Τελειώνει ο χρόνος για τα «ορφανά» ακίνητα του Ηρακλείου

4,899

Τέλος του χρόνου «κλειδώνει» το Kτηματολόγιο στα όρια του παλαιού δήμου Ηρακλείου πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αποκατάσταση λαθών, αποκλίσεων, ελλίπων εγγραφών, που αν δεν αποκατασταθούν εγκαίρως ως τις 31-12-20,  θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη.

Κυρίως όμως «το καμπανάκι» χτυπά για τα λεγόμενα «ορφανά» ακίνητα, τα οποία αν δεν δηλωθούν ως το τέλος του χρόνου περνούν στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου και ο ιδιοκτήτης τους δεν μπορεί να τα πάρει πίσω, παρά μόνο να διεκδικήσει την αξία τους σε χρήματα.

Την ίδια στιγμή ανακύπτουν σοβαρά θέματα σε σχέση με την  κτηματογράφηση σε περιοχές της παλιάς πόλης καθώς εντοπίζονται αποκλίσεις στις ακριβείς συντεταγμένες των ορίων της κτηματολογικής δήλωσης  μικρών ιδιοκτησιών πετρόκτιστων σπιτιών, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν θέματα σε σχέση με την ακριβή αποτύπωσή τους.

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αποκατάσταση λαθών και εκκρεμοτήτων

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το στέλεχος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης και δημοτική σύμβουλο κ. Στέλλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη, υπάρχει μια διάχυτη αγωνία στον κλάδο για την έγκαιρη αποκατάσταση των ανοικτών θεμάτων του Κτηματολογίου από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στη Δικαιοσύνη και με κόστος η μη έγκαιρη διόρθωση των λαθών στο Κτηματολόγιο

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι όποιες αποκλίσεις, ελλιπείς εγγραφές ή διορθώσεις θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει απευθυνθούν στη δικαιοσύνη για να καταφέρουν να κάνουν τις αναγκαίες αποκαταστάσεις.

Η Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη
Η Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη

Όπως εξηγεί η κ. Αρχοντάκη, είναι σημαντικό όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πάρουν στα χέρια τους κτηματολογικό φύλλο στο οποίο δηλώνεται η περιουσία τους και να ελέγξουν αν τα στοιχεία τους σε σχέση με το όνομά τους, τα τετραγωνικά του ακινήτου τους και  τους συνιδιοκτησιακό καθεστώς είναι σωστά καταγεγραμμένα.

Η ίδια τονίζει ότι  κάποιες περιπτώσεις που αφορούν για παράδειγμα τη λανθασμένη καταγραφή  του ονόματος ή των στοιχείων του ιδιοκτήτη μπορούν να διορθωθούν εύκολα.

Πολλά «ορφανά» ακίνητα στο περιαστικό Ηράκλειο

Πολλά “ορφανά” ακίνητα, αγνώστου ιδιοκτήτη, υπάρχουν στο περιαστικό Ηράκλειο, σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη Καλογεράκη, η οποία υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που δε δηλωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα από τα χέρια των ιδιοκτητών τους.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν φροντίσουν να δηλώσουν εγκαίρως τις ιδιοκτησίες τους, περνούν στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου.

Και από την επόμενη χρονιά ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη παρουσιάζοντας όλα τα συνοδευτικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι κάτοχοι των συγκεκριμένων ακινήτων, παρουσιάζοντας τα συμβόλαιά τους και τη διαδοχή των τίτλων ιδιοκτησίας.

Αλλά ακόμα και εφόσον καταφέρουν να αποδείξουν ότι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, με δικαστική απόφαση δεν μπορούν να πάρουν πίσω το ακίνητό τους. Το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να διεκδικήσουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στην ιδιοκτησία τους προσφεύγοντας με σχετικό αίτημα τους στο ελληνικό Δημόσιο.

Προβλήματα στην ακριβή καταγραφή  των ορίων των ακινήτων στην παλιά πόλη

Αποκλίσεις στην ακριβή αποτύπωση των ορίων κτισμάτων μέσα στην παλιά πόλη έχουν εντοπιστεί σύμφωνα με τη συμβολαιογράφο κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, η οποία τονίζει ότι αυτό είναι ένα λεπτό ζήτημα το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Όπως εξηγεί, μέσα στον ιστορικό ιστό, για παράδειγμα στην περιοχή της Πεδιάδος, υπάρχουν πολλά πετρόχτιστα σπίτια που χωρίζονται μεταξύ τους με μεσοτοιχίες που φτάνουν τους 60 πόντους.

Όταν υπάρχουν τόσο μικρές διαφορές είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν από τον δορυφόρο βάσει του οποίου έχει γίνει η διαμόρφωση του υπόβαθρου με το οποίο δουλεύει το Κτηματολόγιο. Έτσι υπάρχουν αποκλίσεις στην καταγραφή των ακινήτων.

Μια μεγάλη ιδιοκτησία εκτός ιστορικού ιστού μπορεί να «αντέξει» το ποσοστό μιας απόκλισης της τάξης του 10%.

Όμως σε αυτή την περίπτωση των παλιών σπιτιών της παλιάς πόλης τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες τους για να προχωρήσουν στις αναγκαίες γεωγραφικές  μεταβολές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει