Π. ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ: Δίκαιο να ανοίξει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα

272

Στήριξη τόσο στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και στην αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs, SMPs) για επενδύσεις, η οποία, όπως είπε, πιθανώς να αποφασιστεί τον Ιούνιο, παρείχε ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ερωτηθείς για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε: «Είναι δίκαιο να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα. Τα αποτελέσματα δείχνουν οτι υπάρχει βάση να ξανασυζητήσουμε τους στόχους. Θα είναι μάλλον μια σταδιακή διαδικασία.

Το πρώτο σημείο είναι η έκθεση της 5ης αξιολόγησης, που θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια καλή αξιολόγηση». Μάλιστα, ο Επίτροπος Οικονομικών επαίνεσε τον κ. Σταϊκούρα, τονίζοντας ότι «είναι υπουργός που τηρεί τις δεσμεύσεις του».

Όσον αφορά στην αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs και το εάν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις εντός του 1ου εξαμήνου της φετινής χρονιάς, ο κ. Τζεντιλόνι απάντησε: «Έχουμε δέσμευση από το Εurogroup του Δεκεμβρίου να συζητήσουμε τον Ιούνιο τη χρήση των ANFAs και SMPs για επενδύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι ο στόχος των επενδύσεων θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερος.

Συνάντηση με Μητσοτάκη

Με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις προοπτικές της καθώς σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε μια σειρά από τομείς.

Υπογραμμίστηκαν οι θετικές εξελίξεις και στο δημοσιονομικό πεδίο οι οποίες αποτυπώνονται στην αντιμετώπιση των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές καθώς και στις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Ευρωπαίο Επίτροπο μια σειρά από ζητήματα προτεραιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει η χώρα μας.

Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν στενά τους επόμενους μήνες για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, ιδίως, με επενδύσεις, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει