Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τις ζημιές

152

Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος, προκειμένου το Υπουργείο Υποδομών να ολοκληρώσει 30 συνολικά μελέτες και να εκκινήσει τη διαδικασία των έργων αποκατάστασης για τις ζημιές του προηγούμενου Φεβρουαρίου.

Μετά από πολλές πιέσεις, ερωτήσεις και παρεμβάσεις, το Υπουργείο έχει αρχίσει τμηματικά τα έργα, ενώ ελπίδα όλων είναι, μέχρι την ολοκλήρωση τους να μην έχουν προκύψει νέες καταστροφές ή προβλήματα από το χειμώνα, ο οποίος για μία ακόμα χρονιά δείχνει τα δόντια του.

Το Υπουργείο, βέβαια, φιλοδοξεί να μετατρέψει τους άξονες της Κρήτης που έχουν πληγεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο και να αποκαταστήσει όλα τα προβλήματα. Όπως προκύπτει από τους μέχρι τώρα χειρισμούς του Υπουργείου, υπάρχει η σχετική έγκριση και για τις 30 μελέτες, ενώ τμηματικά προχωρά η ανάθεση των σχετικών εργολαβιών, κατά προτεραιότητα.

Η Περιφέρεια Κρήτης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει την ευθύνη των έργων, παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά, ενώ ο Περιφερειάρχης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για ενημέρωση και συντονισμό των δράσεων. Με βάση την υφιστάμενη πληροφόρηση, αναμένεται στο σύνολο τους οι μελέτες να έχουν μετατραπεί σε συμβάσεις το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κι από κει κι έπειτα οι εργολαβίες να προχωρήσουν με βάση τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε χθες η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης και βελτίωσης τμημάτων της παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων – Ρεθύμνου, εντός των ορίων του δήμου Αποκορώνου, από τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία το 2019, ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα έργα είναι προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν: To δυτικό όριο του δήμου Αποκορώνου, έως τη δυτική είσοδο του οικισμού Καλυβών, συνολικού μήκους 550 μέτρων.

Την ανατολική έξοδο του οικισμού Νέου Χωριού έως τη δυτική είσοδο του οικισμού Γεωργιούπολης, συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων. Την ανατολική έξοδο του οικισμού Ασπρουλιάνοι έως τη δυτική είσοδο του οικισμού Δραμίων, συνολικού μήκους 2.400 μέτρων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα γίνουν και οριζόντιες εργασίες, που περιλαμβάνουν τοπικές αναγκαίες βελτιώσεις του οδοστρώματος, στο σύνολο της Παλαιάς Εθνικής Οδού.

Όπως ακόμα ανακοίνωσε ο Δήμος προχωρούν οι διαδικασίες δημοπράτησης-συμβασιοποίησης ενός ακόμα έργου προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ από την περιφέρεια Κρήτης, που αφορά το τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού από τη θέση «Ελληνική Καμάρα» στις Βρύσες μέχρι και τη Γεωργιούπολη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει