Τρέχει για να προλάβει το Υπουργείο για ΒΟΑΚ-αεροδρόμιο

620

Μάχη με τον χρόνο δίνει το Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου μέχρι τον Ιανουάριο να έχει ανακοινώσει μια σειρά από μεγάλα έργα για την Κρήτη.

Οι λεπτομέρειες και η πορεία των έργων αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα από την Κρήτη, με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή και στελέχη του Υπουργείου να κατεβαίνουν τουλάχιστον δύο φορές μέσα στο επόμενο διάστημα στην Κρήτη.

Ο κ. Αρναουτάκης
Ο κ. Αρναουτάκης

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που είχε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Γιώργο Καραγιάννη, ανακοινώθηκε, όπως άλλωστε έχει αποκαλύψει ήδη η «Π», ότι η πρώτη επίσκεψη του υπουργού θα γίνει για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο περιφερειάρχης και με βάση τις πληροφορίες που παρουσίασε η «Π», το επιτελείο του Υπουργείου αναμένεται να κατέλθει στην Κρήτη, προκειμένου να ανακοινώσει και επίσημα την έναρξη σύμβασης παραχώρησης για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, καθώς και όλες τις πρόσθετες λεπτομέρειες.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το βασικό ζήτημα που μένει σε εκκρεμότητα για το αεροδρόμιο, το οποίο φαίνεται ότι επιλύεται άμεσα, είναι η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου, που προβλέπεται να ανέλθει σε 180 εκατομμύρια ευρώ.

Το ελληνικό Δημόσιο παρ’ όλα αυτά  αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης για τη χορήγηση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο θα εκταμιευθεί σε τέσσερις δόσεις μέσα στους επόμενους 48 μήνες. Μετά και την υπογραφή της σύμβασης το επιτελείο του Υπουργείου προγραμματίζει να έλθει στην Κρήτη για να παρουσιάσει αναλυτικά τις εξελίξεις, αλλά και το πλάνο.

Αυτό που δεν διευκρινίστηκε και παραμένει ακόμα άγνωστο είναι το αν μέσα στον Δεκέμβριο που προγραμματίζεται η επίσκεψη του υπουργού πραγματοποιηθούν επίσης ανακοινώσεις και για τον Βόρειο Οδικό Άξονα ή αν αυτές θα μετατεθούν για την επόμενη χρονιά.

 

Η αναθεωρημένη μελέτη για το αεροδρόμιο Καστελλίου
Μέσα στον Δεκέμβριο οι ανακοινώσεις για το αεροδρόμιο

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής είχε δεσμευθεί από βήματος της Βουλής να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα μέσα στον Δεκέμβριο, ωστόσο υπάρχει μια πιθανότητα αναβολής λόγω «εμπλοκής» του ίδιου του πρωθυπουργού. Κι αυτό γιατί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του την ολοκληρωμένη μελέτη χρηματοδότησης του έργου, η οποία, όπως έχει αποκαλύψει η «Π», θα βασίζεται σε χρηματοδότηση από την Αττική Οδό.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα έχει στα χέρια του όλα τα δεδομένα, καθώς και την πλήρη αποδόμηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΒΟΑΚ, σύμφωνα με την οποία εφόσον ο Βόρειος Οδικός Άξονας προχωρούσε σύμφωνα με το μοντέλο του προηγούμενου Υπουργείου, οι οικονομικές επιβαρύνσεις για το Δημόσιο θα ήταν τεράστιες, ενώ το κόστος κατασκευής θα ανερχόταν σε δυσθεώρητα ύψη.

Με δεδομένα τα πολιτικά «όπλα» που έχει στη φαρέτρα του, το επιτελείο του ακόμα βρίσκεται υπό σκέψη για το αν η ανακοίνωση για τον Βόρειο Οδικό Άξονα θα γίνει από τον υπουργό Κώστα Καραμανλή ή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Εκτός όμως από την ανακοίνωση για τον νέο Βόρειο Οδικό Άξονα, που ακόμα εξετάζεται αν θα υλοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο ή τον επόμενο μήνα, σίγουρο θεωρείται ότι μέσα στον Ιανουάριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις τόσο για τα 25 εκατομμύρια ευρώ για τον υφιστάμενο άξονα και τις περυσινές καταστροφές, όσο όμως και για μια σειρά από έργα τα οποία δρομολογούνται από το Υπουργείο και αφορούν ολόκληρη την Κρήτη.

Στο σύνολό τους όλες οι πτυχές των έργων συζητήθηκαν μεταξύ του περιφερειάρχη και του γραμματέα, ο οποίος είχε γνώση επί όλων των θεμάτων, ενώ δεσμεύθηκε στον Σταύρο Αρναουτάκη πως πολύ σύντομα θα δοθούν όλες οι σχετικές απαντήσεις.

Ο γραμματέας διευκρίνισε ωστόσο πως είναι στη στρατηγική του Υπουργείου και του ίδιου του πρωθυπουργού να μην υπάρχουν ούτε προαναγγελίες, ούτε όμως και διαρροές, προτού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, προκειμένου να παρουσιαστούν με στοιχεία κι επαρκή τεκμηρίωση.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει