Έρχονται δύο λεωφορεία για την τρίτη δωρεάν γραμμή …και είναι ηλεκτροκίνητα

4,020

Μέσα στον Φλεβάρη αναμένεται να παραλάβει η Λότζια τα δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τα οποία θα επιστρατεύσει σε μια νέα τρίτη δωρεάν διαδρομή με σκοπό να διασφαλίσει την εύκολη μετακίνηση των δημοτών στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα, όπως όλα δείχνουν, τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία πρόκειται να αξιοποιηθούν για να ενώσουν τα νότια τμήματα της πόλης με το κέντρο, πιθανότητα από τη λεωφόρο Κνωσού και συγκεκριμένα από το ύψος των Μεσαμπελιών.

Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι καλυφθεί ένα ακόμα σημαντικό τμήμα της πόλης και να διευκολυνθούν οι κάτοικοί του, προκειμένου να υπάρξουν συνθήκες ευέλικτης πρόσβασης στον ιστορικό ιστό, χωρίς αυτοκίνητο.

Εντωμεταξύ, στις αρχές της επόμενης χρονιάς, αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης της κυκλοφοριακής μελέτης για την παλιά πόλη, ενώ έχει ήδη αναδειχτεί το τεχνικό γραφείο που θα συνεπικουρεί τον Δήμο στο συνολικό ζήτημα της διαχείρισης της κυκλοφορίας σε όλη τη γεωγραφική του έκταση. «Θα έχουμε δύο συνεργάτες πίσω από τους οποίους υπάρχει μια νέα ομάδα, οι οποίοι θα  μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας που αφορά σε όλο τον Δήμο Ηρακλείου.

Οι βασικές κατευθύνεις του κυκλοφοριακού σχεδιασμού από την πλευρά της δημοτικής Αρχής είναι να κρατήσουμε τη σημερινή μορφή με τον μικρό δακτύλιο και το πεζοδρομημένο κέντρο, να επεκταθεί η πεζοδρόμηση από την Καλοκαιρινού ως τη Γιαμαλάκη και να κλείσουμε την εκκρεμότητα με τους πλακοστρωμένους δρόμους που είναι πεζόδρομοι θεωρητικά και όχι στην πράξη.

Δηλαδή θα πρέπει να περιφρουρείται η έννοια του πεζόδρομου και να εφαρμόζεται. Στη βάση αυτή θα γίνει και μια ανασύνταξη των δρομολογίων των ταξί και των λεωφορείων με τρόπο λειτουργικό και θα  συνεχιστεί αυτή η πολύ καλή συνεργασία που εξελίσσεται μέχρι σήμερα με άριστο τρόπο».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης

Ο κ. Αναστασάκης εμφανίζεται υπέρμαχος της άποψης ότι σήμερα το κέντρο της πόλης έχει αποδείξει ότι λειτουργεί θαυμάσια χωρίς ΙΧ και μάλιστα και οι πολίτες απολαμβάνουν την αναβαθμισμένη κατάσταση που διαμορφώνεται στην καρδιά της πόλης. «Η απομάκρυνση των ΙΧ από το κέντρο» -όπως εξηγεί, «ενθαρρύνεται στην πράξη με τη χρήση των δωρεάν μικρών λεωφορείων που κινούνται στην πόλη, που αγκαλιάστηκαν από την τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογήθηκε και η αγορά των νέων ηλεκτροκίνητων μεταφορικών μέσων  που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Κοινές Δράσεις για τη Δημιουργία Πράσινων – Περιβαλλοντικά Φιλικών Διαδρομών μέσα σε Τουριστικές Περιοχές»  με ακρωνύμιο «ECORouTs». Ο γενικότερος σκοπός του έργου «ECORouTs» είναι η ελάττωση των εκπομπών CO2 και άλλων αερίων επιβλαβών, τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Παράλληλα στόχος είναι η υιοθέτηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών που θα βελτιώνουν τη διαχείριση των μεταφορών και θα εισάγουν μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές.

Κύριες δράσεις του έργου, μεταξύ άλλων, είναι η προμήθεια δύο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων μικρού μεγέθους, η επάνδρωση και η πιλοτική λειτουργία τους, η δημιουργία διαδικτυακής εφαρμογής που θα επιτρέπει τη λήψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για αφίξεις, αναχωρήσεις, στάσεις και διαδρομή λεωφορείων, η εφαρμογή συστήματος τηλεματικής για ηλεκτρονικές πινακίδες με στόχο την καλύτερη ενημέρωση του επιβατικού κοινού».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει