελήφθη 32χρονος με πολεμικό υλικό, χειροβομβίδες, όλμους κλπ και να μην είναι από την Κρήτη, αλλά   από το…Κιλκίς. Τι έγινε βρε παιδιά, θα χάσουμε κι αυτή την πρωτιά;

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει