ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ: Δόθηκαν οι δεσμεύσεις, αλλά εκκρεμούν το χρήμα και ο χρόνος

1.530

«Πακέτο» έργων που θα υποστηρίξουν τη λειτουργία του αεροδρομίου Καστελίου ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Κ. Α. Καραμανλής που όπως είπε στις 22 Ιανουαρίου στην Αθήνα θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί.

Ειδικότερα ο υπουργός απαντώντας σε σχετική παρέμβαση του γραμματέα Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για τις οδικές συνδέσεις με το νέο διεθνές αεροδρόμιο, τη χρηματοδότηση, τις δίκαιες αποζημιώσεις και το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, προχώρησε σε σημαντικές ανακοινώσεις τονίζοντας ότι έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα.

Όπως είπε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Πράσινου Ταμείου θα χρηματοδοτήσει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, το οποίο αναμένεται να κοστίσει 500.000 ευρώ και θα γίνει σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο που αφορά την προέγκριση θα ανατεθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο 2020 και περιλαμβάνει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης.

Το δεύτερο στάδιο θα προκηρυχθεί, παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2020 και η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να κρατήσει 6-8 μήνες προκειμένου ο ανάδοχος μελετητής που θα αναδειχθεί να ολοκληρώσει τη μελέτη σε έναν χρόνο. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την ανάθεση και έγκριση  τεσσάρων μελετών και συγκεκριμένα πολεοδομική, γεωλογική, στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τέλος μελέτη οριοθέτησης υδατορυγμάτων, αν υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ακόμα ότι ο κόμβος σύνδεσης του δρόμου του αεροδρομίου με τον ΝΟΑΚ θα κατασκευαστεί από τον ανάδοχο στο πλαίσιο της σύμβασης ενώ ο κόμβος σύνδεσης  της επαρχιακής οδού Αρκαλοχώρι – Γαζέπι Μύλος με τον δρόμο του αεροδρομίου είναι ευθύνη του Υπουργείου και επιφυλάχθηκε να απαντήσει αναλυτικότερα και γραπτά για τη διαδικασία υλοποίησης. Όπως είπε θα εξεταστεί το αίτημα για δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό διάζωμα και για το τμήμα αεροδρόμιο–σύνδεση με ΝΟΑΚ αλλά δεν μπορεί να δεσμευτεί, αφού χρειάζεται η συναίνεση από διάφορες πλευρές.

Ο υπουργός εμφανίστηκε να συμφωνεί με την ανάγκη να βρεθεί τρόπος για δίκαιες αποζημιώσεις ιδιαίτερα στις περιπτώσεις  που απαλλοτριώνεται μεγάλο μέρος της αγροτικής ιδιοκτησίας.

Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, κλείνοντας τη συζήτηση, χαρακτήρισε θετικές τις ανακοινώσεις αλλά επεσήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και ως προς τη χρηματοδότηση και ως προς τα χρονοδιαγράμματα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει