Μα πώς μπήκε έτσι το 2020;

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

371

Καθόλου καλά και δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε  να το γυρίσουμε…

 

Φτάσαμε κιόλας στην 8η ημέρα του 2020! Και μπορεί οι καλικάντζαροι να έχουν φύγει για το πυρ το εξώτερον και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα με τα εύθραυστα στολίδια τους να έχουν επιστρέψει στο πατάρι, όπως και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, αλλά είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για πρώτο ασφαλές δείγμα και κυρίως να βάλουμε πρόσημο.

Έχουμε ωστόσο κάποια δεδομένα για την Κρήτη, την Ελλάδα και τον κόσμο, που αφήνουν μια γεύση γλυκόπικρη και ένα ποτήρι μισοάδειο… Ας αρχίσουμε από τα θετικά. Νερά υπάρχουν, όπως θα έλεγε και ο Γ. Παπανδρέου.

Ας είναι καλά η «Ζηνοβία» και ο κολλητός του Μέγα Αλέξανδρου, ο «Ηφαιστίωνας», που πήρε τη σκυτάλη της κακοκαιρίας και «έπνιξε» την Κρήτη, που θα γέμιζε ακόμα πέντε μικρομεσαία φράγματα, να ’χαμε να λέμε, να πίνουμε και να λουζόμαστε μέχρι να ξεμείνουμε πάλι, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα…

Τα χιόνια πάντως τα έφερε η «Ζηνοβία» και respect στο κορίτσι. Του το οφείλουν και τα Ανώγεια και το Οροπέδιο Λασιθίου και ο Ομαλός, που γνώρισαν πιένες επισκεψιμότητας από τις ορδές των αστών, που θέλησαν να συνδυάσουν χιονοπόλεμο, οφτό και φυσική ομορφιά στα παγωμένα ύψη. Αδύναμος κρίκος για μια ακόμα φορά το Οροπέδιο Λαισθίου.

Χιλιάδες οι επισκέπτες, αλλά οι περισσότεροι έφυγαν νηστικοί και εκνευρισμένοι από το μποτιλιάρισμα σε κάτι αδιέξοδα στενοσόκακα και επειδή υπέπεσαν στο αμάρτημα να μην έχουν… κλείσει τραπέζι! Έμπαινες στην ταβέρνα και σε έσφαζε με το βλέμμα ο καταστηματάρχης: «Πού πας, ρε Καραμήτρο;»… Μποτιλιάρισμα και στα Ανώγεια, στον δρόμο για τον Ψηλορείτη. Από κει τουλάχιστον έφυγαν χορτάτοι. Γενικά πάντως με το χιόνι παράγουμε περισσότερους εκδρομείς, απ’ όσους μπορούμε να ταΐσουμε και να εξυπηρετήσουμε!

Για τους… ενεργειολάγνους που αισθάνονται πλειοψηφικό ρεύμα, ο χρόνος μπήκε με το δεξί, δίχως άλλο. Οι υπογραφές της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, που έπεσαν τη δεύτερη ημέρα του χρόνου στο Ζάππειο, αν μη τι άλλο, καθιστούν τη χώρα μας ενεργειακό «παίκτη» και την Κρήτη ενεργειακό κόμβο.

Μπορεί να χωλαίνουμε στους κόμβους του ΒΟΑΚ και των κάθετων αξόνων αλλά στην ενέργεια… φυσάμε. Και πού να δείτε πως θα το φυσάμε το μπικικίνι, όταν θα ξεκινήσουμε και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων! Και όποιος έχει αντίθετη άποψη να του… καεί το ενεργειακό τζάκι, του γραφικού…

Και πριν η ανθρωπότητα προλάβει να χαρεί και να αποτιμήσει τα οφέλη του EastMed, πάγωσε από την με εντολή Τραμπ δολοφονία του δημοφιλούς Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, βάζοντας μπουρλότο στη Μέση Ανατολή και κάνοντας τους οπαδούς του να ορκίζονται εκδίκηση κατά των ΗΠΑ- και των συμμάχων τους, φοβάμαι…

Αυτή που φλέγεται κυριολεκτικά είναι η μακρινή Ωκεανία. Τόσο μακρινή που να μη συγκινείται ο υπόλοιπος κόσμος για την καταστροφή ενός κομματιού του πλανήτη. Η Αυστραλία λοιπόν ή Αστραλία (που ήθελε να επισκεφτεί η Βασιλειάδου για να φτιάξει το μέλλον της), είναι παραδομένη στις φλόγες. Το βασίλειο των καγκουρό και το τελευταίο καταφύγιο των κοάλα είναι σπαρακτικά απανθρακωμένο. Δικαιολογημένο και το παράπονο της Αυστραλιανής εφημερίδας που τόνιζε στο πρωτοσέλιδό της «Δεν είμαστε δα και Παναγία των Παρισίων»!

Στα δικά μας πάλι, ο Κυριάκος ψάχνει ή κάνει ότι ψάχνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και νομίζει ότι μας κρατά σε αγωνία ή ότι ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο. Από κοντά κι οι πολιτικοί αναλυτές που παίζουν με ονόματα και σενάρια για να βγάλουν το ψωμί τους, αν και γνωρίζουν άπαντες ότι πρόκειται για το θεαθήναι και για ένα υποβαθμισμένο θεσμό.

Στο ποδόσφαιρο- ε, Λευτέρη!- επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Ο Ολυμπιακός στην κορυφή με τη χρήση απειλών, τραμπουκισμών και… Γκεϊστράνιους και στη Θεσσαλονίκη νεκρός ένας Βούλγαρος οπαδός του Άρη, παρασυρμένος από αυτοκίνητο στη διάρκεια καταδίωξης από οπαδούς του ΠΑΟΚ.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν αρχίσαμε καλά. Καθόλου καλά… και δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να το γυρίσουμε…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει