Οι σεισμικές δονήσεις δεν… αφήνουν σε ησυχία τους Κρητικούς που καθημερινά χορεύουν στους ρυθμούς των ρίχτερ.
Πανικό, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, προκάλεσε ο προχθεσινός σεισμός, έντασης 5,3 ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου, ενώ η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές.
Συγκεκριμένα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου εστιάζει τη δόνηση 40 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Κάσου.
Η δόνηση, την οποία το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο χαρακτήρισε «ισχυρή», έγινε σε σημείο που απέχει 377 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Παράλληλα, σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:29 σε θαλάσσιο χώρο 34 χιλιόμετρα δυτικά της Κέας. Η δόνηση, την οποία το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο χαρακτήρισε «ασθενή» στην ανακοίνωσή του, είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 55 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Καθησυχάζουν οι ειδικοί
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς αν είναι ο κύριος σεισμός, τόνισε πως «δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για την κύρια σεισμική δόνηση. Έχει επακολουθήσει ένας μετασεισμός με μέγεθος 3,4 ρίχτερ».
Όπως είπε, «όταν γίνονται στη γειτονιά μας δύο μεγάλοι σεισμοί, όπως ήταν της Αλβανίας και των Αντικυθήρων, τότε πιθανώς να αποσταθεροποιείται το σύστημα στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι αυτό εν μέρει το βλέπουμε τώρα, παρ’ ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη».
Υπενθυμίζεται πως την 27η Νοεμβρίου, σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αντικυθήρων και Κρήτης, χωρίς να προκαλέσει θύματα.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως εκτίμησε ο κ. Λέκκας, η σεισμική δόνηση «είναι τελείως ανεξάρτητη από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο νησί». Εξηγώντας την εκτίμηση αυτή, τόνισε ότι προκύπτει από το γεγονός ότι είναι σεισμός βάθους, ενώ στην Παλαιοχώρα ήταν σεισμός επιφάνειας.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί οι σεισμοί βάθους έχουν το χαρακτηριστικό να μην έχουν μετασεισμική ακολουθία ή μεγαλύτερους σεισμούς. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως το φαινόμενο παρακολουθείται. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτησή του ξεκαθάρισε ότι «οι δυο σεισμικές εστίες στα νοτιοδυτικά και στα βορειοανατολικά της Κρήτης αφορούν διαφορετικά ρήγματα».
Αναλυτικά η ανάρτησή του: «Οι δυο σεισμικές εστίες στα νοτιοδυτικά και στα βορειοανατολικά της Κρήτης αφορούν διαφορετικά ρήγματα που βρίσκονται στην ίδια σεισμοτεκτονική ζώνη καταβύθισης της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας. Τα 5,3 ρίχτερ που έγιναν σήμερα στα ανατολικά είχαν 33 φορές περισσότερη ενέργεια από τα 4,3 ρίχτερ που έγιναν προχτές στα νοτιοδυτικά. Η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική (διαφορά μια μονάδα =~ +33 φορές σε ενέργεια)».