Εγκαινιάζονται “Τα νησιά του ανέμου” στο Μουσείο της Μεσσαράς

193

Μια πρωτοποριακή έκθεση με θέμα «Τα νησιά των ανέμων. Ο ναυτικός πολιτισμός του προϊστορικού Αιγαίου»  φιλοξενείται από σήμερα  στο νεόδμητο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς  (οδικός κόμβος Αμπελούζου).

Την έκθεση οργανώνουν η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης   από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 31 Αυγούστου 2020.

Τα  εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 5 το απόγευμα   ενώ  μια ώρα νωρίτερα    θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη ξενάγηση για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ από τον καθηγητή Δρ. Διαμαντή Παναγιωτόπουλο.

Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της έκθεσης οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια μιας πρακτικής προσέγγισης της ιστορίας της αιγαιακής ναυσιπλοΐας, η οποία επέτρεψε για πρώτη φορά μια σειρά από πειστικές υποθέσεις πάνω σε ποικίλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις τεχνικές ναυπήγησης, το μέγεθος, το σχήμα και την πλοήγηση των πλοίων, αλλά και την μορφή και λειτουργία λιμενικών εγκαταστάσεων της Εποχής του Χαλκού.

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να υπερβεί το στενό πλαίσιο μιας καθαρά αρχαιολογικής παρουσίασης του θέματος, επιδιώκοντας έτσι μια ανασύνθεση της πρώιμης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, η οποία θα είναι εύληπτη από το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα από μαθητές.

Τον πυρήνα της περιοδικής έκθεσης, η οποία στοχεύει να ανασυνθέσει με όσο το δυνατόν γλαφυρότερο τρόπο μια συνολική εικόνα της ναυτικής παράδοσης στο προϊστορικό Αιγαίο, αποτελούν ψηφιακές και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, αλλά και τρισδιάστατα ομοιώματα πλοίων, λιμανιών και λιμενικών εγκαταστάσεων.

Τα αρχαιολογικά δεδομένα παρουσιάζονται μέσω μεγάλων πόστερ με πλούσια εικονογράφηση και συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα, αλλά και μέσω ομοιωμάτων αρχαίων αντικειμένων.

Αυτό το πληροφοριακό υλικό συνδυάζεται με επιλεγμένα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή της Μεσαράς που σχετίζονται με τις ναυτικές δραστηριότητες του μινωικού πολιτισμού.  Η έκθεση θα συνοδευτεί από μία σειρά διαλέξεων και ξεναγήσεις.

Σε χθεσινη συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια ο εντεταλμένος περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη, και ο διευθυντής Ινστιτούτου Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης Διαμαντής Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκαν στην σημαντική έκθεση.

«Η Περιφέρεια Κρήτης-επεσήμανε ο κ. Φασουλάκης- με ιδιαίτερη χαρά συνεργάστηκε για την πραγματοποίηση της σπουδαίας αυτής έκθεσης στο μουσείο της Μεσσαράς. Η σημαντική αυτή έκθεση θα δώσει την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες το επόμενο εξάμηνο να την δουν από κοντά, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τέτοιες προσπάθειες πολιτισμού γιατί είναι πολύ σημαντικό τα μουσεία να παίζουν ένα πολυδιάστατο ρόλο και σε αυτό το ρόλο εμείς θα είμαστε δίπλα τους».

Από την πλευρά  της η  προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου  κ. Βασιλική Συθιακάκη  επεσήμανε  ότι η   Εφορεία αποδέχτηκε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την πρόταση του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της  Χαϊδελβέργης και ανασκαφέα της Προϊστορικής Κουμάσας Δρ. Διαμαντή Παναγιωτόπουλου για την παρουσίαση της έκθεσης στο κτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς, υλοποιώντας έτσι τη δέσμευση να διατηρείται το Μουσείο ενεργό κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσής του.”

Αποφασίστηκε-υπογράμμισε- μάλιστα η έκθεση, που μιλά για τη ναυσιπλοϊα στο Αιγαίο την εποχή του Χαλκού, να συμπληρωθεί με την παρουσίαση ομάδας αρχαιολογικών ευρημάτων από το μινωικό λιμάνι του Κομμού και το ιερό κορυφής του Κόφινα, που θα αποτελούν μέρος και της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά τον καθηγητή Διαμαντή Παναγιωτόπουλο για την πρόταση φιλοξενίας της έκθεσης στο νέο Μουσείο, την Περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης που επωμίστηκαν από κοινού τις δαπάνες και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (αρχαιολόγους, συντηρητές αρχαιοτήτων, διοικητικό-οικονομικό, εργατοτεχνικό και φυλακτικό προσωπικό) που εργάστηκε για την προετοιμασία και την υλοποίηση της έκθεσης.  Οφείλω επίσης ευχαριστίες στους Δήμους Γόρτυνας και Φαιστού και στο  στο Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσαράς για τη συνδρομή τους στη διοργάνωση των εγκαινίων».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει