Πάταξη του παραεμπορίου σε λαϊκές και πεζόδρομους

ΜΙΚΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

317

Με εντολή του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκινούν μέσα στην εβδομάδα εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου με τη συγκρότηση μικτών κλιμακίων που θα διαμορφωθούν για το σκοπό αυτό.

Τη σχετική οδηγία που προβλέπει ουσιαστικά την ενεργοποίηση του νόμου 4497/2017 για το παραεμπόριο, παρέλαβε η Δημοτική Αστυνομία, που έχει αρχίσει ήδη τη σχετική προετοιμασία για να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι, που όπως προκύπτει δεν θα περιοριστούν μόνο στους κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους της πόλης, αλλά θα επεκταθούν και στις λαϊκές αγορές.

Οι έλεγχοι θα γίνουν συντονισμένα από στελέχη της δημοτικής αλλά και της ελληνικής αστυνομίας, που πρόκειται να κινητοποιηθούν άμεσα προκειμένου να κατασταλούν τα φαινόμενα του παραεμπορίου.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός
Ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός

Από την πλευρά του ο πολιτικός προϊστάμενος της δημοτικής Αστυνομίας κ. Μ.Παττακός σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα παραεμπορίου τα οποία προκαλούν αιμορραγία στην τοπική αγορά.

Μάλιστα με βάση τον απολογισμό της υπηρεσίας, όλη την προηγούμενη χρονιά κατασχέθηκαν 803 παράνομα προϊόντα τα οποία καταστράφηκαν άμεσα και συντάχθηκαν 65 εκθέσεις κατάσχεσης.

Όπως είναι γνωστό, η εφαρμογή μέτρων κατά του παραεμπορίου αποτελεί πάγιο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου που μάλιστα στο παρελθόν, έχει στείλει και εξώδικο στο Δήμο Ηρακλείου με το οποίο ζητούσε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε σχέση με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Να θυμίσουμε ότι τόσο ο κανονισμός λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τον οποίο ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και η νομοθεσία για την πάταξη του παραεμπορίου, προβλέπει  πρόστιμα- “φωτιά” για τους παραβάτες, που φτάνουν  μέχρι και τα 5.000 ευρώ !

Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι εάν κάποιος δεν έχει την απαιτούμενη άδεια πώλησης των προϊόντων που εμπορεύεται καλείται να πληρώσει 5 χιλ. ευρώ.

Εάν κατά σύμπτωση δεν κρατά μαζί του την άδεια του την ώρα που γίνεται έλεγχος από τα αρμόδια όργανα, θα πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ.  Επίσης εάν αυθαίρετα κάποιος αλλάξει τη θέση του στη λαϊκή αγορά πληρώνει 500 ευρώ. Το ίδιο ποσό χρεώνεται και σε περίπτωση που δεν τηρείται το ωράριο, ή σε περίπτωση που ο κάτοχος άδειας έχει αφήσει άλλο άτομο στο πόστο του.

Επίσης ο κανονισμός λειτουργίας λαϊκών αγορών που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο,  αφήνει στην ευχέρεια του αστυνομικού, τη δυνατότητα  να χρεώσει πρόστιμο στον πωλητή από  300 έως 5000 ευρώ, σε περίπτωση που εντοπίσει ότι έχει κάνει  μια παράβαση η οποία δεν έχει κοστολογηθεί.

Επιπλέον, ο κ. Μαρίνος Παττακός τονίζει ότι δυστυχώς σήμερα η αγορά ζει δύσκολες καταστάσεις και οφείλουν όλοι οι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βρουν συγκεκριμένους τρόπους για να διαχειριστούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με το παραεμπόριο.

Από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου έχει ψηφιστεί ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο ορίζει με σαφή τρόπο τη λειτουργία των λαϊκών αγορών βάζοντας συγκεκριμένους  κανόνες και όρια. Οι κανόνες αυτοί είναι απαραίτητο σήμερα να εφαρμοστούν διότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται στην αγορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει