Λήγουν οι… άδειες του Πολιτιστικού!

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

295

Μια απίστευτη ισορροπία  τρόμου διαμορφώνεται με καμβά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ και κεντρικό πρωταγωνιστή το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, η λειτουργία του οποίου κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα εάν δεν καταφέρει να αποκτήσει την οριστική αδειοδότησή του.

Όπως είναι γνωστό, το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου και συγκεκριμένα οι αίθουσες στις οποίες σήμερα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, μπορούν να ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό, με την κάλυψη που παρέχουν οι προσωρινές άδειες λειτουργίας, οι οποίες ισχύουν μέχρι τον Μάρτιο.

Οι άδειες αυτές αφορούν τόσο τη χρήση των αιθουσών όσο και τα συστήματα ασφαλείας, και είναι προϋπόθεση για να νομιμοποιείται η παρουσίαση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο τον Μάρτιο, τελειώνει η προθεσμία των προσωρινών αδειών που έχουν δοθεί για έναν χρόνο και δεν μπορεί να παραταθεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει αναγκαστικά να εκδοθούν οι οριστικές άδειες πολεοδομικής τακτοποίησης και λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου. Για να συμβεί αυτό (δηλαδή να αποκτηθούν οι οριστικές άδειες και να μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσές του),  θα πρέπει να τελειώσει και η δεύτερη φάση του Πολιτιστικού Κέντρου, το έργο να περαιωθεί και  να γίνει οριστική παραλαβή του.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς σήμερα η ΔΕΠΑΝΑΛ είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, μετά το εξώδικο που παρέλαβε από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ, η οποία κατασκευάζει τη δεύτερη φάση του Πολιτιστικού Κέντρου και διεκδικεί το ποσό των  1.600.000 ευρώ, που όφειλε να της έχει καταβάλει η δημοτική επιχείρηση. Η εξέλιξη αυτή ήταν απολύτως αναμενόμενη μετά το οικονομικό έμφραγμα που έχει υποστεί η πρώην ΔΕΠΤΑΗ μετά τη δέσμευση των  λογαριασμών της που μπλόκαραν την πληρωμή του αναδόχου του έργου.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και μεγάλο διάστημα τα διοικητικά στελέχη της δημοτικής επιχείρησης είχαν προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή, την οποία η νέα διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης, όπως αποδείχτηκε, δεν κατάφερε να αποτρέψει.

Η οικονομική ασφυξία της ΔΕΠΑΝΑΛ επήλθε μετά τον εγκλωβισμό της πρώην ΔΕΠΑΝΑΛ στη μέγγενη της εφορίας, η οποία διεκδικεί το ποσό του 1.869.388 ευρώ και μάλιστα έχει ήδη δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της πρώην δημοτικής επιχείρησης. Η εμπλοκή προέκυψε όταν η ΔΕΠΤΑΗ το 2008, έλαβε επιστροφή ΦΠΑ από την εφορία, συνολικού ύψους 953.818 ευρώ, τα οποία αφορούσαν τιμολόγια του έργου της Α΄ φάσης.

Με βάση την επιστροφή του ΦΠΑ, έπρεπε να έχει ολοκληρώσει και να έχει θέσει το έργο σε λειτουργία στο τέλος του 2012, να έχει κάνει δηλαδή έναρξη δραστηριότητας και να έχει έσοδα. Όμως αυτό δεν έγινε, και μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η εφορία, εκτίμησε ότι κακώς έγινε τότε η επιστροφή του ΦΠΑ και  ζήτησε τα χρήματα πίσω, μαζί με προσαυξήσεις ύψους 915.570, συνολικά δηλαδή 1.869.388.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εφορία προέβη σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΠΤΑΗ. Η κατάσταση αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει ως αποτέλεσμα να τορπιλίζονται τα οικονομικά της νέας ΔΕΠΑΝΑΛ, που σχεδιάζει την ενίσχυσή της με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με 5 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να φέρει σε πέρας το έργο της, με αιχμή του δόρατος τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ η δημοτική Αρχή το έφερε δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο καθώς στην πορεία διαπίστωσε ότι απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία… Το θέμα αναμένεται να επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο τις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξή του.  α

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει