Το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης ανοίγει τις πόρτες του στην εκπαιδευτική κοινότητα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

2,168

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές   οργανώνει το   Μουσείο  Ιατρικής Κρήτης για το έτος 2019-20.

Συγκεκριμένα τo Moυσείο Ιατρικής  του ΠΚ ανοίγει τις πόρτες του στην εκπαιδευτική κοινότητα με  νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού,  Γυμνασίου και Λυκείου (Β΄ Δημοτικού- Β΄ Λυκείου)  την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2020.

Τα προγράμματα του ΜΙΚ είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρ.Πρ.: Φ.1/ΣΔ/192987/Δ7, 06-12-19) μετά από θετική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ΙΕΠ).

Τα προγράμματα

  1. Τα παρακάτω προγράμματα είναι διάρκειας 1 ώρας.

1.«Βιωματικό καλλιτεχνικό εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης και μουσικής ανακάλυψης για τα φαρμακευτικά αρωματικά φυτά της Κρήτης»

2.«Γνωρίζω τα φαρμακευτικά φυτά: Δημιουργικά εκπαιδευτικά παιχνίδια»

(από μέσα Φεβρουάριου 2020)

Τάξεις στις οποίες απευθύνονται: Β ‘- Γ’ Δημοτικού

3.«Ένα ταξίδι στο παρελθόν: εκπαιδευτικό παιχνίδι για τα φαρμακευτικά φυτά από την παραδοσιακή ιατρική στην ιατρική επιστήμη»

4.«Εργαστήριο του νεαρού γιατρού: ιστορίες αντικειμένων»

Τάξεις στις οποίες απευθύνονται τα παραπάνω προγράμματα: Δ’ Δημοτικού- Γ’ Γυμνασίου.

Β. Τα παρακάτω προγράμματα είναι διάρκειας 1.5 ώρας

1.«Από τον κήπο των βοτάνων στο εργαστήρι των ιαμάτων: εργαστήρι βιωματικής δημιουργίας και έκφρασης»

2.«Ταξίδι από τη μυθολογία στην Επιστήμη με πλοηγό την Τέχνη: εργαστήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης» (από μέσα Φεβρουάριου 2020)

3.«Γιατροί και ασθενείς: ιστορίες αντικειμένων»

4.«Ένα ταξίδι στο παρελθόν: τα φαρμακευτικά φυτά από την παραδοσιακή

ιατρική στην ιατρική επιστήμη» (από μέσα Φεβρουάριου 2020)

Τάξεις στις οποίες απευθύνονται τα παραπάνω προγράμματα: Δ’ Δημοτικού- Γ’ Γυμνασίου.

5.«Ξενιστής σε άμυνα: παιχνίδι προσομοίωσης βιολογικών λειτουργιών»

Τάξεις στις οποίες απευθύνεται το παραπάνω πρόγραμμα: Β’ Γυμνασίου- Β’ Λυκείου.

  1. (για περιορισμένες επισκέψεις από 31.01.19, μόνο Τρίτη και Πέμπτη) «Η μυστική ζωή των φυτών: ανακαλύπτοντας τα αιθέρια έλαια των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών»

Τάξεις στις οποίες απευθύνεται το παραπάνω πρόγραμμα: Α’- Γ’ Γυμνασίου.

  1. (ημ/νία 23.01.20. ημέρα Πέμπτη)

«Εργαστήριο μικρού ερευνητή- Γνώρισε το σώμα σου: Παιχνίδι Ανατομίας»

Τάξεις στις οποίες απευθύνεται το παραπάνω πρόγραμμα: Ε’- Στ’ Δημοτικού.

Κόστος συνολικής επίσκεψης ανά μαθητή για τα προγράμματα 1 ώρας: 3 ευρώ, Κόστος συνολικός επίσκεψης ανά μαθητή για τα προγράμματα 1,5 ώρας: 4 ευρώ (Διαχείριση: Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Κρήτης).

Δωρεάν δράσεις στα αγγλικά

Επίσης, το Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και διασύνδεσης με την εκπαιδευτική κοινότητα προχωρά στην υλοποίηση δωρεάν εκπαιδευτικών δράσεων στην Αγγλική γλώσσα στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Παν/μιο Drexel, USA, με θέμα την περιβαλλοντική υγεία για τις τάξεις Ε’ και Στ’ Δημοτικού (για περιορισμένες επισκέψεις τον Ιανουάριο).

Η εκπαιδευτική επίσκεψη περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο Ιατρικής στα ελληνικά, σύντομη παρουσίαση και εκπαιδευτικές δράσεις (διάρκεια συνολικής επίσκεψης 90’). Η γλώσσα της παρουσίασης και των εκπαιδευτικών δράσεων είναι η Αγγλική.

Προϋπόθεση για να υπάρχει διαθεσιμότητα των προγραμμάτων κατά τις ημερομηνίες που επιθυμούν οι εκπαιδευτικοί είναι να προγραμματιστούν οι επισκέψεις έγκαιρα.

Για τον προγραμματισμό και την άρτια οργάνωση της συμμετοχής των μαθητών στα προγράμματα, θα παρακαλούσαμε τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους σε αυτά να δηλώσουν συμμετοχή για τις ημερομηνίες επίσκεψής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] μέχρι τις 04/02/20. Σημειώνεται ότι οι διαθέσιμες ημερομηνίες ξεκινούν από τις 20/01/19 και είναι περιορισαένες.

Μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα προγράμματα και πριν από την επίσκεψη των μαθητών θα υπάρχει επικοινωνία με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς με προεργασία ώστε να τεθεί το πλαίσιο της συνεργασίας για την επίσκεψη στο Μουσείο, καθώς σκοπός όλων μας είναι αυτή η εμπειρία να είναι ευχάριστη και εποικοδομητική για τους μαθητές.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα βρίσκονται στο επισυναπτόμενο αρχείο (περιγραφή προγραμμάτων και χρήσιμες πληροφορίες) και στην ιστοσελίδα https://museum- med.weeblv.com (εκπαιδευτικά προγράμματα 2019-20).

Επικοινωνία: Δρ Βασιλική Καμπουρέλλη, Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, τηλ.: 2810-394680 (Δευτέρα- Πέμπτη),      e-mail: [email protected].

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει