Είχαν «τσακίσει» επιχειρηματίες και βιοπαλαιστές της ενδοχώρας

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ

316

Έπεφταν σαν τις …ακρίδες, λεηλατώντας σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Εξαιτίας της δράσης τους άνθρωποι βρέθηκαν στο χείλος της καταστροφής. Επαγγελματίες, οι οποίοι από τη μία στιγμή στην άλλη έχασαν το εμπόρευμα τους ή τον επαγγελματικό εξοπλισμό τους και μάλιστα σε περιόδους σφοδρής οικονομικής κρίσης. Βιοπαλαιστές που πάλεψαν να εξοπλίσουν τα σπίτια τους και ένα πρωινό τα αντίκρισαν «ξηλωμένα».

Κοιμήθηκαν ευτυχείς και ξύπνησαν δυστυχείς όπως στην περίπτωση επιχειρηματία σε χωριό του Ηρακλείου από τον οποίο έκλεψαν πολλούς τόνους μελιού, παραμονές Χριστουγέννων.

Μία κλοπή από την οποία ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των ερευνών για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των δραστών. Το προφίλ τους;

Ορισμένοι  πολύτεκνοι με μικρά παιδιά και άλλοι με το μωρό στην κοιλιά ή ένα βήμα πριν από τα σκαλιά της εκκλησίας.

Άπαντες Κρητικοί: αγρότες, οικοδόμοι, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων,  από χωριά κυρίως της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου.

Με φορτηγά  μετέφεραν τα κλοπιμαία  οι αστυνομικοί 

Αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος μιλούσαν για «τυφώνες» που…ισοπέδωναν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η αξία των κλοπιμαίων ξεπερνούσε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αστυνομικών τις 350.000 ευρώ.

Αστυνομικοί επιστράτευσαν φορτηγά για να μεταφέρουν τα κλοπιμαία στο Αστυνομικό Μέγαρο. Εκεί βρέθηκαν πολλοί παθόντες που ξέσπασαν σε κλάματα χαράς σαν αντίκρισαν ξανά τα κλεμμένα υπάρχοντά τους.

Αστυνομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι κύριο μέλημα της ομάδας ήταν να «σκοτώνει» τα κλοπιμαία στη μισή τιμή ή ακόμα και χαμηλότερα και να μοιράζεται  τα κέρδη.

Οι βασικοί εμπλεκόμενοι εμφανίστηκαν στο πρωτόδικο δικαστήριο μετανιωμένοι.

Ζήτησαν  την επιείκεια της έδρας, επικαλέστηκαν τα παιδιά τους και ορκίστηκαν ότι δεν θα πειράξουν ξανά ούτε… φύλλο.

Φρόντισαν μάλιστα, όπως ειπώθηκε, να αποκαταστήσουν τους παθόντες και να τους αποζημιώσουν και αυτό «μέτρησε» στην κρίση του δικαστηρίου.

Συγγενείς και φίλοι των κατηγορουμένων συγκρατήθηκαν να μην ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα όταν άκουσαν την ετυμηγορία του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Από τους δεκαέξι συνολικά που παραπέμφθηκαν στο εδώλιο, οι δέκα κρίθηκαν αθώοι.

Οι άλλοι έξι κρίθηκαν ένοχοι με την αναγνώριση ελαφρυντικών και τους επιβλήθηκαν ποινές από τρία έως επτά έτη ανά περίπτωση.

Ποινές κάθειρξης επιβλήθηκαν στους τρεις βασικούς κατηγορούμενους, οι οποίοι ομολόγησαν τον «βασικό κορμό» των αποδιδόμενων πράξεων.

Τη Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει