ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ: Δεν είναι αργία, αλλά γιορτή

345

Δεν είναι αργία, είναι γιορτή, ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Παιδείας για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου).

Είναι αλήθεια ότι κάθε χρόνο οι προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος… ταλαιπωρούνται από το Υπουργείο, τους διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους διδασκόντων.

Πλέον, με διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου, η γιορτή των Τριών Ιεραρχών παύει να συμπεριλαμβάνεται στις σχολικές αργίες και αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εορτών.

Τα παραπάνω προβλέπονται και για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, προκειμένου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος».

Σε εγκύκλιο που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρεται:

«Την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθεί διδασκαλία μαθημάτων, αλλά θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και δραστηριότητες σχετικές με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γιορτής, δηλαδή την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα.

Επιπλέον, τη συγκεκριμένη μέρα δύναται να πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός, κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Χαρακτηριστικό είναι ό,τι συνέβη στα σχολεία το 2018, όταν λίγο πριν την γιορτή, το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθάριζε ότι θα γίνονταν τελικά εκδηλώσεις στα σχολεία στις 30 Ιανουαρίου.

Όμως κάποια σχολεία είχαν ήδη στείλει ενημερωτικά σημειώματα στους γονείς αναφέροντας ότι τη συγκεκριμένη ημέρα θα μείνουν κλειστά. Τελικά, κλήθηκαν να πάρουν πίσω τα σημειώματα και να οργανώσουν τις εκδηλώσεις, όπως γινόταν κάθε χρόνο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει