ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Στην ουρά με το όνειρο του… διορισμού

1,062

Με το όνειρο του διορισμού ζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι εκπαιδευτικοί που τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Χθες δόθηκε το «πράσινο φως» για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων εκπαιδευτικών στην προκήρυξη 1ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ ενώ θα ακολουθήσει η 2ΓΕ/2019.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία κινητικότητα των εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, κ. Κώστα Θεοφάνους, κάθε μέρα εξυπηρετούνται 20 περίπου εκπαιδευτικοί, ενώ υπολογίζεται πως συνολικά από το Ηράκλειο θα υποβάλουν αίτηση περισσότεροι από χίλιοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.

Φοβάται ότι ο μεγαλύτερος όγκος των εκπαιδευτικών θα προσέλθει στη Διεύθυνση τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας και καλεί τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν, καθώς τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι πολλά, ενώ οι υπάλληλοι της υπηρεσίας πρέπει να τα ελέγξουν και να τα περάσουν όλα ηλεκτρονικά στο σύστημα.

Πιο ήπια είναι τα πράγματα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού η σχετική προκήρυξη δεν έχει βγει ακόμα στον «αέρα».

Η διευθύντρια, κ. Στέλλα Μακρυγιαννάκη, αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση των καθηγητών, όμως αρκετοί περνάνε από την υπηρεσία για να ζητήσουν διευκρινίσεις σχετικές με την προκήρυξη. Ο αριθμός των ατόμων που αναμένεται να διαβεί το κατώφλι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους χίλιους.

Διευκρινίσεις από το ΑΣΕΠ

Σε ανακοίνωσή του το ΑΣΕΠ αναφέρει πως «γνωστοποιείται ότι εκκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων στην Προκήρυξη 1ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 45/24-12-2019 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ),  για  τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70 και ΠΕ73, και Δευτεροβάθμιας, κλάδου ΠΕ79, Γενικής Εκπαίδευσης, κατά κλάδο και ειδικότητα, καθώς και ανά μουσική ειδίκευση, κατηγορίας Π.Ε.

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο Α.Σ.Ε.Π., αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (Πολίτες → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες) ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα Δ΄).

Σχετικά επισημαίνονται και τα ακόλουθα: προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία λήγει στις 3 Φεβρουαρίου  2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00.

Τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύονται τα προσόντα, κριτήρια/ιδιότητες που επικαλούνται οι υποψήφιοι με την αίτηση συμμετοχής τους στη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, για τον διορισμό τους ως μονίμων ή/και την πρόσληψή τους ως προσωρινών αναπληρωτών ή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, όπως ορίζονται στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ της Προκήρυξης,  υποβάλλονται στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης μέχρι και την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με τα σχετικώς οριζόμενα στην υπ’ αριθ. πρωτ. 204654/Ε1/24-12-2019 (ΑΔΑ: ΨΤΩΑ46ΜΤΛΗ-Μ4Ν) Πρόσκληση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Για την ομαλή λειτουργία του συστήματος υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, συνιστάται στους υποψήφιους να μην περιμένουν την τελευταία ημέρα για να υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση, καθώς τυχόν υπερφόρτωση του διαδικτύου ή σφάλμα στη σύνδεση με αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολία ή αδυναμία υποβολής αυτής.

Το ΑΣΕΠ δεν φέρει ευθύνη για τυχόν αδυναμία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης που οφείλεται στους προαναφερόμενους παράγοντες.

Για γενικές διευκρινίσεις σχετικά με την Προκήρυξη και τη συμμετοχή σε αυτή (δικαιολογητικά, τίτλοι σπουδών κ.τλ.) οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ τηλεφωνικά (2131319100, εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00 μέχρι 14:00) ή  μέσω email στο [email protected]

Για τυχόν τεχνικές διευκρινίσεις και μόνο σχετικά με τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων & Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΑΣΕΠ ακολουθώντας τον σύνδεσμο ή τηλεφωνικά (2131319100 – Επιλογή 4): Τις εργάσιμες ημέρες κατά τις ώρες 08:00 μέχρι 20:00. Τις αργίες κατά τις ώρες 10:00 μέχρι 16:00.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητο οι υποψήφιοι να συμβουλεύονται τις Συχνές Ερωτήσεις και τα Εγχειρίδια Χρήσης (Βοήθεια → Συχνές Ερωτήσεις ή Εγχειρίδια Χρήσης) πριν την επικοινωνία τους με το ΑΣΕΠ.

«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις

Η προκήρυξη προσλήψεων ευνοεί όσους έχουν προϋπηρεσία και αποκλείει όσους έχουν ακαδημαϊκά προσόντα, υποστηρίζει το Συντονιστικό Αναπληρωτών Μηδενικής Προϋπηρεσίας Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει, μεταξύ άλλων πως  «Οι προκηρύξεις 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση αναμένονταν εδώ και πολλά χρόνια, καθώς από το ξέσπασμα της κρίσης 2009 και μετά δεν έγινε καμιά απόπειρα από τις πολιτικές ηγεσίες της χώρας να πληρωθούν τα πολλά κενά που -κατά κοινή ομολογία- υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μολονότι, η προκήρυξη εκδόθηκε και οι επικείμενες προσλήψεις θα δώσουν ανάσα σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, η παρούσα κυβέρνηση μάς εξέπληξε αρνητικά, ακολουθώντας μια πολιτική ΣΥΡΙΖΑ.

Εν ολίγοις με την παρούσα προκήρυξη ευνοούνται όλοι εκείνοι που έχουν προϋπηρεσία ως 120 μήνες, ενώ αποκλείονται όλοι όσοι διαθέτουν ακαδημαϊκά προσόντα».

Στην αντίπερα όχθη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων ζητά από τη ΔΟΕ να λάβει μέτρα κατά της απαξίωσης των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, με αφορμή τον ορισμό στρατεύσιμων σε θέσεις αναπληρωτών καθώς και την αναγνώριση δικαιώματος διορισμού σε αποφοίτους κολεγίων.

«Συνάδελφοι, τα όσα συντελούνται αυτές τις μέρες στον χώρο της εκπαίδευσης σε βάρος των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με τον ορισμό στρατευμένων σε θέσεις αναπληρωτών, απότοκο της πλήρους απαξίωσης της προϋπηρεσίας που οδήγησε σε αδιέξοδο το Υπουργείο και στην επιβολή συνάμα ποινών για τη μη ανάληψη υπηρεσίας ή την παραίτηση αναπληρωτών, με την επιλεκτική και προκλητική αιτιολόγηση, δια της Ευρωπαϊκής Οδηγίας(!), της αναγνώριση δικαιώματος διορισμού στους απόφοιτους των κολεγίων ως συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό δίκαιο, προκαλούν την ΟΡΓΗ και την ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ όλων μας!!!

Οι εκπαιδευτικοί λοιπόν κι ιδιαίτερα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, περιμένουν από εσάς δυναμική αντίδραση στα παραπάνω και τη ζητούν ΑΜΕΣΑ προκειμένου να ασκηθεί η μέγιστη αποτρεπτική πίεση κατά τον χρόνο συζήτησης στη Βουλή των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο» αναφέρει ο ΠΑΣΑΔ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει