ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ: Η ίωση που στέλνει τα μωρά στα νοσοκομεία

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

485

Από βρογχιολίτιδα, μια πάθηση του κατώτερου αναπνευστικού, έχουν προσβληθεί αυτή την εποχή πολλά μωρά κάτω των 3 μηνών, τα οποία νοσηλεύονται στο νοσοκομείο γιατί χρειάζεται να τους χορηγηθεί οξυγόνο.

Η διευθύντρια ΕΣΥ της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ένη Μιχαηλίδου
Η κα Εύη Μιχαηλίδου

“Είναι μια από τις σοβαρές ιώσεις και συνήθως χρειάζεται νοσηλεία 3-4 ημερών” είπε στην “Π” η διευθύντρια ΕΣΥ της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Εύη Μιχαηλίδου.

Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχει ανοσοπροφύλαξη με αντίσωμα, το οποίο όμως γίνεται σε παιδάκια πρόωρα ή μωρά με καρδιολογικά ή σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Τα συμπτώματα είναι βήχας, ταχύπνοια (πολλές αναπνοές), αναπνευσιτκή δυσχέρεια, πυρετός κάποιες φορές και άφθονες εκκρίσεις από τη μύτη και το στόμα.

Καλό πλύσιμο των χεριών και λιγότερα… φιλιά

Η παιδίατρος υπογραμμίζει ότι η ίωση αυτή μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό και το στόμα και είναι σημαντικό το συχνό πλύσιμο των χεριών από τους γονείς που αγκαλιάζουν τα μωρά τους αλλά και ο περιορισμός… των φιλιών.

“Αν για παράδειγμα τα αδελφάκια τους είναι κρυωμένα και φιλήσουν τα μωρά, υπάρχει ο κίνδυνος της βρογχιολίτιδας. Για παιδιά και ενήλικες τα συμπτώματα είναι ελαφρά, για τα μωρά βαρύτερα”.

Το 80% των μωρών έως δύο ετών έχει προσβληθεί

Σχεδόν το 80% των μωρών ως την ηλικία των δύο ετών έχει προσβληθεί από τη βρογχιολίτιδα, μια πάθηση του κατώτερου αναπνευστικού. Δεδομένου ότι η ασθένεια αυτή είναι η συχνότερη αιτία εισαγωγής και νοσηλείας στο νοσοκομείο, τι πρέπει να γνωρίζουμε και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το μωρό;

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο παιδίατρος -νεογνολόγος Δημήτρης Κυριακού, η βρογχιολίτιδα αποτελεί μια οξεία φλεγμονώδη νόσο του κατώτερου αναπνευστικού που εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη ηλικίας 2-6 μηνών. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία εισαγωγής και νοσηλείας στο νοσοκομείο σ’ αυτές τις ηλικίες. Οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ιογενή λοίμωξη των βρογχιολίων και αυτό σημαίνει ότι ένας συνδυασμός από αυξημένη παραγωγή βλέννης και οιδήματος προκαλεί απόφραξη των μικρών αεραγωγών.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί τον πιο συχνό παθογόνο  ιό στο 50%-90% των περιπτώσεων. Ακολουθούν ο μεταπνευμονοϊός (hMPV), ο αδενοϊός και ο ιός της παραγρίπης. Σπανιότερα αίτια είναι το μυκόπλασμα, εντεροϊοί, ο ιός της γρίπης, ρινοϊοί και τα χλαμύδια.

Η περίοδος της λοίμωξης αφορά κυρίως στους χειμερινούς μήνες μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, αν και αυτό διαφέρει από έτος σε έτος. Η νόσος είναι συχνότερη σε μεγάλα αστικά κέντρα. Υπολογίζεται πως τα βρέφη έχουν νοσήσει σε ποσοστό 60% μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και έως 80% ως την ηλικία των δύο ετών. Η αύξηση της συχνότητας και της νοσηρότητας φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Τούτο οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η επιβίωση των πρόωρων νεογνών.

Τα συμπτώματα

Πρόδρομα συμπτώματα της νόσου είναι η ρινική καταρροή, ο βήχας και ο χαμηλός πυρετός. Υψηλός πυρετός είναι ασυνήθης και μάλλον παραπέμπει σε άλλες αιτίες. Σε 2-3 ημέρες ο βήχας γίνεται παραγωγικός με συνοδό δύσπνοια, συριγμό, έμετο, ευερεθιστότητα ή υπνηλία και μειωμένη πρόσληψη τροφής. Σε μικρότερα βρέφη τα παραπάνω μπορεί να απουσιάζουν και η μόνη εκδήλωση της νόσου να είναι η άπνοια και η κυάνωση.

Ενδείξεις εισαγωγής είναι η μειωμένη λήψη τροφής κάτω από 50% σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, λήθαργος, ταχύπνοια (περισσότερες από 70 αναπνοές/λεπτό), σημαντική αναπνευστική δυσχέρεια με γογγυσμό, εισολκή ευένδοτων σημείων του θώρακα, κορεσμός κάτω από 94%, κυάνωση ή άπνοια. Για βρέφη μικρότερα των 3 μηνών, με υποκείμενο νόσημα ή ιστορικό προωρότητας τα παραπάνω διαφοροποιούνται.

Η αντιμετώπιση

Αν και η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι υποστηρικτική κυρίως με χορήγηση οξυγόνου, συχνή σίτιση με ρινογαστρικό καθετήρα άλλες θεραπευτικές μέθοδοι, όπως τα βρογχοδιασταλτικά, η κορτιζόνη, η αδρεναλίνη και τα αντιβιοτικά, δεν φαίνεται να μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας. Η φυσιοθεραπεία δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση της βρογχιολίτιδας.

Στα περισσότερα βρέφη η νόσος διαρκεί 7-10 ημέρες και στο 50% των περιπτώσεων τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από 2 εβδομάδες. Μόνο ένα μικρό ποσοστό παρουσιάζει συμπτώματα πέραν των 4 εβδομάδων. Αν και η νόσος συνήθως είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενη με υποστηρικτικά μέτρα στο σπίτι, ένας αριθμός βρεφών θα χρειαστεί νοσηλεία.

Η θνησιμότητα από τη νόσο είναι πολύ μικρή και αφορά κυρίως σε βρέφη με υποκείμενη καρδιολογική ή αναπνευστική ασθένεια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει