Το ΣτΕ καλείται να βάλει τέλος στον… πόλεμο της Γόρτυνας

ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΕΚΠΤΩΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

241

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνεται σήμερα η πολύκροτη υπόθεση της παραμονής ή όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας του Μιχάλη Κοκολάκη, ο οποίος έχει προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο, με σκοπό να καταρρίψει την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, που έκρινε ότι δεν  είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του.

Ο κ. Κοκολάκης έχει προσφύγει με σκοπό να καταρριφθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου και μάλιστα, όπως έχει διαμηνύσει, στόχος του είναι να ασκήσει πίεση προκειμένου να εκδοθεί όσο το δυνατό ταχύτερα η απόφαση, ώστε να κλείσει τελεσίδικα το επίμαχο αυτό θέμα που ανατροφοδοτεί εντάσεις και σφοδρές αντιπαραθέσεις.

Στο μεταξύ, στον Δήμο Γόρτυνας το κλίμα που επικρατεί είναι κυριολεκτικά πολεμικό, αφού ένα θέμα που αφορά στη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου  οδηγήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετά από μια νέα σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη συμπολίτευση και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, έχει κλητευθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε απολογία ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πελεκανάκης, μετά από καταγγελία που έγινε σε σχέση με την έννομη λειτουργία του ως προέδρου του Σώματος, επειδή αρνήθηκε να συγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο κατόπιν έγγραφου αιτήματος που είχε υποβληθεί και μάλιστα δύο φορές συνοδευόμενο και με υπέρτερο του απαιτούμενου αριθμού υπογραφών.

Ο κ. Πελεκανάκης έχει ήδη απαντήσει εγγράφως, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι καλείται να απολογηθεί επειδή δεν έφερε στο σώμα θέματα που έχουν συζητηθεί ξανά. Σε κάθε περίπτωση,  η Αποκεντρωμένη θα κληθεί να αποφασίσει εάν οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς ή αν θα πρέπει να υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο επικεφαλής της παράταξης Ενωτικής Κίνησης Δημου Γόρτυνας Σταύρος Ξυλούρης κατηγορεί τον κ. Πελεκανάκη για υπερκφυγές και για επιδεικτική αγνόηση της βούλησης ικανού αριθμού δημοτικών συμβούλων, και εκείνος ανταπαντά ότι προκαλείται ένα θέμα με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα σφοδρή σύγκρουση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο πλευρές βάζει για μια ακόμα φορά στο μάτι του κυκλώνα τον Δήμο Γόρτυνας που διαχρονικά έχει καταγράψει μια διαδρομή οξύτατων αντιπαραθέσεων από την περίοδο των πρώτων αυτοδιοικητικών συνενώσεων και την εφαρμογή του «Καποδίστρια» μέχρι σήμερα.

Η πολεμική αυτή φαίνεται ότι προβληματίζει έντονα την τοπική κοινωνία που απαιτεί να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα κρίσιμα ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη και να δοθούν διεξοδικές λύσεις. Αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι η εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά στη θέση του δημάρχου ανατροφοδοτεί  ένα βαρύ κλίμα αποσταθεροποίησης και εσωτερικών κλυδωνισμών, που εκτιμάται ότι θα λήξουν μετά την  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την στην προσφυγή που κατέθεσε ο κ. Μ. Κοκολάκης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει