Θα τα… πουν στον Μητσοτάκη για το αεροδρόμιο

ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ;

149

«Κανένας σχεδιασμός για μελλοντικές χρήσεις της έκτασης του αεροδρομίου «Ν.Καζαντζάκης» δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας» ξεκαθάρισαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στη Λότζια, υπό το βάρος της νέας πραγματικότητας που έχει πλέον διαμορφωθεί χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής εξουσίας του νησιού, που εκ των υστέρων επιχειρεί να παρέμβει.

Αρναουτάκης και Λαμπρινός διεκδικούν καθυστερημένα ρόλο στον σχεδιασμό της χρήσης του «Νίκος Καζαντζάκης»

Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν ότι ζητηθεί επισήμως ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και τον αρμόδιο υπουργό για το ακριβές περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης του ελληνικού κράτους με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχετικά με το «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ για τον σκοπό αυτό θα επιδιώξουν παρέμβαση και στον πρωθυπουργό που αναμένεται στο Ηράκλειο στις 8 του μήνα.

Επίσης  η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου  ανακοίνωσε ότι προχωρά τις επόμενες εβδομάδες στην ανάθεση της προμελέτης για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδίου, που θα αφορά σε ολόκληρη την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, συμπεριλαμβανομένου και του ακινήτου του αεροδρομίου.

Όπως είναι γνωστό, η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την αφόρητη πολιτική πίεση που δημιουργεί η νέα πραγματικότητα, η οποία διαμορφώνεται με τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία δεσμεύει με αποικιοκρατικούς όρους την έκταση των 3.000 στρ. του σημερινού αεροδρομίου «Ν.Καζαντζάκης», ως «απαράβατο όρο» για τη διάθεση των 180 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην εθνική συμμετοχή της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Η συμφωνία κρατήθηκε μυστική και υπογράφηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της, που όμως και από την πλευρά της δεν φρόντισε να διεκδικήσει και να διασφαλίσει το πλαίσιο της συμφωνίας, γεγονός που ανοίγει ένα βαρύ πολιτικό κεφάλαιο ευθυνών και διαχείρισης που δεν εξαιρεί κανέναν.

Αρναουτάκης και Λαμπρινός
Σύμπνοια απόψεων περιφερειάρχη – δημάρχου για τον τρόπο της αξιοποίησης του αεροδρομίου Ηρακλείου, όταν σταματήσει η λειτουργία του…

Ταύτιση απόψεων

Αποφασισμένος να ζητήσει εξηγήσεις αλλά και να διεκδικήσει τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο αεροδρόμιο «Ν.Καζαντζάκης» εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός, τονίζοντας με νόημα ότι «ένα σημαντικό κομμάτι του ακινήτου (576 στρέμματα) ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου και αυτό, όπως είπε, έχει τη σημασία του.

Ειδικότερα όπως σημείωσε ο κ. Λαμπρινός, «είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Αρναουτάκη, στην οποία διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Θα ζητήσουμε να ενημερωθούμε άμεσα για τους ακριβείς όρους της σύμβασης,  ωστόσο θεωρούμε αυτονόητο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο και ρόλο για τις χρήσεις μιας έκτασης που βρίσκεται σε καίριο σημείο για την πόλη μας.

Κυρίως, πρέπει να έχουν λόγο οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του αεροδρομίου και δεν μπορεί να μην ερωτηθούν για τη μελλοντική αξιοποίηση του χώρου. Γι’ αυτόν τον λόγο, εμείς προχωράμε στην εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου για ολόκληρη τη δημοτική ενότητα της Νέας Αλικαρνασού, μέσα  από ευρεία διαβούλευση με τη συμμετοχή και των κατοίκων».

Ειδικότερα ο κ. Λαμπρινός επισήμανε ότι “οι ιδέες που έχουμε για την έκταση αυτή είναι της δημιουργίας ενός πολυθεματικού πάρκου με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα κι άλλες δραστηριότητες που θα μας υποδείξει μια ευρύτατη διαβούλευση που έχουμε σχεδιάσει να γίνει με τους κατοίκους και τους φορείς της Νέας Αλικαρνασσού”.

Από την πλευρά του ο  περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε ότι «στο θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” για μία ακόμη φορά βλέπουμε τον σχεδιασμό να γίνεται κεντρικά,  χωρίς εμάς.  Ήδη έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό,  τον κ. Καραμανλή,  για να δούμε το σχέδιο της σύμβασης.

Ταυτιζόμαστε πλήρως με τον Δήμο Ηρακλείου για τον σχεδιασμό που έχει, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή,  όμως αποδεικνύεται και το βασικό θέμα που μπαίνει για μία ακόμη φορά: Για κάθε μικρό ή μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης που αφορά την τοπική ανάπτυξη, την περιφερειακή ανάπτυξη, την οικονομία του νησιού το μαθαίνουμε εκ των υστέρων παρά τις προσπάθειες που γίνονται κάθε φορά –  είτε αυτό λέγεται Βόρειος Οδικός άξονας είτε αξιοποίηση του αεροδρομίου είτε τα  χωροταξικά που χρειάζονται στο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Πιστεύω ότι θα γίνει η συνάντηση μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα με τον κ. Καραμανλή, αλλά και με την κάθοδό του  πρωθυπουργού θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί με τον Δήμο και εν συνεχεία με όλους τους φορείς ποια πρέπει να είναι η αξιοποίηση του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”, με έμφαση  στον αγροδιατροφικό τομέα,  στον πολιτισμό,  στον τουρισμό, στην παιδεία μας.  Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε μαζί, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν μπορούν να σχεδιάζουν χωρίς εμάς».

Επικοινωνία  Βαρδάκη με Αρναουτάκη και Λαμπρινό

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Ηρακλείου πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης μετά την υπογραφή της σύμβασης των Υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης».

Μετά από τις συναντήσεις ο βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η βούληση τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και των κατοίκων της περιοχής αγνοήθηκε πλήρως και θεωρούμε ότι από πρόθεση δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς θα προσέκρουε στις ενστάσεις των ΟΤΑ.

Ο υπογράφων υπουργός αλλά και οι παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης υπουργοί οφείλουν να απαντήσουν πάραυτα στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται και να κάνουν γνωστό το πλήρες κείμενο της συμφωνίας στους αυτοδιοικητικούς φορείς και τοπικούς βουλευτές».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει