Ημερίδα για το περιβάλλον

219

Ημερίδα με θέμα «Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον» πραγματοποιείται απόψε στις 6 στην αίθουσα του παλιού σχολείου στο Σάρχο. Την εκδήλωση οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σάρχου.

Γίνεται στο πλαίσιο του έργου LIFE Natura Themis και την εκστρατεία ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης των φορέων και των πολιτών της Κρήτης με τίτλο «Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον», η οποία αφορά στην ανάδειξη των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας στην τοπική ανάπτυξη, την οικονομική πρόοδο και την κοινωνική ευημερία του νησιού.

Αντικείμενο του έργου LIFE Natura Themis είναι αρχικά η καταγραφή, στατιστική ανάλυση και παρακολούθηση των δεδομένων που αφορούν στην περιβαλλοντική παραβατικότητα και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που τελούνται διαχρονικά στην Περιφέρεια Κρήτης.

Απώτερος σκοπός του έργου είναι η συνειδητοποίηση εκ μέρους των φορέων ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι ένα ξεχωριστό πεδίο Ποινικού Δικαίου και ότι υπάρχει ατομική ευθύνη για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας.

Μέσω του προγράμματος θα επιχειρηθεί η καλλιέργεια δεξιοτήτων σε προανακριτικούς υπαλλήλους, προκειμένου να προλαμβάνουν και να διώκουν αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό έγκλημα, προβαίνοντας ταυτόχρονα στην κατά το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση της ζημίας στο περιβάλλον, αλλά και η ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών NATURA 2000 για την παράνομη δραστηριότητα στις περιοχές τους, η οποία προσβάλλει την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική πρόοδο του τόπου.

Η βασική επικοινωνιακή εκστρατεία περιλαμβάνει την παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, τη διεξαγωγή συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων, ανοιχτών εκδηλώσεων, τη δημιουργία και λειτουργία δύο Παρατηρητηρίων Περιβαλλοντικού Δικαίου (σε Ανατολική και Δυτική Κρήτη αντίστοιχα), την παραγωγή εφαρμογής για έξυπνες συσκευές και άλλα (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου www.lifethemis.eu).

Το πρόγραμμα περιέχει τις ακόλουθες ομιλίες: 18.00-18.20 Το έργο LIFE NATURA Themis: κυριότερες δράσεις, στατιστικά στοιχεία και νομοθεσία. Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, Βιολόγος, Εξωτερική Συνεργάτης ΠΚ-ΜΦΙΚ

18.20-18.40 Διοικητική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη. Πόπη Μπαξεβάνη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας/Ενημέρωσης LIFE Natura Themis, Εξωτερική Συνεργάτης ΜΦΙΚ

18.40-19.00 Διοικητικές αποτυχίες και κενά στη νομοθεσία. Δρ. Γιώργος Παπακωνσταντής, Ανώτατος Αξιωματικός ΕΛΑΣ ε.α., Δρ. Εγκληματολογίας

19.00-19.30 Διάλειμμα-Κέρασμα

19.30-19.50 Βιοποικιλότητα και οικοσυστημικές υπηρεσίες στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη. Δρ. Παναγιώτης Γεωργιακάκης, Βιολόγος – Νυχτεριδολόγος, Εξωτερικός Συνεργάτης ΠΚ-ΜΦΙΚ

19.50-20.10 Η επίδραση και οι επιπτώσεις της απουσίας χωρικού σχεδίου για την αγροτική γη. Βάννα Σφακιανάκη, Αρχιτέκτων

20.10-20.30 Πρωτογενής τομέας και περιβαλλοντική ευθύνη Δρ. Κωστής Δαμιανάκης, Βιολόγος, Εξωτερικός Συνεργάτης ΠΚ-ΜΦΙΚ

20.30-21.00 Συζήτηση

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει