Φονικά Ρίχτερ στην Τουρκία

173

Φόβοι για πολλούς περισσότερους νεκρούς από τους τέσσερις που είχαν εντοπιστεί μέχρι χθες βράδυ, εκφράζονται για το φονικό σεισμό που χτύπησε τη Τουρκία.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην πόλη Ελαζίγ της ανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 20.55 (τοπική ώρα), και το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο της Τουρκίας, είναι στα δέκα χιλιόμετρα.

Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε, πόλη 4.000 κατοίκων στην επαρχία Ελαζίγ με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη.

Στην Τουρκία ο σεισμός έγινε αισθητός από τη Σαμσούντα και έως τα Άδανα, αλλά και στις γειτονικές χώρες, Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Ισραήλ και Παλαιστίνη. Τα φονικά Ρίχτερ έχουν προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές σε κτήρια και υποδομές.

Τον μεγάλο σεισμό ακολούθησαν μετασεισμοί της τάξης μεταξύ 5,4, 5,1 αλλά και μικρότεροι της τάξης των 3,3 Ρίχτερ.

Η αμερικανική σεισμολογική υπηρεσία δίνει το μέγεθος του σεισμού στο 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ ενώ το ευρωμεσογειακό γεωλογικό κέντρο στο 6,9.

Μιλώντας στο CNN Turk, ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέφερε πως υπάρχουν δύο τραυματίες και τέσσερις νεκροί, δύο στην Ελαζίγ και δύο στη Μαλάτεια. Είπε επίσης ότι αρκετά κτήρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί ζημιές στην Ελαζίγ και τη Μαλάτεια και ότι γίνεται προσπάθεια να επικοινωνήσουν με το Σιβρίτζε και τα χωριά, για τα οποία δεν έχουν ακόμη εικόνα.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε από την πλευρά ότι δεν υπάρχει εικόνα για το τι έχει συμβεί στα χωριά.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών της  Τουρκίας (AFAD) Μεχμέρ Γκιουλούογλου, είπε ότι ομάδες διασωστών και όλων των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης στην επαρχία Ελαζίγ και τις γειτονικές περιοχές αποστέλλονται στην περιοχή, ωστόσο τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις για θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, οργανώσεις αρωγής στέλνουν ομάδες στην πληγείσα περιοχή.

Ε. Λέκκας: Φοβόμαστε μεγάλες ζημιές

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον σεισμό στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.

«Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές», είπε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 Ρίχτερ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει