ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ: Οι Τούρκοι θυμήθηκαν τους… S-300 στην Κρήτη

418

Τέλος δεν έχει η τουρκική προκλητικότητα, η οποία συνεχίζεται με ρυθμούς που «καλπάζουν» και το τελευταίο διάστημα έχει βάλει στο επίκεντρό της και την Κρήτη. Από τη μία τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης που … ενεργοποιούν ακόμα και τους ρωσικούς πυραύλους που υπάρχουν στο νησί  και από την άλλη οι πληροφορίες ότι αναμένεται να καταπλεύσει κοντά στην Κρήτη τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Η πρόκληση όμως δεν σταματά εκεί, αφού και το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος ανεβάζει τους τόνους αναφέροντας ότι η Τουρκία  έριξε τους Έλληνες στο Αιγαίο.

Οι… «πύραυλοι»

«Θορυβώδη γείτονα» χαρακτηρίζει με το πρωτοσέλιδό της του Σαββάτου την Ελλάδα η φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία ισχυρίζεται ότι η Αθήνα ενεργοποίησε το αντι-πυραυλικό σύστημα S-300 στην Κρήτη λόγω φόβου ότι θα δεχτεί επίθεση από την Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το sigmalive.com, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να εκτοξεύει απειλές κατά της Τουρκίας. «Από τον υπουργό Άμυνας (της Ελλάδας) μέχρι το αρχηγό του πολεμικού ναυτικού και κάποιοι πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί ονειρεύονται  πόλεμο με την Τουρκία και άρχισαν να βγάζουν ιαχές πολέμου», γράφει η «Γενί Σαφάκ», υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός στρατός ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε ειδικές δυνάμεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νησί.

«Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας και οι πολιτικοί συναγωνίζονται μεταξύ τους σε απειλές.

Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ο ελληνικός στρατός, λαμβάνοντας μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε στο νησί πρόσθετες ναυτικές δυνάμεις, drones, πυρομαχικά και ειδικές δυνάμεις του στρατού», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη μάλιστα ανώνυμο Τούρκο διπλωμάτη, που μίλησε στο «Αλ Τζαζίρα», ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πόλεμο, προκειμένου να απαντήσει σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου.

Και η πρόκληση συνεχίζεται

Αναφέροντας ότι οι Νεότουρκοι του Κεμάλ Ατατούρκ έριξαν τους Έλληνες στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απάντησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρέπεμψε στις θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού, στη διάρκεια ομιλίας του στο Συμπόσιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Αφού χαρακτήρισε «αβάσιμους, ψευδείς και συκοφαντικούς, εχθρικούς ισχυρισμούς» τις δηλώσεις του κου Μητσοτάκη, ο κ. Ακσόι διαμήνυσε πως «εάν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο, επιθυμεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει πρώτα να δει την έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, η οποία διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία, και τις Διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης που καταδίκασαν την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Σε αυστηρούς τόνους ήρθε η απάντηση του ελληνικού Υπ. Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων.

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί». επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Κάνει, επίσης, λόγο για «διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα» η οποία, όπως τονίζει, «προκαλεί θλίψη και την εκθέτει».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.

Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

Ντόρα Μπακογιάννη: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κ. Μπακογιάννη, στη συνέντευξη της, καθιστά σαφές ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει να κυριαρχήσει η λογική ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».

Σχολιάζοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις, η πρώην υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και αμυντικά και διπλωματικά και σημειώνει ότι αυτό που ενοχλεί, σήμερα, την Τουρκία είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές συμμαχίες. Εκτίμησε δε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Αναφερόμενη στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερνογάν στο Λονδίνο, η κ. Μπακογιάννη σημειώνει ότι ήταν μία συνάντηση στην οποία ο πρωθυπουργός, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, έβαλε όλα τα θέματα που μας απασχολούν με τη γειτονική χώρα.

 

Διαβάστε επίσης σχετικά:

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει