Ποιος έριξε το αεροπλάνο;

312

Με ανησυχία διερευνάται η πτώση ουκρανικού αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη χθες έξω από την Τεχεράνη. Αρχικά υπήρξαν αναφορές περί προβλήματος στον κινητήρα του αεροσκάφους, ωστόσο σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν απέσυρε την αρχική της αναφορά περί προβλήματος στον κινητήρα.

Τα δύο μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροπλάνου που συνετρίβη βρέθηκαν, με ιρανό αξιωματούχο να δηλώνει ότι τα μαύρα κουτιά είναι κατεστραμμένα, αλλά θεωρείται ότι τα δεδομένα τους μπορούν μολαταύτα να ανακτηθούν.

Η Τεχεράνη παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τα παραδώσει στους Αμερικανούς. Αναφέρεται ότι το αεροσκάφος της εταιρίας Boeing τύπου 737 της αεροπορικής εταιρείας Ukraine International Airlines συνετρίβη χθες τα ξημερώματα σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης “Ιμάμης Χομεϊνί”.

Η αιτία του δυστυχήματος παραμένει άγνωστη, ωστόσο δημιουργεί πολλαπλά ερωτηματικά το γεγονός πως η πτώση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση ιρανικού πυραύλου εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αλέξι Χόντσαρουκ, ερωτηθείς αν το αεροσκάφος ενδέχεται να καταρρίφθηκε από πύραυλο, ζήτησε να μην γίνονται εικασίες αν δεν διακριβωθούν επισήμως τα αίτια του δυστυχήματος. Ανάλογη δήλωση έκανε νωρίτερα και ο πρόεδρος Ζελένσκι. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι η Ουκρανία απαγόρευσε τις πτήσεις αεροπορικών εταιρειών της από τον εναέριο χώρο του Ιράν από τις 9 Ιανουαρίου.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών  Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και συμφώνησε να συνεργαστεί στενά σε περαιτέρω ενέργειες των ερευνητικών ομάδων για να διακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Σε σχέση με τις αρχικές αναφορές πως το αεροσκάφος αντιμετώπισε προβλήματα στον κινητήρα ειπώθηκε ότι δεν υπήρξε επίσημα κάποια τοποθέτηση περί προβλήματος, ενώ τα ακριβή αίτια ακόμα αναζητούνται.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει