Το ιστορικό ξενοδοχείο μετατρέπεται σε χώρο προβολής της κρητικής διατροφής

ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ “ΜΙΝΩΣ” ΣΤΗΝ 25ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

8,832

Την πρώτη εικόνα βγαλμένη από το μέλλον του ιστορικού ξενοδοχείου «Μίνως» παρουσιάζει σήμερα η «Π», καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για τη αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου που βρίσκεται στην εμβληματική Ρούγα Μαϊστρα ή οδό της Πλάνης ή 25η Αυγούστου. Όπως είναι γνωστό ο δήμος Ηρακλείου επιχειρεί να δώσει ξανά ζωή στο ερειπωμένο ιστορικό κτήριο που δέσποζε αγέρωχο στην οδό Πλάνης μέχρι τις αρχές της γερμανικής κατοχής, που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς.

Για το σκοπό αυτό ανέθεσε και ολοκληρώνονται μια σειρά μελετών που έχουν στόχο την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου, στο πλαίσιο των οποίων αποτυπώθηκε και η αρχιτεκτονική πρόταση για την τελική διαμόρφωσή του, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Π».

Αντιδημάρχος τεχνικών έργων κ. Γ. Αναστασάκης
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης

Η αρχιτεκτονική πρόταση του κτηρίου προκύπτει από το ιστορικό παρελθόν του και αναβαθμίζει την εικόνα του διατηρητέου που είναι απολύτως εναρμονισμένη με το αστικό περιβάλλον της σπουδαίας 25ης Αυγούστου, τονίζει ο αντιδήμαρχος κ. Γ.Αναστασάκης Ο ίδιος εξηγεί ότι σε αυτή τη φάση, « έχει γίνει η γεωλογική διερεύνηση του ιστορικού κτηρίου, σε συνεργασία με τη αρχαιολογία.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία, αφού είναι φανερό ότι αυτό ήταν το βασικό ζητούμενο, προκειμένου να γίνουν με ασφάλεια κάποιες γεωτρήσεις (και να μην ταραχθούν τυχόν ευρήματα  που ξέρουμε ότι υπάρχουν) ώστε να αποκτήσουμε μια ασφαλή εικόνα για την κατάσταση του εδάφους κάτω από το κτήριο για να μπορούμε να δρομολογήσουμε για την αποκατάσταση του  μια λύση τελείως ασφαλή.

Εδώ βρέθηκε η «χρυσή τομή» και προχωράμε πλέον στην επόμενη φάση σε ότι αφορά τη στατική αποκατάσταση του κτηρίου, ώστε προοπτικά να λειτουργήσει ως πολυχώρος ανάδειξης και προβολής της κρητικής διατροφής.

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης, ο στόχος της δημοτικής Αρχής είναι αφενός να αποκατασταθεί ένα σπουδαίο ιστορικό κτήριο που βρίσκεται στη «βιτρίνα» της πόλης, και παράλληλα να το εντάξει λειτουργικά μέσα στις δραστηριότητές της. Τόσο η θέση του όσο και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη διαδρομή του συνηγορούν στην αξιοποίησή του, ως χώρο προβολής της κρητικής διατροφής.

Ειδικότερα μέσα στο χώρο αυτό ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε διαδραστική επαφή με τα είδη διατροφής, τον τρόπο παρασκευής τους, τον χώρο παραγωγής καθώς και τους ανθρώπους-παραγωγούς αυτών. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να τα γευτεί ή να τα μυρίσει ώστε να τα επιλέξει σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κατάστημα πώλησης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το δημοτικό ακίνητο στην οδό 25ης Αυγούστου έχει μια εξέχουσα θέση σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ιστορικό περιβάλλον (ενετικό λιμάνι, Κούλες, νεώρια, διατηρητέα κτήρια).

Παράλληλα η ίδια η ιστορία του και το αξιόλογο μέγεθός του επιβάλλουν την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση του περίοπτου κτηρίου, με όψεις προς το ενετικό λιμάνι και την οδό 25ης Αυγούστου, που σηματοδοτεί την «είσοδο» της πόλης από τις απαρχές της ιστορίας της.

Το δημοτικό ακίνητο έχει επιφάνεια 400τμ και αποτελείται από ένα διώροφο κτίσμα υφιστάμενης δόμησης περίπου 340 τ.μ., η οποία κατανέμεται σε ισόγειο και όροφο ίδιας επιφάνειας 170τμ περίπου έκαστο, καθώς και το συνεχόμενο βορεινό οικόπεδο 230 τ.μ. του κατεδαφισμένου ξενοδοχείου «Μίνως».  Επισημαίνεται ότι ιστορικά το κτήριο ήταν τριώροφο με δυνατότητα πιθανής ανακατασκευής του ορόφου.

Το οικόπεδο έχει πρόσωπο  12,5 μ. στην πλατεία 18 ΄Αγγλων και 30,5 μ. στην οδό 25ης Αυγούστου. Το ακίνητο υπάγεται στο από 19.12.81 Π.Δ. της οδού 25ης Αυγούστου, που καθορίζει ειδικούς όρους δόμησης, όπως:

  • Διατήρηση των όψεων, ενώ το εσωτερικό μπορεί να διαμορφωθεί εκ νέου.
  • Κάλυψη μέχρι και 100% στο ισόγειο.
  • Κατασκευή παταριών 50%, που δεν υπολογίζονται στη δόμηση.

Η ιστορία του δημοτικού κτηρίου της 25ης Αυγούστου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Ηρακλείου, το δημοτικό κτήριο από την εποχή της Βενετοκρατίας είχε εξέχουσα θέση και χρήση. Μάλιστα στην Τουρκοκρατία αναφέρεται η ύπαρξη στοάς παράλληλης με τον δρόμο. Μετά τον εμπρησμό του 1898, ιδιοκτήτης εμφανίζεται το Μοναστηριακό Ταμείο Ηρακλείου,  το 1919 το Μοναστηριακό Ταμείο Ηρακλείου αναθέτει στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακό τον σχεδιασμό ενός τριώροφου μεγάρου στο βορεινό τμήμα, ενώ το νοτικό παρέμεινε διώροφο. Aργότερα, στα δυό κτήρια στεγάστηκε το ξενοδοχείο «ΜΙΝΩΣ».

Στα 1926 αρχίζει να λειτουργεί το ξενοδοχείο το οποίο φημιζόταν για την πολυτέλειά του. Το μέγαρο, μαζί με άλλα δύο κτήρια της απέναντι πλευράς της 25ης Αυγούστου, που είχαν ήδη κατασκευαστεί επίσης με σχέδια του Κυριακού, δέσποζαν στην αρχή της οδού Πλάνης, διαμορφώνοντας την πρώτη εικόνα για όποιον έφτανε στην πόλη. Το 1940 καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό, και περιέρχεται σε αχρηστεία.

Το 1981 το ακίνητο υπάγεται στο από 19.12.81 Π.Δ. της οδού 25ης Αυγούστου. Το 2010 χαρακτηρίζεται διατηρητέο, διότι έχει ιδιαίτερη πολεοδομική αξία και αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο εκείνου του ιστορικού τμήματος της πόλης το οποίο σχετίζεται με τον Ενετικό Λιμένα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει