ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: Προχωρά ο κόμβος Αρκαλοχωρίου

2.282

Συνεχίζεται, με εντατικούς μάλιστα ρυθμούς, το έργο του νέου κόμβου Αρκαλοχωρίου. Τη δεδομένη στιγμή, τα αρμόδια συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται μεταξύ των δύο κόμβων και υλοποιούν τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες.

Αρχικός στόχος ήταν να εκκινήσει ένα από τα μεγάλα και σημαντικά τμήματα του έργου, που δεν είναι άλλο από τον κόμβο Αρκαλοχωρίου.

Η έναρξη των εργασιών για τον κόμβο ωστόσο δεν έχει ακόμα εκκινήσει, με δεδομένο ότι οι τεχνικές υπηρεσίες αναμένουν τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί εντελώς απρόσκοπτα.

Αναφέρεται ότι από τη στιγμή που θα εκκινήσει το έργο του ανισόπεδου κόμβου, η νέα χάραξη του δρόμου θα πρέπει να διακοπεί από το ύψος του Αλαγνίου έως και το ύψος του Αρκαλοχωρίου για τις απαραίτητες εργασίες.

τεχνικά έργα για την παράκαμψη Αρκαλοχωρίου
Προχωρούν τα τεχνικά έργα για την παράκαμψη Αρκαλοχωρίου

Με βάση τους υπολογισμούς των αρμόδιων μηχανικών του έργου και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο τμήμα της οδού θα παραμείνει κλειστό για διάστημα περίπου έξι μηνών.

Για το λόγο αυτό, ήδη έχει προχωρήσει η βελτίωση της παλαιάς οδού από το Αλάγνι ως το Αρκαλοχώρι, έχουν γίνει οι απαραίτητες διαγραμμίσεις κι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Ακόμα όμως και μετά την ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου, το έργο δεν προβλέπεται να παραδοθεί άμεσα, αφού εκτός από αυτό, απομένουν δύο ακόμα μεγάλα τεχνικά έργα. Πρόκειται για μία προτεταμένη γέφυρα και για μία ακόμα μεγάλη κάτω διάβαση.

Παρ’ όλα αυτά, στο σύνολο τους οι εργασίες προχωρούν αδιάλειπτα, ενώ εκτιμάται ότι το έργο θα παραδοθεί πλήρες από το 2021, δεδομένων των μεγάλων κατασκευαστικών δυσκολιών που υπάρχουν.

τεχνικά έργα για την παράκαμψη Αρκαλοχωρίου
Κλειστό θα μείνει το τμήμα από Αλάγνι έως Αρκαλοχώρι για να κατασκευαστεί ο ανισόπεδος κόμβος του έργου

Υπενθυμίζεται ότι το έργο χωροθετείται δυτικά – νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου, ενώ θα εξυπηρετεί τη σύνδεση του Αρκαλοχωρίου και των οικισμών της ευρύτερης περιοχής με το Ηράκλειο και τη Βιάννο.

Το έργο εκτείνεται σε μήκος 2,8 χιλιομέτρων, ενώ για την κατασκευή του υλοποιούνται και αναμένεται να υλοποιηθούν χωματουργικές εργασίες, κατασκευή κάτω διαβάσεων, μιας άνω διάβασης, οχετών, δικτύων αποχέτευσης – αποστράγγισης, εργασίες οδοστρωσίας, ασφαλτικών, σήμανσης και ασφάλισης, εργασίες ηλεκτροφωτισμού και φυτοτεχνικές εργασίες.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 12,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020».

Ανισόπεδος Κουνάβων

Αποκλεισμός των κλάδων και της συνδετήριας οδού του ανισόπεδου κόμβου Κουνάβων αύριο Πέμπτη 30 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργο «Κατασκευή Ανισόπεδου Κόμβου Κουνάβων».

Οι χρήστες της οδού προτείνεται να  ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές οι οποίες είναι:

Α)  Για κίνηση από Ηράκλειο προς Πύργο και  αντίστροφα:  Ηράκλειο – κόμβος Αγ. Σώζοντα – Αρχάνες – Βαθύπετρο – Χουδέτσι- Πύργος και αντίστροφα

Β)  Για κίνηση από Πεζά προς Πύργο και αντίστροφα:  Πεζά – Άγιος Βασίλειος – Χουδέτσι – Πύργος και αντίστροφα

Γ)  Για κίνηση από Πεζά-Κουνάβους προς Καταλαγάρι και αντίστροφα: Πεζά-Κουνάβοι –  κόμβος Αγ. Σώζοντα – Αρχάνες – Καταλαγάρι και αντίστροφα.

Δ)  Για κίνηση από Ηράκλειο προς Καταλαγάρι και αντίστροφα: Ηράκλειο –  κόμβος Αγ. Σώζοντα – Αρχάνες – Καταλαγάρι και αντίστροφα.

Ε) Για κίνηση από Ηράκλειο προς Κουνάβους-Πεζά και αντίστροφα: Ηράκλειο- κόμβος Αγ. Σώζοντα – Κουνάβοι-Πεζά  μέσω της ΕΟ Κνωσού – Χάρακας και αντίστροφα.

Για το τμήμα της συνδετήριου οδού από Καταλαγάρι προς Χουδέτσι δεν προβλέπεται αποκλεισμός της κυκλοφορίας.

Για την ενημέρωση των οδηγών αλλά και για την τήρηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, προβλέπεται η  τοποθέτηση ρυθμιστικών και πληροφοριακών πινακίδων τόσο στην περιοχή των έργων, όσο και σε κομβικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή του ανισόπεδου κόμβου των Κουνάβων.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα διαρκέσουν περίπου 2 μήνες.

Το έργο «Κατασκευή Ανισόπεδου Κόμβου Κουνάβων» εκτελείται από την Περιφέρεια Κρήτης, έχει προϋπολογισμό μελέτης  6.400.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΡΗΤΗ 2014-2020».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει