Έθεσε την ατζέντα στον Τραμπ ο Μητσοτάκης – Αργότερα θα φανεί το… ταμείο

270

Τα ελληνοτουρκικά, η Μέση Ανατολή, η Σούδα  και τα… F-35 κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Το τι κατάφερε να αποκομίσει η Ελλάδα θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες ή και μέρες.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος μετά τη συνάντηση και αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα πάρει τελικά τα F-35 μετά το 2024.

Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο “οβάλ γραφείο” επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

Μόλις οι Τραμπ και Μητσοτάκης κάθισαν στις πολυθρόνες του οβάλ γραφείου οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ρωτούν. Αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για τον θάνατο του Σουλεϊμανί αλλά και για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρώτα από όλα ήξερα το παρελθόν του» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο “οβάλ γραφείο”. «Το παρελθόν του ήταν φρικτό. Ήταν ένας τρομοκράτης».

«Συνέβη μια επίθεση πολύ πρόσφατα στην οποία ήταν υπεύθυνος», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο στο Ιράκ. «Σώσαμε πολλές ζωές σκοτώνοντάς τον», είπε.

 

υνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Επαινοι

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την “πρώτη” κυρία της Ελλάδας επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα.

«Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει