Έσπασε το φράγμα της ανοησίας!

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

1,850

Ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη υπερχειλίζει μαζί και η… υποκρισία

Κίνδυνος με την υπερχείλιση του ταμιευτήρα! Φαραωνικό έργο που έχει…καταστρέψει τον τόπο! Λογικό, όταν η συνολική επιφάνεια της δεξαμενής είναι 1.045 τ.χλμ και μπορεί να πλημμυρίσει μια συνολική έκταση γης 632 τ.χλμ! Ο όγκος του συγκεντρωμένου νερού υπολογίζεται σε 39,3 κυβικά χλμ., ενώ το βάρος του είναι περίπου 42 δισεκατομμύρια τόνοι! Φράγμα που επιβαρύνει δραματικά το περιβάλλον αφού παράγει ηλεκτρική ενέργεια 22.500 Μεγαβάτ!

Και φυσικά για τους έχοντες γνώσεις φυσικής η συγκέντρωση τόσο μεγάλης ποσότητας νερού, 180 μέτρα ψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας- λένε οι επιστήμονες- θα αυξήσει τη ροπή αδράνειας της Γης. Το αποτέλεσμα; Θα επιβραδυνθεί η περιστροφή της! Ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, βέβαια, αλλά δεν παύει να είναι επιβράδυνση!

Τι, όχι; Τι θα πει «αυτό δεν είναι το φράγμα Αποσελέμη»; Το… φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον ποταμό Γιανγκτσέ είναι; Ε, το ίδιο κάνει, για τους μονίμως αντιδρώντες και… αγανακτισμένους είναι χειρότερο και από του… Ασουάν και το φράγμα Ιταϊπού μαζί!

Εάν τους άκουγες όλα αυτά τα χρόνια τι έλεγαν για ένα φράγμα της τάξης των 27 εκατομμυρίων κυβικών- που ακόμη και για μεσογειακά δεδομένα…λιμνοδεξαμενή το λες- θα νόμιζες ότι ήρθε  οικολογική καταστροφή, η συντέλεια του κόσμου, ότι θα χαθεί ένα (εγκαταλελειμμένο) χωριό, κόπηκαν τα χιλιάδες ελαιόδεντρα (που αποζημιώθηκαν ως φορτωμένες παπαριές σε χρυσάφι, αλλά αυτό είναι… λεπτομέρεια ε;), πως χάθηκαν τα σπουργίτια, οι τσίχλες και οι βιτσίλες, γίνεται για να πάρουν χρήματα οι «νταβατζήδες» εργολάβοι.

(Κάποιοι βουλευτές θυμούνται ακόμη εκείνη τη σύσκεψη που μια… οικολογική κίνηση ήθελε να γίνει άλλη εργολαβία για να σωθεί δήθεν ένα πουλάκι, έκανε και την ερώτηση ο ευρωβουλευτής και έτσι τσέπωσε ο εργολάβος επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ!) Το τελευταίο επιχείρημα των δήθεν οικολόγων ήταν ότι «δεν θα γεμίσει ποτέ»!

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η φύση έκανε τη δουλειά της. Εκεί στην περιοχή των Ποταμιών δημιουργείται ένα σπάνιο οικοσύστημα με πουλιά και φυτά, αλλάζει το μικροκλίμα της περιοχής και σύντομα θα δούμε ανάπτυξη, αυτή που αναλογεί φυσικά στο μέγεθος του ταμιευτήρα- δεν νομίζω να γίνει ό,τι έγινε στη λίμνη Πλαστήρα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και το μικρό αυτό φράγμα Αποσελέμη όχι μόνο γέμισε τόσο γρήγορα, αλλά αποδείχθηκε και μικρό, κατώτερο των περιστάσεων.

Έγινε αυτό που οραματίστηκε και σχεδίασε ο αείμνηστος Παύλος Παυλάκης, πήρε σάρκα και οστά το έργο που προώθησε ο μακαρίτης ο Καμπέλης, υπάρχει ένα φράγμα, που έστω και μικρό, δίνει ανάσα στο Ηράκλειο, αλλάζει όλη την περιοχή και βοηθά το Οροπέδιο να αδειάζει τα πλημμυρικά νερά, όπως αρχικά είχε μελετηθεί.

Τώρα ορισμένοι έχουν πάθει αφωνία. Γιατί είναι δύσκολο να παραδεχθούν, όσοι δεν το έκαναν εσκεμμένα (γιατί οι έχοντες συμφέροντα μια χαρά τα τσέπωσαν), το λάθος μιας τέτοιας αντίδρασης. Εκείνης που καθυστέρησε το έργο, που εκτόξευσε στα ύψη τον προϋπολογισμό του (δαπανήθηκαν 10 δισ. δραχμές για αποζημιώσεις- απαλλοτριώσεις, λες και γινόταν το φράγμα στο Ελληνικό).

Αλλά είπαμε. Το Σύμπαν μπορεί να έχει αρχή και τέλος. Η ανοησία όχι!

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει