ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Ξεκίνησαν τα τύμπανα του πολέμου

357

Φόβοι για έναρξη «τυμπάνων πολέμου» υπάρχουν μετά την επίθεση των «Φρουρών της Επανάστασης» εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.  Το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας υποστηρίζει ότι έριξε δεκάδες ρουκέτες στις δύο αμερικανικές βάσεις σκοτώνοντας περίπου 70 αμερικανούς στρατιώτες, ως απάντηση στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επίθεσης στη Βαγδάτη μετά από σχετική εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας και το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι στο στόχαστρο του Ιράν μπήκαν δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τόσο στην αεροπορική βάση Αλ Άσατ στην επαρχία Αμπάρ στα δυτικά του Ιράκ και σε μια ακόμη βάση στην Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει ούτε έναν θάνατο Αμερικανού πολίτη.

Παρότι η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» μέχρι στιγμής από πλευράς των ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση.

Σε διάγγελμά του προς τον ιρανικό λαό, λίγες ώρες μετά τις ιρανικές επιθέσεις, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλ Χαμενεΐ απείλησε και με νέες επιθέσεις, αν οι ΗΠΑ απαντήσουν στο ιρανικό χτύπημα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δήλωσε από τηλεοράσεως ότι «αυτή η περιοχή δεν δέχεται την αμερικανική παρουσία», ενώ μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα επαίνεσε τον δολοφονημένο υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, χαρακτηρίζοντάς τον «γενναίο» και προσθέτοντας ότι «δεν είχε κανέναν φόβο».

Ο Χαμενεΐ τόνισε επίσης ότι εχθροί του Ιράν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και όλο το «αλαζονικό σύστημα», διευκρινίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να απομακρύνουν τη συμμαχική του Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το Ισραήλ.

Διάγγελμα Τραμπ

Αυστηρό μήνυμα προς το Ιράν, αλλά και την ανάγκη για ένα νέο deal επισήμανε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμά του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε μήνυμα προς το Ιράν να σταματήσει να χρηματοδοτεί τρομοκράτες και να έχει πυρηνικές βλέψεις.

«Δεν υπήρξαν θύματα, όλοι οι στρατιώτες μας είναι ασφαλείς και μόνο οι ελάχιστες ζημιές υπέστησαν οι στρατιωτικές μας βάσεις μετά την επίθεση στο Ιράν. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Το Ιράν φαίνεται πως κάνει πίσω, κάτι που είναι καλό για όλους» ανέφερε ο Τραμπ.

«Όσο είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ιράν δεν θα επιτρέπεται ποτέ να έχει πυρηνικό όπλο» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τον ιρανό στρατιωτικό διοικητή Σουλεϊμανί ως “κορυφαίο τρομοκράτη στον κόσμο”.

«Οι ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα εξολόθρευσαν έναν αρχιτρομοκράτη, τον Σουλεϊμανί, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στους τρομοκράτες» τόνισε και πρόσθεσε: «Το Ιράν υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης της τρομοκρτίας και η επιδίωξή τους για πυρηνικά αποτελεί απειλή για όλον τον πολιτισμένο κόσμο». Ο αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν νέες ισχυρές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, ενώ ανέφερε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για ειρήνη με όλους όσοι την επιθυμούν» κατέληξε.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει