Η ESTIA φιλοξενεί στην Κρήτη 1.763 πρόσφυγες

170

Τους 1.763 φτάνει ο αριθμός των ωφελούμενων, από τότε που άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος ESTIA στην Κρήτη το 2017. Από τα άτομα αυτά, τα 905 αποχώρησαν, για διάφορους λόγους που αφορούν την οικογενειακή επανένωσή τους, τον επαναπατρισμό, την απόρριψη του αιτήματος ασύλου ή την αναγνώρισή τους και συνεπώς ολοκληρώθηκε το διάστημα παροχής στήριξης από το ESTIA.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περιοχές υλοποίησης του προγράμματος στην Κρήτη είναι οι Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Χανίων και Σητείας. Σήμερα, οι θέσεις που παρέχονται για τους ευάλωτους  αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες αριθμούν  τις 1.100,  ενώ οι φιλοξενούμενοι αγγίζουν σε πληθυσμό περίπου τα 860 άτομα. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος είναι η παροχή εξοπλισμένης κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των δαπανών, η ψυχοκοινωνική στήριξη, διασύνδεση με δημόσιες υπηρεσίες (δομές υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικές υπηρεσίες) και χρηματικό βοήθημα, που καλύπτει τις βασικές ανάγκες των ωφελούμενων.

Οι αιτούντες άσυλο παραμένουν μέχρι την εξέταση της υπόθεσής τους στο πρόγραμμα ESTIA. Μετά την επίδοση της απόφασης επί του αιτήματος παροχής ασύλου  ξεκινούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των παροχών του προγράμματος, καθώς αποχωρούν απ’ αυτό εντός εξαμήνου όσοι αναγνωριστούν και εντός μηνός όσοι λάβουν απορριπτική απόφαση.

Συνολικά, από το 2017 και μέχρι σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί στην Κρήτη 1.763 ωφελούμενοι, απ’ τους οποίους οι 905 (ποσοστό 51%) έχουν αποχωρήσει από το πρόγραμμα, για λόγους όπως οικογενειακή επανένωση, επαναπατρισμός, απόρριψη αιτήματος ασύλου ή αναγνώρισής τους και συνεπώς ολοκληρώθηκε το διάστημα παροχής στήριξης από το ESTIA. Από το 2020 δρομολογείται σταδιακά η μετάβαση υλοποίησης του προγράμματος ESTIA από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προς το αρμόδιο Υπουργείο.

Ωστόσο, η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου έχει διάρκεια μέχρι και τις 31/12/2020, επομένως η μετάβαση για το πρόγραμμα της Κρήτης εκτιμάται ότι θα γίνει εντός της επόμενης χρονιάς.

Πανελλαδικά οι θέσεις του προγράμματος ESTIA ανέρχονται σε 27.000 και σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αναμένεται να αυξηθούν στις 40.000 έως 42.000.

Παράλληλα με το πρόγραμμα ESTIA, από τα μέσα του 2019 υλοποιείται το πρόγραμμα HELIOS (Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection), από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην Κρήτη είναι  το τοπικό γραφείο του ΔΟΜ, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ. Περιοχή εφαρμογής του προγράμματος θεωρείται ολόκληρη η Κρήτη και αφορά σε 180 ωφελούμενους ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Πρόκειται για πρόγραμμα που αποσκοπεί, μέσα από συνδυασμένες δράσεις, να προωθήσει την ομαλή ένταξη των ωφελούμενων  στην τοπική κοινωνία, μέσω ενεργειών όπως η υποστήριξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας (προσφύγων) στην αναζήτηση, εύρεση και  μίσθωση κατοικιών.

Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού, με εκπαιδευτικά προγράμματα εξάμηνης διάρκειας και δυνατότητα πιστοποίησης γλωσσομάθειας μετά το πέρας της κατάρτισης. Φύλαξη παιδιών, ηλικίας 2 έως 7 ετών κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Στήριξη για την ανεύρεση εργασίας.

Παροχή επιδόματος ενοικίου για 6 έως 12 μήνες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει