Επιλέγει οικόπεδο ο Δήμος για κλειστό κολυμβητήριο

ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΑ “ΔΥΟ ΑΟΡΑΚΙΑ” - ΤΙ ΛΕΝΕ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ κ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ κ. ΒΑΡΔΑΒΑΣ

1,207

Το 2020 θα είναι η χρονιά που θα μπουν οι βάσεις για να αποκτήσει επιτέλους το Ηράκλειο μια κλειστή ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα.

Αυτό φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν κατόπιν επαφών που είχαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με αντιδημάρχους και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

“Ω, δύσβατη, δύσβατη ζωή, από ποιο σοκάκι γίνεται κανείς να σε περάσει” έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης χωρίς να ξέρει το πόσο δύσκολη έχει κάνει τη ζωή των αθλητών – τριών το υφιστάμενο παλιό ανοιχτό κολυμβητήριο της πόλης που κρατιέται στη… ζωή με μεγάλες προσπάθειες της ΓΓΑ, προσωπικού και σωματείων.

Τώρα το πρώτο και σημαντικό… σοκάκι που πρέπει να περάσει, καταρχάς, ο Δήμος Ηρακλείου είναι να επιλέξει από τρεις προτεινόμενους χώρους ποιος είναι ο κατάλληλος για να προτείνει στον υφυπουργό Αθλητισμού προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες (εξαγγελία, μελέτη, δημοπράτηση κ.ά.) για την ανέγερση κλειστού κολυμβητηρίου με πισίνα εκμάθησης προκειμένου στα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί περισσότερο ο υγρός στίβος, να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες της πόλης και όχι μόνον να μην χάνονται προπονήσεις αλλά και να δει η πόλη μεγάλες διοργανώσεις, κάτι που τώρα δεν γίνεται.

Μετά από συζητήσεις του υφυπουργού κ. Αυγενάκη, του δημάρχου κ. Λαμπρινού αλλά και του περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη οι οποίες για πρώτη φορά είναι αρκετά προχωρημένες (βλέπετε υπάρχει το επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας της πόλης για ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα), τρεις είναι οι επικρατέστεροι χώροι για την δημιουργία του κλειστού κολυμβητηρίου.

α) Στο Σκαλάνι υπάρχει μεγάλη έκταση που ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης

β) Δίπλα στο κλειστό στα “Δύο Αοράκια” υπάρχουν αναξιοποίητα 4 στρέμματα που ανήκουν στον Δήμο Ηρακλείου. Εκεί θα χρειαστεί η ΕΤΒΑ να παραχωρήσει ή να πουλήσει κι άλλα στρέμματα για να γίνει ένα άριστο αθλητικό έργο.

γ) Στον Άι Γιάννη Κνωσού μεταξύ της οδού Ερμού και του νέου κοιμητηρίου. Στην μεγάλη αυτή έκταση με ελιές, θα πρέπει ο Δήμος να αποζημιώνει ιδιοκτήτες 1.700μ. προκειμένου να ελευθερωθούν 15 στρέμματα που ήδη ανήκουν στον Δήμο Ηρακλείου.  Οικόπεδο έτοιμο, λοιπόν, για να προταθεί στον υφυπουργό δεν υπάρχει. Μόνο αυτό του Σκαλανίου είναι καθαρό. Πρέπει όμως άμεσα να γίνουν οι διαδικασίες διότι ο χρόνος τρέχει. Ο Δήμος φυσικά και έχει οικόπεδα 2, 3και 5 στρεμμάτων στο Ηράκλειο αλλά είναι μικρά σε έκταση.

Πιέζει το  Υπουργείο  Αθλητισμού για  να ξεκινήσουν  οι διαδικασίες

“Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την Περιφέρεια και τον Δήμο Ηρακλείου. Έχουμε εντοπίσει τρεις χώρους για να καταλήξουμε στη χωροθέτηση της κλειστής πισίνας. Θα πάρει λίγο χρόνο, όχι πολύ, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2020 θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν, μελετητικά, για να μπορέσουμε το 2021 να γίνει το αναγκαίο αυτό έργο για την Κρήτη” δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ενώ στο Ράδιο Κρήτη προχθές τόνισε:

“Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι η δημιουργία και κατασκευή ενός κλειστού κολυμβητηρίου Ολυμπιακών προδιαγραφών για να διεκδικεί και διοργανώσεις. Αυτό αποτελεί δέσμευση. Έχουμε ήδη καταλήξει σε τρεις χώρους, όπου θέλουμε να προχωρήσουμε στην τελική επιλογή για να εκκινήσουν οι μελέτες.

Εκτιμώ ότι ο ιδανικότερος χώρος είναι στα Δύο Αοράκια, όπου εκεί θα πετύχουμε και οικονομία κλίμακος. Ωστόσο δεν υπάρχει η οικοπεδική έκταση που χρειαζόμαστε και αναζητούμε αν και κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε. Κρατάμε και το δεύτερο σενάριο του Σκαλανίου, με σκοπό να παραχωρήσει η Περιφέρεια μια έκταση εφόσον δεν έχει θετική έκβαση το πρώτο σενάριο”.

 

Ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Αυγενάκης μιλάει στον υπεύθυνο της αθλητικής «Π» Αντώνη Παπουτσάκη
Ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Αυγενάκης μιλάει στον υπεύθυνο της αθλητικής «Π» Αντώνη Παπουτσάκη

“Θα καταλήξουμε το επόμενο διάστημα”

Εδώ και 10ετίες αποτελεί όνειρο αθλητών, παραγόντων, προπονητών αλλά και γονέων η ύπαρξη μιας κλειστής πισίνας αλλά μόνο τώρα γίνονται οργανωμένες και επιτακτικές κινήσεις.

“Είναι αληθές ότι έχουμε εντοπίσει τρεις τοποθεσίες μέχρι σήμερα για την ανέγερση ενός σύγχρονου κλειστού κολυμβητηρίου που τόσο έχει ανάγκη η πόλη. Το επόμενο χρονικό διάστημα θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια από αυτές τις θέσεις που έχουμε καταρχάς προκρίνει για να γίνει ο σχεδιασμός” τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον καθαγιασμό των υδάτων στο κολυμβητήριο της πόλης.

Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Κώστας Βαρδαβάς μας είπε: “Η δημοπράτηση ενός κλειστού ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητηρίου είναι μονόδρομος. Επιμένω όμως να λέω ότι σε αυτό το κολυμβητήριο θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη πισίνα εκμάθησης. Είμαστε σε συνεργασία με τον υφυπουργό προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κλειστού κολυμβητηρίου. Καλό είναι ο χώρος να είναι κοντά σε αθλητική εγκατάσταση και μακριά από τη θάλασσα. Δεν κοιτάμε απλά ένα οικόπεδο αλλά ένα κατάλληλο οικόπεδο στην κατάλληλη θέση”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει