ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Μαλακώνει από σήμερα ο “Ηφαιστίων”

193

Σαφέστατα πιο ήρεμος, αλλά με νεφώσεις, βροχές, χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης, συνεχίζει την επέλαση του ο Ηφαιστίωνας.

Το κύμα κακοκαιρίας, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρο το νησί (ήδη το Οροπέδιο Λασιθίου πλημμύρισε) αλλά και στις μετακινήσεις, έχοντας αναπροσαρμόσει πολλά προγράμματα και αναγκάζοντας το Πανεπιστήμιο να τροποποιήσει το πρόγραμμα της εξεταστικής του για χθες και σήμερα. Συνεχείς είναι οι κατολισθήσεις, ενώ καθημερινό φαινόμενο θεωρούνται πλέον οι κοπές δέντρων εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης

Παρά το ότι από σήμερα το βράδυ αναμένεται πλήρης υποχώρηση της κακοκαιρίας, οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν βόρειοι 8 με 9 μποφόρ, ενώ θα εξασθενήσουν σταδιακά. Το κρύο όμως θα συνεχιστεί, ενώ η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους δέκα βαθμούς κελσίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Καθημερινό φαινόμενο οι κοπές δέντρων
Καθημερινό φαινόμενο οι κοπές δέντρων

Με ανακοίνωσή του το Λιμεναρχείο Ηρακλείου καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος των καιρικών φαινομένων. Παράλληλα τους καλεί να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης και αγκυροβολίας, προς εξαφάνιση της ασφάλειας των σκαφών τους.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα, προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.
κύμα κακοκαιρίας

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε πολλαπλά σημεία, βρίσκονται οχήματα έργου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και στο Δήμο Μαλεβιζίου, για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό προκύψει λόγω της επιδείνωσης του καιρού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη βατότητα του οδικού δικτύου, ειδικά στον ορεινό όγκο,  όπως στην ευρύτερη περιοχή του Κρουσώνα, όπου έχουν σημειωθεί χιονοπτώσεις.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, ειδικά σε ώρες και περιοχές αιχμής των καιρικών φαινομένων.

κύμα κακοκαιρίας
Συνεχίζονται και σήμερα, αλλά με τάση εξασθένησης οι θυελλώδεις άνεμοι

Ο «Ηφαιστίωνας» έχει δημιουργήσει προβλήματα και στο νομό Ρεθύμνου. Τόσο η Πυροσβεστική όσο και η ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση ώστε στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης να μην υπάρχουν προβλήματα κυκλοφορίας.

Το σημείο όπου χρειάζεται προσοχή- την κυκλοφορία ρυθμίζει η τροχαία ΒΟΑΚ- βρίσκεται στη γέφυρα του Πετρέ όπου το ύψος των κυμάτων και η ορμή τους μετέφεραν στο οδόστρωμα πέτρες από το τοιχίο το οποίο υπέστη φθορές. Σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή, χρειάζεται προσοχή ως προς την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στα όρια του εμπορικού λιμένα, σημείο το οποίο ανά διαστήματα πλημμυρίζει από τα νερά της θάλασσας.

Οι αρχές μέχρι και την εξασθένηση των ακραίων καιρικών φαινομένων ζητούν από τους πολίτες, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Λιμενικό. Επίσης να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες με τα οχήματά τους, ιδιαίτερα σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, καθώς και να αποφεύγουν τη διέλευση από χείμαρρους πεζοί ή με οχήματα ακόμη και αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση της βροχόπτωσης.

Κύμα κακοκαιρίας Χανιά
Φωτογραφία Workshop Omikron

Στον Ψηλορείτη, παρότι το χιόνι έφτασε μέχρι και τα πεδινά του δήμου Ανωγείων, δεν έχει παρουσιασθεί κανένα πρόβλημα που να αφορά κυρίως το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων.. Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου καταγράφονται καταπτώσεις βράχων και πετρών, δημιουργεί η κακοκαιρία και στα Χανιά.

Οι Αρχές καλούν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ιδιαίτερα στις περιοχές Πλατάνι, Νωπήγεια λόγω κατολισθήσεων, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και σε περιοχές των Δήμων Πλατανιά, Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου.

Στον Δήμο Κισσάμου κλειστός παραμένει ο δρόμος από Σφηνάρι προς Μελισιά και Κάμπο λόγω καταπτώσεων βράχων, ενώ προβλήματα έχουν αναφερθεί στη δημοτική και αγροτική οδοποιία στις περιοχές Γραμβούσας και Πλατάνου.

Στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου προβλήματα με καταπτώσεις βράχων παρουσιάζονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ στον Δήμο Πλατανιά υπάρχουν καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο προς το Μόδι, το Κοντομαρί και το Μανωλιόπουλο. Από τους θυελλώδεις ανέμους αποκολλήθηκε η βάση και μέρος της οροφής κατοικίας στην περιοχή Κουμπελή του Δήμου Χανίων, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης έπεσαν δέντρα.

Προβλήματα στα σχολεία

Εκτός από τις μεμονωμένες περιπτώσεις που υπήρξαν σε σχολεία του Ηρακλείου, σοβαρά ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου. Στα συγκροτήματα του Οροπεδίου και ειδικότερα στο νηπιαγωγείο παρατηρήθηκαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, οπότε και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή.

Κλειστά λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων θα μείνουν σήμερα και όλες οι σχολικές μονάδες, αλλά και οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί στο δήμο Γόρτυνας.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή του Δήμου Αμαρίου θα παραμείνουν κλειστά και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σήμερα, προκειμένου να  αποφευχθεί ατύχημα κατά την μεταφορά των μαθητών.    Τα σχολεία και οι Παιδικοί Σταθμοί δεν θα λειτουργήσουν σήμερα ούτε και στο Δήμο Μυλοποτάμου με απόφαση του δημάρχου Μυλοποτάμου Δημήτρη Κόκκινου, λόγω του ψύχους που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει