Δαρβινική Δευτέρα

316

«Ο εθισμός σε ουσίες ως νόσος του εγκεφάλου» είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο Γιώργος Παναγής, καθηγητής Βιοψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,στο πλαίσιο της Δαρβινικής Δευτέρας.

Η ομιλία θα γίνει την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, στις 7μ.μ. στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η επιστημονική πρόοδος των τελευταίων 30 ετών έχει αναδείξει ότι ο εθισμός είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος του εγκεφάλου που έχει πολλές ομοιότητες με άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος, τόσο ως προς την αιτιολογία (π.χ. κληρονομικότητα, επιρροές περιβαλλοντικών παραγόντων και συμπεριφορών) όσο και ως προς την αντιμετώπιση (π.χ. εκδήλωση και πορεία της διαταραχής, απόκριση σε φαρμακευτική αγωγή και αλλαγή του τρόπου ζωής).

Πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης την ύπαρξη προδιάθεσης που οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και σε διαφορές μεταξύ ατόμων στον εγκέφαλο.  Κατά συνέπεια, ο εθισμός δεν αποτελεί επιλογή του ατόμου, αλλά συνέπεια της χρόνιας χρήσης μιας εθιστικής ουσίας που προκαλεί αλλαγές στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου.

Η επιστημονική έρευνα για τον εθισμό εστιάζει στην εξιχνίαση των παραγόντων που ευθύνονται για αυτές τις αλλαγές και αποτελεί το μόνο δρόμο για την καταπολέμηση του στίγματος και την ουσιαστική αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα σοβαρής και ύπουλης ασθένειας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κοινωνική νόσος υπό την έννοια ότι δεν οφείλεται σε παθογόνους οργανισμούς αλλά σχετίζεται με βιοψυχοκοινωνικούς παράγοντες.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει