“Ζεστό” χρήμα θα πάρουν οι αγρότες για τα Σχέδια Βελτίωσης

394

Συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να λάβουν οι αγρότες της Κρήτης, στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης, τα οποία ενέκρινε το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το σχέδιο βελτίωσης για την Κρήτη αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, ενώ σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο πρόκειται να εγκριθεί το 64 % των δικαιούχων, που πρακτικά σημαίνει ότι δύο στους τρεις αγρότες θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε βελτιώσεις εξοπλισμών.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, που το αρμόδιο Υπουργείο εγκρίνει Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία αναμένεται να δώσουν μια σημαντική ανάσα στον αγροτικό κόσμο, αλλά και τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού σε εξοπλισμούς.

Ήδη οι λίστες στις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας έχουν ανακοινωθεί, με το συνολικό ποσό έγκρισης για βελτίωση να ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ μετά από παρέμβαση του ίδιου του υπουργού που ζήτησε την αύξηση του, αρχικού ποσού των 316 εκατομμυρίων ευρώ.

Η έγκριση των συγκεκριμένων ποσών και η έναρξη διαδικασίας για την υποβολή των φακέλων έρχεται σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία, αφού στις 30 Ιανουαρίου αρχίζει η 28η έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, την οποία οι αγρότες μπορούν να επισκεφθούν με διαφορετικά πλέον δεδομένα.

Αναφέρεται ότι, όπως τονίστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην κατανομή των πόρων ανά Περιφέρεια συνεκτιμήθηκαν οι εξής παράγοντες:

-το επενδυτικό ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε σε κάθε Περιφέρεια,

-οι προτεραιότητες της πολιτικής στόχευσης του μέτρου, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στη σχετική πρόσκληση και αφορούν στην ενθάρρυνση επενδύσεων από συλλογικά σχήματα, στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προώθηση περιβαλλοντικών επενδύσεων, καθώς και

– η λογική σύγκλισης των Περιφερειών.

«Με αίσθημα ευθύνης, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και τις πολιτικές μας προτεραιότητες για τη στήριξη των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας προχωράμε συντονισμένα και μεθοδικά στην υλοποίηση του προγραμματικού σχεδιασμού μας για το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του ΠΑΑ 2014-2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα υπερδέσμευσης και διαθέτοντας συνολικούς πόρους ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για την έγκριση από τις Περιφέρειες των αιτήσεων ενίσχυσης που υποβλήθηκαν στη σχετική πρόσκληση» δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης.

Επίσης, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του προγραμματισμού, που ξεκίνησε με την επίλυση του θέματος του εύλογου κόστους για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και συνεχίστηκε με την υιοθέτηση του νέου μοντέλου στοχοθεσίας, την εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με τις περιφέρειες και βεβαίως την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης της ρευστότητας για την υλοποίηση των επενδύσεων».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει